Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, rutin olarak gerçekleştirilen ve Haziran ayında yapılan son deniz suyu analizleri neticesinde Püsküllü bölgesinden alınan numune sonuçlarının normal değerlerin üzerinde olduğunun tespit edildiğini açıklaması üzerine Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu KKTC’deki deniz sularının analizi konusunda projelerini Kıbrıs Postası’yla paylaştı.

“KIYI SULARININ İZLENMESİ İLE İLGİLİ PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK”

Kıyı sularının izlenmesi ile ilgili projeleri olduğundan bahseden Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu, söz konusu projenin detaylarını Başbakanlıkla paylaştıklarını dile getirdi. Projenin hayata geçmesiyle ülkedeki tüm bölgelerdeki deniz sularının detaylı analizinin 3 yılı kapsayan sürede tamamlanacağını belirten Veysioğlu, projenin hayata geçirilmesi için maddi kaynağının sağlanması gerektiğini kaydetti. Hayata geçirilecek proje için 1 milyon TL civarında maddi kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Veysioğlu, maddi kaynağın bulunması amacıyla Başbakanlık yetkilileri ile istişare içerisinde olduklarını söyledi.

“PROJEYLE KİRLİLİĞİN KAYNAĞI BULUNACAK”

Deniz suyu analizlerinin Turizm ve Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin birlikte hareket ederek yaptığını kaydeden Veysioğlu, Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı projeyle söz konusu analizlerin daha detaylı şekilde yapılacağını ve deniz sularındaki kirliliğin kaynağının bulunmasının ana hedefler arasında olduğunu söyledi.

“İLK 3 YILLIK SÜREDE TÜM BÖLGELERİN ANALİZLERİ TAMAMLANACAK”

Kıyı sularının izlenmesi ile ilgili projeyle tüm bölgelerdeki deniz kıyılarından numune alınarak detaylı şekilde analizlerin gerçekleşeceğini dile getiren Veysioğlu, “Uzun süreyi kapsayan bir çalışma olacak. Projenin tamamlanmasının ardından denizlerdeki su analizi detaylı olarak yapılacak ve kirli olan bölgelerde sorunun kaynağı belirlenecek. Böylelikle su kirliliğinin kaynağı belirlendikten sonra sorunların çözümü sağlanacak. İlk 3 yıllık sürede tüm bölgelerin analizleri tamamlandıktan sonra belirli sürelerde analiz çalışmaları yeniden yapılacak” dedi.

“PROJE BİR İLK OLACAK”

Projenin tamamlanmasıyla deniz suları ile ilgili yaşanan tedirginliğin sona ereceğini ifade eden Veysioğlu, “Bu proje bir ilk olacak. Projenin tamamlanması ve daha da ileriye taşınmasında ilgili Bakanlık yetkililerinin de destek vermesi gerekiyor” dedi.

“BAKANLIK UYARISI DİKKATE ALINMALI”

Girne’deki Püsküllü bölgesinde Sağlık Bakanlığı’nın analiz sonuçları kapsamında denize girilmemesi konusundaki uyarısına da değinen Veysioğlu, sağlık açısından tehlike yaratacak bölgelerde denize girilmesi sonucunda mide ve bağırsak hastalıkları, deri hastalıkları, hepatit gibi hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulunarak, “Sağlık açısından tehlike oluşması, muhtemelen denize akıtılan atık sulardan kaynaklanır. Ancak tehlikeyi yaratacak kaynaklar detaylı olarak araştırılmadan kesin bir şey söylemek mümkün değil. Vatandaşlar Bakanlık tarafından yapılan uyarıları dikkate alarak, söz konusu bölgelerde denize girmemeli” şeklinde konuştu.