Maliye Bakanı Denktaş, Maronit açılımı konusunda Cumhurbaşkanlığı makamının siyasi karar alınması konusunda üstüne düşen görevi yerine getirdiğini, bundan sonraki görevin yürütmede olduğunu vurguladı.

Bakan Denktaş, “Cumhurbaşkanı, elbette devletin başı olarak her tarafa bakabilir, ilgilenebilir ama bu yürütmenin meselesidir.

Cumhurbaşkanı yürütmenin bir parçası değildir. Dolayısıyla yarın Sayın Başbakan bu konuyu Cumhurbaşkanı ile ele alacak. Benim talebim olayı artık hükümet devralsın siyasi karar Cumhurbaşkanlığı makamına verilmiştir. O siyasi kararın gereğiniyapmıştır. Sayın Başbakan Ulaştırma Bakanından yollarla ilgili kısmını talep eder. İçişleri Bakanından sınır düzenlemesi vs. varsa onu talep eder. Başbakanlık, askerin ihtiyaç duyduğu yeni binalar var onlarla ilgili çalışmayı, projeyi bitirir. Önümüze geliş sırasına göre ve kalemin müsaitliğine göre, biz bu ödemeleri blokeleri verilip, ihaleye çıkar yaptırırız. O safadadır iş. Dün Kudret beyle görüştük bu sabah da Başbakan ile görüştüm. Sanırım Sayın Başbakan yarın Cumhurbaşkanı ile konuyu ele alacak” dedi.

Konunun yaklaşık iki yıldır gündemde olduğunu kaydeden Maliye Bakanı Denktaş, “2019 yılı içerisinde artık gereğini yerine getiririz. Projelerin hazırlanması ve uygulanması yetkisi artık yürütmedir, yani hükümettir” diye konuştu.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Bu topun ordan oraya gitmesine gerek yok. Maronitlerin köylerine geri dönüşünden ziyade, mallarını kendilerine iade edip kullanılması konusu, 2003 yıllarında bizim gündemimize gelmiş olan konudur. O dönem Kormacit topraklarının sahiplerinin kullanımına bırakılmasına öncelik etmiş olan siyasiyiz. Son zamanlarda bu konu yine gündeme geldi. Bu kez Gürpınar’dan başlamak üzere. Sürekli Maliye Bakanlığı suçlanıyor işte maliye para yok dedi. 2017 yılında bu konu gündeme geldiğinde o günlerin kapsamında daha ivedi konularımız önümüze gelmişti. 2018’de bu konu proje olarak bize sunulmuş değil” dedi.

Denktaş, Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin bir para ayırması için ilgili bakanlıklardan projenin ve keşif bedelinin yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

Denktaş, “Gürpınar köyü için 2017 yılı Temmuz ayına göre 7.5 Milyon TL raklamlardan bahsediliyor. Şimdiki rakamlar arasında dağlar kadar fark var. Dolayısıyla biz Maliye olarak yeni bir keşif bedeli isteriz” dedi.

Keşif bedellerinin sonrasında kaynak konusunda sıkıntı yaşanaıp yaşanmayacağına ilişkin bir soruya karşılık ise Maliye Bakanı Denktaş, “ Sıkıntı olmaz. Yatırım kalemlerinden daha ivedi projeler önümüze gelmezse o ayrılan pay kullanılır. 180 Milyon TL yatırım kalemimiz var. Bunun içerisinden harcayabiliriz. Ama bu parça parça yapılabilecek bir iştir” diye konuştu.

Denktaş, Maronitler konusunda siyasi bir sorun çıkarsa Cumhurbaşkanlığı katında ele alınabileceğini ancak mali kısmının, projelerin hazırlanmasının ve keşiflerin çıkmasının tamamen hükümetin üstlenmesi gereken bir konu olduğuna işaret etti.

Serdar Denktaş bir soru üzerine “Ben Cumhurbaşkanı ile polemiğe girmek istemiyorum. Sayın Başbakan yarın görüşsün koordinasyon görevini üstlensin bu işleri biz de süratle bitirmeye çalışalım” dedi.

Bir adım ilk atılırken çok zor olduğuna değinen Denktaş, Maronitler konusunda ilk adımın 2003’de kendisi tarafından Kormacit’te atıldığını ifade etti.

Denktaş, “Dolayısıyla bir suçlama veya top atma gündeme geldiğinde o topun benim üzerime gelmemesine çok dikkat etsin herkes. Çünkü bu konuda en fazla uğraş vermiş ve adım atmış bir siyasetçiyim. Böyle bir durumdayken de suçlanmayı çok kaldıramıyorum artık” dedi.
Neden bu kadar çok eleştirildiğine ilişkin soruya ise Serdar Denktaş Maliye Bakanı oluşuna dayandırdı.

Bakan Denktaş, “Bana yönelik eleştiriyi her bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı da yapıyor. Elbette başka makamlarda. Yürümeyen bir iş oldu mu top Maliye Bakanlığı’na geliyor.Biraz insaf diyorum” şeklinde konuştu.

Serdar Denktaş, Maronit açılımı konusunda özerllikle cumhurbaşkanlığı ile ne basın önünde ne de basın arkasında polemik yapmak istemediğini de belirtti.