Bertuğ Topal -  Bahadır Ayna

Ülkenin en önemli turistik bölgesi olan ve özellikle yabancı turistlerin en fazla denize girdiği bölge olan Girne bölgesinde her plaj işletmesinde cankurtaran bulundurma zorunluluğu olmasına rağmen maalesef oteller haricinde birçok plaj işletmesi cankurtaran bulundurmuyor.

Her yıl 10’un üzerinde boğulma vakasının yaşandığı ülkemizde, plajlarda cankurtaran zorunluluğu bulunmasına rağmen işletmelerin bunu keyfiyete dökmesi, insan hayatına verilen değerin de ne kadar aşağılarda olduğunu gözler önüne seriyor.

Özellikle Cratos, Acapulco ve Merit gibi hotellerin yasal zorunluluk ve insan hayatına olan saygı nedeniyle hem havuzlarında, hem de plajlarında cankurtaran bulundurması vatandaşlar ve ülkede tatilini geçiren tatilciler tarafından takdir toplarken, Girne’de ülkenin önemli plajlarından olan Escape, Denizkızı ve Camelot gibi plajlarda ise cankurtaran olmaması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

 Yasaya uyulmuyor

“Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası” altında belirtilen ve plaj işletmesi yapılan her plajda verilmesi zorunlu olan cankurtaran hizmetinin ülkenin turistik açıdan en önemli bölgesi olan Girne’de, Mağusa’dan daha kötü olması ciddi hayal kırıklığı yarattı.

Yasal olarak kaymakam ve polis tarafından denetlenmesi gereken plajlara cezai işlem yapılması gerekiyor.

Denetim yok

Girne’de zorunlu olmasına rağmen birçok özel plajda cankurtaran hizmetinin olmaması vatandaşların da tepkisini topluyor. Mağusa’da olduğu kadar Girne’de de yasal zorunluluktan çok keyfiyete dayalı cankurtaran bulundurma hassasiyeti vatandaşlar tarafından, “insan hayatına bu kadar mı değer veriliyor” tarzında yorumlandı.

Vatandaşlar insan hayatı için bu kadar önemli bir noktada devlet tarafından yapılması gereken denetimin bu kadar zayıf kalması nedeniyle özel işletmelerin cankurtaran bulundurmada konusunda keyfi davrandığını belirtti.

Vatandaşlar, denetimin sıklaştırılmasının işletmeler için bir baskı oluşturacağını da kaydetti.

Keyfilik göze çarpıyor

Gazimağusa ve İskele bölgesinin ardından Havadis ekibi dün Girne bölgesine giderek birçok plajda cankurtaran olup olmadığını sorguladı. Havadis ekibi gezdiği on bir plajın sadece üç tanesinde cankurtaran bulunurken 8 tanesinde cankurtaran gözlemlenmedi.

Otellerde ve Kervansaray Belediye Plajı’nda mevcut

Girne bölgesinde bulunan birçok özel işletmeli plajda yasal zorunluluk olmasına rağmen cankurtaran bulunmazken, Acapulco Hotel, Merit Park ve Cratos gibi otellerde hem havuz başında hem de plaj bölümünde cankurtaranlar mevcut.

Öte yandan Havadis ekibinin gezdiği plajlar arasında Kervansaray Belediye Plajı’nda da cankurtaran hizmetinin mevcut olduğu görüldü.

 Özel işletmelerde ve halk plajlarında yok

Mağusa’da olduğu gibi halk plajlarında gözlemlenen keyfi cankurtaran hizmeti Girne’deki plajlarda da görülüyor.

Alagadi, Güzelyalı, Sardunya, İncirli, The Cabin gibi birçok plajda cankurtaran bulunmuyor.

Öte yandan ülkenin önde gelen plajları arasında yer alan Camelot Beach’te hem malzeme hem de cankurtaran kulesi mevcutken, Havadis ekibinin plaja gittiği esnada plajda cankurtaran hizmetinin olmadığı gözlemlendi. Escape Beach Club, Denizkızı gibi özel plajlarda da cankurtaran gözlemlenmedi.