Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'in haberine göre; Uzman Sosyolog Nihal Salman, son günlerde devletin yapması gerekenleri yargıçların yapmaya başladığına dikkat çekerek, devletin çok fazla eksiğinin olduğunu söyledi.

Salman, son yıllarda çocuk suç oranlarında artış olduğunu belirterek, çocuk suçlarına yönelik ülkede bir ıslah evinin olmadığını kaydetti. Bir ülkede ıslah evinin olmamasının büyük bir kayıp olduğunu belirten Salman, bir devletin suç işleyeni cezalandırırken aynı zamanda suçu önlemek ve kişiyi topluma kazandırmakla görevli olduğunu söyledi. 

Salman, sadece suç işleyenlere verilen ceza değil, suç oranlarının nasıl düşürülebileceğiyle  ilgili çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yaparak, çocukların aile yapısından kaynaklı da suç işlemeye eğilimli hale geldiklerine dikkat çekti.

Salman, “Devletin yerine getiremedikleri arasında birçok unsur var. Suç eğiliminde olan çocuklar aile ile ilgili sorun yaşıyorlar mı diye devlet sormalıdır. Suç işleyen çocukların aile yapısı nasıldır? Her yıl boşanma istatistiklerinde artış görülüyor. Ülkemizdeki aile yapısı çok değişiyor. Eğitim eksikliği var mı? Devlet bunları sorgulamalıdır” dedi. 

Salman, aile davalarına hukuk davası gibi bakıldığına vurgu yaparak, bunun da boşanan çiftlerin bir süre sonra düşman kesilmesine neden olduğunu söyledi. Salman, “Boşanan çiftlerde evde ya anne ya da baba sürekli suçlanıyor. Bu da gençlerde suç oranlarındaki artışta etkili oluyor” diye konuştu.

“Islah evi ve kadın sığınma evi hala yok”

Salman, suç işleyen kişilerin işlediği suça göre ceza verildiğini anımsatarak, özellikle çocuk suçlarında esas amacın suçun cezasının verilmesi yanında çocuğun topluma kazandırılması olması gerektiğini kaydetti. Salman, ülkede ıslah evinin olmamasının dolayı çocukların cezaevine gittikleri zaman çok daha büyük suçlar ve suçlularla karşılaştıklarını ve bunun da daha büyük sorunlara neden olduğunu belirtti. 

Salman, bu şekilde toplumsal öfkenin daha da arttığını ifade ederek, ıslah evi yerine cezaevine giden bir bireyin daha sonraki hayatının olumsuz etkileneceğini kaydetti. 

Salman, devletin en büyük eksikliklerinden biri daha olan kadın sığınma evinin sadece yatak vermek amacı taşımaması gerektiğini belirterek, kadınların toplumda var olmalarını sağlayacak süreci yerine getirmeyi sağlayacak bir yapının oluşması gerektiğini söyledi. 

“Devletin birçok eksiği var”

Salman, toplumda nasıl var olunabilir yanında iş bulma, farklı kiralarla kalınabilecek vakıf evlerine ve bu evlerin yarısını devletin karşılayacağı bir yapıya ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, toplum içinde kendi ayakları üzerinde kadının kalmasını sağlayan bir yapı yerine sadece yatak imkanı sunulmasıyla kadın sığınma evlerinin farklı bir yapıya dönüşebileceğini söyledi. Salman, hükümetin yaklaşık 6 aydır görevde olduğunu belirterek, buna karşın birçok eksiğin olduğunu dile getirdi. Salman, sadece suç işleyenlere verilen ceza değil, suç oranlarının nasıl düşürülmesi gerektiğiyle ilgili çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Salman, çocukların suç işlemeye eğilimli bir hale dönüşmekte olduğuna dikkat çekerek, bunda birinci etkenin aile olduğunu kaydetti.

“Devlet, aile yapısını sorgulamalı”

Salman, şöyle devam etti, “Devletin yerine getiremedikleri arasında birçok unsur vardır. Suç eğiliminde olan çocuklar aile ile ilgili sorun yaşıyorlar mı? diye devlet sormalıdır. Suç işleyen çocukların aile yapısı nasıldır? Her yıl boşanma istatistiklerinde artış görülüyor. Ülkemizdeki aile yapısı çok değişiyor. Eğitim eksikliği var mı? Devlet bunları sorgulamalıdır. Ülke genelinde çok fazla sıkıntı var. Teknolojiye bakıldığında ise hayatımızda çok fazla yer ediniyor. 

Teknolojinin olumlu yanları yanında olumsuz yanları da var. Anne ve babalar dış etkenlerden çocuklarını korumak için kapalı kapılar ardında tutuyor. Ancak teknoloji de bazen sokaktaki tehlikelerden kendilerine daha yakın olabiliyor. Bunun yanında evin içinde ilgisiz, yalnız, mutsuz anne babasını gören ve kendisinin de mutsuz olduğuna inanan kalan bir çocuk da hepsi bir araya geldiğinde suça daha eğimli olabiliyor”

“Devlet topluma hizmet sunamıyor”

Nihal Salman,  uyuşturucu boyutunun da her geçen gün gençler üzerindeki etkisinin artmakta olduğunu ifade ederek, burada da devletin büyük bir eksikliği olduğunu ve uyuşturucunun ülkeye girişinin engellenemediğini kaydetti. Salman, uyuşturucunun ergenlik döneminde henüz hayatı tanımayan gençlerde daha çok bağımlılık yaptığına dikkat çekerek, ıslah evinin olmayışından kaynaklı yine bu tarz vakalarda gençlerin topluma kazandırılamadığını söyledi. 

“Devletin çok büyük eksiklikleri var” diyen Salman, topluma çok fazla hizmetin sunulamadığını belirtti. 

“Boşanma suç oranlarının artışını tetikliyor”

Salman, devletin yasal eksikliklerinden dolayı boşanan çiftlerin birbirine düşman yetiştiğini ifade ederek, boşanma davalarına hukuk davası gibi yaklaşıldığını belirtti. Başka ülkelerde aile davalarının yalnız görüşüldüğünü söyleyen Salman, aile yargıcının özel eğitimli olduğunu ve davada her zaman bir sosyoloğun görev aldığını kaydetti.

Salman, “Boşanan çiftlerde evde ya anne ya da baba sürekli suçlanıyor. Bu da gençlerde suç oranlarındaki artışta etkili oluyor” diye konuştu.