Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) ile Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) arasında imzalanan protokole karşı başlatılan mücadele için Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) yanında olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili DEV-İŞ’ten yapılan yazılı açıklamada, “Kıbrıslı Türklerin temel değerlerinden biri olan ve pek çok aydın kişi ve eğitim emekçisi yetiştiren Atatürk Öğretmen Akademisi’ni kapatmak ve işlevini yok etmek için egemen güçler tekrar harekete geçti. Atatürk Öğretmen Akademisi’ni, Lefke Avrupa Üniversitesi bünyesine katarak süreç içerisinde kapatılmasını, işlevinin yok edilmesini getirecek olan protokolü reddeden ve mücadele başlatan KTÖS’ün yanında olduğumuzu belirtmek isteriz” denildi.

Ülkede sağlık, iletişim ve enerji gibi temel kamusal hakların yavaş yavaş özelleştirildiği ifade edilen açıklamada, “Eğitim de bu dalgadan nasibini almaktadır. Bizim için AÖA’nün LAÜ’ye katılması tam da özelleştirme süreçlerinin bir getirisidir” ifadesi kullanıldı. 

DEV-İŞ açıklamasında şöyle denildi:

“Bununla birlikte ülkemizde özelleştirmelerin Kıbrıslı Türklerin kimliğine ve kültürüne yönelik de yok edici bir etkisi vardır. Özelleştirmelerle kurumlarımızı kaybederken aynı zamanda ülke üzerinde ve geleceğimizle ilgili karar alma, kendi kaderimize şekil verme potansiyelimizden de yoksun bırakılmaktayız. Bundan dolayı bizim için mesele özelleştirmelerle birlikte kimliğimize ve geleceğimize de sahip çıkma meseledir. AÖA süreci sadece KTÖS’ü veya öğretmenleri değil tüm toplumu ilgilendiren bir olmak ya da olmamak meseledir. AÖA’yı, Sanayi Holding, Turizm İşletmeleri, Eti, KTHY gibi yok olmasına izin vermeyeceğiz.”