Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Davulcu, siyasi iktidarların kooperatifleri devlete ait kuruluş olarak gördüğünü belirterek, bu yanlışı düzelteceklerini kaydetti.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Davulcu, “Bu yanlış görüş nedeniyle,1984’den sonra işbaşına gelen hükümetler, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nı, siyasi tercihe göre atanmasını sağladıkları yönetim kurulu ile yönetiyor” ifadelerini kullandı.

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların, kooperatifçilik vasıtasıyla atlatılabileceğini, en azından etkilerinin azaltılabileceğini savunan Davulcu, “Bütün dünyada benimsenen kooperatif ilkelerinin dikkate alınmaması, hükümetlerin müdahalesi ve birçok yozlaştırıcı uygulamalar nedeniyle, kooperatifçiliğimiz olması gereken düzeyde bulunmuyor” iddiasında bulundu.

Davulcu, politik iktidarların, tüm diğer sivil toplum örgüt yöneticilerinin seçilmesinde ve faaliyetlerinin yürütülmesinde olduğu gibi, kooperatiflerin yöneticilerinin seçilmesi, faaliyetlerinin yürütülmesinde “hak ve yetkisi olmadığını” savundu.

Mehmet Davulcu, “Tüm kooperatifler ve K. T. Kooperatif Merkez Bankası, tıpkı diğer sivil toplum örgütleri gibi kurucularına ait örgütler olduğuna göre, bu kuruluşun yöneticilerinin de demokratik yöntemle ve kendi üyeleri tarafından iş başına getirilmesi engellenmemelidir” ifadelerini kullandı.

Siyasilerin kooperatiflere el atıp, kontrol etmesinin önlenmesi gerektiğini belirten Davulcu, bunu sağlamanın öncelikle kooperatiflerin kurucuları ve sahipleri olan üyelerinin başlıca görev ve yükümlülüğü olduğunu savundu.

Davulcu açıklamasında, “TKP Yeni Güçler ile işbaşına gelecek olan halkın iktidarında Kooperatif Merkez Bankası öncelikli olarak gerçek sahiplerine iade edilecek, Kooperatif Şirketler Mukayyidi politikacıların güdümünde hareket etmek zorunda kalmayacak bir yöntemle atanacak ve partiler üstü hareket edebilmesi sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.