Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

E-vergi Otomasyon sisteminin açılış töreni yapıldı.

Sistemin açılışı, Başbakan Yardımcısı-Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve Türkiye Maliye Bakanı Naci Ağbal yanında, eski maliye bakanlarından Hüseyin Erdal, Birikim Özgür, Zeren Mungan ve Ersin Tatar’ın  birlikte kurdeleyi kesmesiyle gerçekleşti.

Açılış töreninde Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Mehmet Apak, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral, Başbakanlık müsteşarları Olgun Amcaoğlu ve Metin Beyoğlu, Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı, bazı milletvekilleri ve diğer yetkililer de hazır bulundu

DENKTAŞ: “SİSTEME BÜTÇE VE GÜMRÜK AYAKLARININ EKLENMESİ DE GÜNDEMDE”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş açılışta yaptığı konuşmada, e-devlet çalışmaları kapsamında e-maliye hedefinin uzun zamandır gündemde olduğunu, eski maliye bakanlarının da bu konuda çaba harcadığını kaydetti.

Göreve geldiğinde bu konudaki çalışmaların daha uzun süre alacağını gördüğünü, Ağbal’la görüşmesinde bu projenin nasıl hayata geçebileceğini sorması üzerine çalışmaların başladığını dile getiren Denktaş, sisteme bütçe ve gümrük ayaklarının eklenmesinin de gündemde olduğunu anlattı. 
Sistemin vatandaşa büyük kolaylıklar getireceğini ve Vergi Dairesi’ne olan olumsuz bakışı değiştireceğini ifade eden Denktaş, bunun mükelleflerin ödemelerine de etki edeceğine işaret etti.

“İLK 7 AYDA GELİR FAZLASI 170 MİLYON TL’Yİ GEÇTİ”

Kamu maliyesinin iyi performans gösterdiği bir dönemden geçildiğini, ilk 7 ayda gelir fazlasının 170 Milyon TL’yi geçtiğini anlatan Denktaş, bu geliri elde etmede en önemli ayağın Gelir ve Vergi Dairesi olduğuna işaret etti.
Dairenin teşkilat yapısının değiştirilmesi için çalışmaların başlatıldığını da aktaran Denktaş, projeye katkı koyanlara teşekkür etti.

AĞBAL: “VERGİ KAYIP VE KAÇAKLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ ADINA ÖNEMLİ”

TC Maliye Bakanı Naci Ağbal da konuşmasında, TC ve KKTC arasında her alanda işbirliği ve koordinasyon içinde birçok proje yürütüldüğüne dikkat çekti.

Hayata geçen projelerin KKTC’nin kalkınmasına katkı koyması temennisini dile getiren Ağbal, bu bağlamda üzerlerine düşen desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Geçen yıl haziran ayında KKTC’ye yaptığı ziyarette Denktaş ile görüşmesinde vergi otomasyon konusunun gündeme geldiğini anlatan Ağbal, Maliye Bakanı Denktaş’ın “otomasyon konusunda neler yapabiliriz” sorusu üzerine, Türkiye’de uygulanan sistemin KKTC’ye de kurulması için protokol imzalandığını ve çalışmalara başlandığını anlattı.

Bugün ilk aşaması tamamlanan otomasyon projesinin oldukça önemli olduğuna işaret eden Ağbal, yasayla vergi konmasının yeterli olmadığını, vergi toplayabilmek için uygulama ayağının güçlü olması gerektiğini vurguladı. Ağbal, bilgi teknolojilerinin bu açıdan önemli olduğunu anlattı.

Vatandaşı vergiyi gönüllü şekilde ödemeye teşvikin önemli olduğunu da kaydeden Ağbal,  bunu sağlamak için vergi sisteminin adil olması, üretimi desteklemesi, vergi kanunlarının basit ve takip edilebilir olması, mükellefin sürprizlerle karşılaşmaması, vergi hukukunda adalet- şeffaflık ve eşitlik gerektiğini vurguladı.

Çoğu zaman vergi kayıp ve kaçağının mükelleflerin yeterince bilgilendirilmemesinden kaynaklandığını da söyleyen Ağbal, otomasyon sisteminin mükellef hizmetlerinin belkemiğini oluşturarak, vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçmede önemli rol oynayacağını dile getirdi. 
Vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçilmesinin kamu maliyesinin ayakları üzerinde durmasına büyük katkı sağlayacağını kaydeden Ağbal, çalışmalara destek veren herkese teşekkür etti.

KALKANLI: “BİRİNCİ FAZ TAMAMLANDI”

Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı da, projenin Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında 24 Kasım 2016 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde yürütüldüğünü kaydetti.

Proje kapsamında Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke ilçelerindeki Gelir ve Vergi dairelerinde bilgisayar altyapılarının günümüz teknolojilerine uygun olarak yeniden yapılandırıldığını anlatan Kalkanlı, bu kapsamda yapısal kablolama, kesintisiz enerji kaynağı, eğitim sınıfları ve yardım masalarının yer aldığı sistem odaları hazırlandığını kaydetti.

“Proje kapsamında çok kısa bir süre içerisinde Gelir ve Vergi Dairesi’nin tüm yazılım ihtiyaçları analiz edilmiş, fazlara bölünerek yeniden tasarlanmıştır. Eski verilerin çevirim işlemleri titizlikle gerçekleştirilmiştir” diyen Kalkanlı, şöyle devam etti:

“Birinci fazın yazılım içeriğinde sicil işlemleri, tarh-tahakkuk işlemleri, tahsilât işlemleri ve raporlama işlemleri yapılabilmektedir. Geliştirilen birinci faz yazılımında tasarlanan raporlama sistemleri ile Gelir ve Vergi Dairesi yönetimi tarh tahakkuk ve tahsilât aşamalarında yapacağı takip sistemi ile vergi gelirlerinin artırılmasında önemli katkılar sağlayacaktır.

İkinci fazda yer alacak e-vergi kapsamında, diğer kurumlarla entegrasyon,  elektronik beyanname,  elektronik ödeme gibi vergi yükümlülerinin işlemlerini Gelir ve Vergi Dairesine gelmeden yapabilecekleri hizmetler mükelleflere sağlanacaktır.  İkinci faz işlemlerinin Ocak 2018 tarihi itibarıyla devreye alınması planlanmaktadır.
Devam edecek daha ileri fazlarda akıllı vergi işlemleri için elektronik fatura ve evrak kabulüne geçilerek beyanname, tahsilât işlemlerinin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi ve vergi kayıp ve kaçağının minimum seviyelere çekilmesi sağlanacaktır.”

Ticaretin büyük ölçüde ithalata dayalı olduğunu, bu nedenle e-vergi projesi ile birlikte e-gümrük projesinin de hayata geçirilmesinin vergi kayıp ve kaçağının minimum seviyelere çekilmesinde büyük önem arz ettiğini kaydeden Kalkanlı, e-devlet projesinin hayat bulmasının temel hedef olması gerektiğini kaydetti.

AĞBAL BU GECE AYRILACAK

Tören için öğle saatlerinde KKTC'ye gelen TC Maliye Bakanı Ağbal'ın bu gece Ankara'ya dönmesi bekleniyor.