Ankara’daki temaslarını sürdüren Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, bugün Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile bir araya geldi; imzalanacak protokolü ele aldı.

TC Sağlık Bakanlığı’nda iki bakanın baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası toplantıya geçildi, ortak basın toplantısı düzenlendi.   

Görüşmede, iki bakanlık arasında imzalanması planlanan protokolle ilgili Sağlık Bakanı Sucuoğlu’nun var olan maddelere ek olarak KKTC’deki mevcut tüm hastanelerin yeniden gözden geçirilmesi, yeni hastaneler yapılması ve daha kapsamlı bir protokol önerdiği; TC Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın da bu öneriyi uygun bulmasıyla gerekli düzenlemeler yapılarak protokolün en kısa sürede imzalanması kararının alındığı açıklandı.

“TAK İÇİN BAŞLATILAN BİNA, DEVLET LABORATUVARI’NA DÖNÜŞTÜRÜLECEK”

Sağlık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, protokole eklenen yeni maddeler arasında Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) için 2007 yılında inşasına başlanan ve yarım kalan betonarme binanın Devlet Laboratuvarı’na dönüştürülmesi, yeni Lefkoşa hastanesinin aynı zamanda sağlık turizmine hizmet edebilecek prespektifle projelendirilmesi, KKTC Sağlık Bakanlığı’nın TC kaynaklı finanslarla sağlayacağı tıbbi malzeme ve cihazların temininde TC Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü aracılığıylayapılacak ihaleler üzerinden gerçekleştirilmesi maddeleri de bulunuyor.

Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

DEMİRCAN: “İŞ BİRLİĞİ DAHA DA GELİŞTİRİLECEK”

TC Sağlık Bakanı Ahmet Demircan heyetler arası görüşmede iki bakanlık arasında yapılacak iş birliğinin daha da geliştirilebileceğine karar verildiğini söyleyerek bu çalışmaların da tamamlanmasının ardından gerekli imzaların atılacağını kaydetti.

Kıbrıs’ın coğrafyadaki en önemli bölgelerden biri olduğunun altını çizen Demircan, “KKTC ile yardımlaşma ve iş birliğimiz sürmektedir Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm alanlarda olduğu gibi sağlık alanındaki bilgilerimizi paylaşıyoruz ve paylaşacağız. KKTC’nin sağlık alanındaki ihtiyaçları ile ilgili gerekli çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Ahmet Demircan, Kıbrıs’ın ihtiyacı olan altyapı, hastane, laboratuvar ve eğitim alanındaki iş birliklerinin görüşülerek karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulduğunu belirterek KKTC sağlık hizmetlerine katkıda bulunacaklarını söyledi.

SUCUOĞLU: “HER KONUDA MUTABAKAT SAĞLANDI”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da dünden bu yana heyetlerin özellikle KKTC’deki sağlık sistemi ile ilgili atılacak adımlar, eksikler, plan ve program konularında çalışma yaptığını kaydederek bugün de hazırlanan konularda verimli bir çalışmayla her konuda mutabakat sağlandığını belirtti. 

“TC’NİN REFORMLARINI KKTC’DE DE UYGULAMA GAYRETİ İÇİNDEYİZ”

Özellikle TC’nin 2002 yılından bu yana sağlık alanında yaptığı ve tüm dünya ülkelerine örnek teşkil edecek gelişmeler hakkında bilgi almak amacıyla bu temasları gerçekleştirdiklerinin altını çizen Sucuoğlu, bu reformları KKTC’de de uygulama gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.

Sucuoğlu, Demircan ve heyetinin KKTC için katkılarının büyük olduğunu kaydederek “İnşallah çok kısa bir süre sonra yapmış olduğumuz bu verimli çalışmaların sonucunda tekrardan sonuç anlamında yapacağımız protokollerle KKTC’de başta alt yapı olmak üzere sağlık istemindeki değişikliklerle ilgili hedeflenen adımları atacağız” dedi.

Bakan Sucuoğlu basın toplantısının ardından TC Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Bakan Sucuoğlu ve beraberindekiler Ankara’daki temaslarına yarın da devam edecek.