Haberal Kıbrıslı gazetesinden Candan Mert'in haberine göre; bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. Devlet Tiyatroları tam 19 yıldır kendi sahnelerinde sanatlarını icra edemiyor. Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yanan tiyatro sahnesinin 19’uncu yıl dönümünde  devlet yetkilileri kısa süre önce yine protesto edildi. Yapılan protesto çerçevesinde 27 Şubat 1999 tarihinde yanan Devlet Tiyatroları binasının 19 yıldır ‘kaynak bulunamaması’ ve sürekli ötelenmesi gerekçeleriyle yenilenmediği söylenerek, hükümetin başındakilerin başka yerlere kaynak bulup, tiyatro sahnesi için kaynak bulamadıkları belirtilerek, durum eleştirildi.

Yapımcı ve Yönetmen Tolgay Tarıman, Sanat Yönetmeni Derman Atik ve Sanatçı Ayhatun Ateşin, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yanan tiyatro sahnesinin 19’uncu yıl dönümü bağlamında Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Tarıman: 19 yıldır tiyatroya para bulunamadı

Yapımcı ve Yönetmen Tolgay Tarıman, gazetemize yaptığı özel açıklamasında Devlet Tiyatrosu’nun yandıktan sonra bir daha yenilenmemesinin ‘kendisini devlet gibi gösteren’ devletin ayıbı olduğunu ifade etti. Bu durumu ‘rezillik’ olarak belirten ve böyle bir rezilliğin başka hiçbir yerde olmadığını dile getiren Tolgay Tarıman, “Arabalar, lüksler, her türlü açılış gibi ödeneklere para bulunuyor, 19 yıldır tiyatro yenilemesine nasıl bulunamıyor?” diye sordu. Bunu yıllardır ifade ettiklerini ancak konuşmalarının ‘duvara konuşmaktan farksız’ olduğunu kaydeden Yapımcı Tarıman, ‘duvarın’ bir şey anlamasını beklemenin komik olacağını belirtti.

“Kara mizahla açılmayan kapı yok”

Yeni kurulan iktidarda sanata daha fazla değer veren kişilerin bulunduğunu ifade eden Tolgay Tarıman, “Umuyorum ki insanların oynaması, oyunlarını sahneye koyması için bir adım atarlar.” dedi.Bunların yanında tiyatronun yenilenmemesini ‘ayıp’ ve  ‘ahlaksızlık’ olarak düşündüğünü dile getiren Yapımcı ve Yönetmen Tolgay Tarıman, siyaset adamının kendisini en iyi geliştirebileceği merciinin ‘sanat’ olduğunu çok iyi bileceğini kaydederken, “Bizim kara mizahla açmadığımız kapı kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

Atik: Öncelikler sırasına konulmuyor

Sanat Yönetmeni Derman Atik, konu bağlamında gazetemize yaptığı özel açıklamasında Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu’nun 19 yıl önce yandığını belirtirken, Devlet Tiyatroları salonunun yapılmasının hiçbir zaman ‘öncelikler’ sırasında olmadığını dile getirdi. Birkaç kez farklı yaklaşımlarla Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun yapmaya çalıştığı salonun ortak olarak kullanılmasının Lefkoşa Belediyesi tarafından gündeme getirildiğini kaydeden Derman Atik, her 2 kurumun yetkilileri tarafından bu teklife sıcak bakılmadığını bildiğini ifade etti. Salon yapmanın kendi şahsi düşüncesine göre çok zor bir olay olmadığını belirten Sanat Yönetmeni Atik, devletin bütçesinde hangi dönemde olduğu fark etmeksizin hükümet yetkililerinin doğru kişiler ile temas halinde bulunması durumunda salonun yapılmaması açısından hiçbir sebebin bulunmadığını aktardı.

“20 milyar üzerinde paraya ihtiyaç var”

Derman Atik, Girne bölgesine son 10 yıl içerisindeÇatalköy, Girne Belediyesi, 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ne Girne Belediyesi katkıları ile yapılan 300 kişilik tam donanımlı tiyatro salonlarının yapıldığını kaydetti. Rakamların korkunç rakamlar olmadığını belirten Sanat Yönetmeni Derman Atik, Devlet Tiyatroları salonunun Türkiye’deki veya dünyanın diğer ülkelerindeki Devlet Tiyatroları gibi yapılmaya çalışıldığı takdirde kaynak ihtiyacının artacağını dile getirdi. Girne bölgesinde yapmış olduğu salonlara eski para ile 1 buçuk milyonun üzerinde para harcamadığını aktaran Derman Atik, bugün ister belediye, ister devlet tiyatrosunu yapabilmek için 20 milyarın üzerinde paraya ihtiyaç duyulduğunu ve bunun büyük fark olduğunusöyledi.

“Doğru adımlar ile salona kavuşuruz”

Kendisinin 300 kişilik Çatalköy’de, açılışının 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde gerçekleştirilecek olan 122 kişilik Girne Belediyesi’nde, 19 Mayıs TMK’datiyatro salonunun bulunduğunu ve Girme’de 400 kişilik farklı bir salonun daha yapıldığını söyleyen Derman Atik, doğru kişiler ile doğru adımların atılması ile devlet tiyatrolarının 6 ay içerisinde salonlarına kavuşmaması için bir engelin bulunmayacağını dile getirdi.Bu işe bakmak ile yükümlü Bakanlıkların kendi bünyelerindeki öncelikleri iyi saptaması gerektiğinin altını çizen Sanat Yönetmeni Atik, tiyatroların birçok bakanlığın bünyesinde bulunduğunu ancak hiçbir Bakanlık tarafından öncelik olarak görülmediğini belirtti.

“19 yıllık bir yara var”

Aslolan şeyin ‘önceliği doğru saptamak’ olduğunu vurgulayan Sanat Yönetmeni Derman Atik, “Bir hasta tedavi edilecekse acil ameliyat ya da tedavi edilmesi gereken hasta kimse ondan başlanır. Burada 19 yıllık bir yara varken, örneğin Eğitim Bakanlığı’nda ilkokullara verilecek artı bir derslikten bahsediliyor. Bence bu gibi noktalarda öncelik 19 yıllık yaraya yönelik olmalı” ifadelerini kullanırken, bu durumun ‘bütün hükümetlerin ayıbı’ olduğunu söyledi.

Ateşin: İşlevsellikle salon daha önce yapılabilirdi

Konu bağlamında görüşlerini alma amacıyla ulaştığımız Sanatçı Ayhatun Ateşin, 13 yıl Devlet Tiyatrolarında çalışan biri ve uzun zamandır da seyirci olarak konu çerçevesinde aidiyet duygusunun yükselmesi, işlevselliğin getirilmesi nedeniyle de bu sahnenin yeniden hayata döndürülmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.Kendi dönemleri ve sonrasında yaşanan aidiyet, birliktelik ve o ruhun şu anda olmadığını belirten Ayhatun Ateşin, bunun sadece birilerinden beklenmemesi gerektiğini ve insanın içinde bulunduğu aidiyet ile yol alınabileceği, hedef olabileceğigibi düşüncelerinin olduğunu aktardı.

Dolayısıyla tiyatro salon yapımının yalnızca hükümet yetkililerinden bekleme ya da suçlayıcı tavırlarla birilerinin üzerine gitme durumunun yanlışlığına değinen Sanatçı Ateşin, “Yani bugün evinizde yemeksiz olduğunuzda yemek yapabilmek için belki de bahçenizden bir yetiştirdiğiniz besinlerden alarak hazırlayıp yiyebilirsiniz. Bir şey yapmak isterseniz, bir amaç belirleyip üzerinde çabalayarak yapabilirsiniz. Dolayısıyla birlikte hareket edilip işlevsellik de gösterilseydi, tiyatro salonu daha önceden yapılabilirdi diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Farkındalık oluşturularak süreç hızlandırılabilir”

Mevcut konumda Devlet Tiyatroları’nın yapımı için geç olmadığını belirten Sanatçı Ayhatun Ateşin,bununla birlikte insanların üzerine suçlayıcı tavırlar ile gitmekten ziyade daha yapıcı tavırlar sergilenmesinin önemini vurgularken, yapılan protestolar yerine yapılacak farkındalıklar ile sahne yapım ve yenilenme sürecinin hızlandırılabileceğini dile getirdi. 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’nin tiyatro salonda yılda 1-2 kez okul tarafından kullanıldığına dikkat çeken Ayhatun Ateşin, tiyatrolar için bu sahnenin de kullanılarak örnek biçimde olabileceğini ifade etti.

“İnsanı insan ile anlatan sanat”

Tiyatronun ‘insanı insan ile anlatan’ bir sanat olduğunu kaydeden Sanatçı Ateşin, bu bağlamda farkındalık oluşturma amacıyla sokaklarda veya farklı bölgelerde de tiyatroların yapılabileceğini söyledi. Aidiyet oluşturulduğunda işlevselliği hayata geçirerek farklı bir yolla sahnelerin meydana getirilebileceğini aktaran Ayhatun Ateşin, başka bir boyut ile bakıldığında 19 Mayıs TMK salonunun da işlevsel olarak hayata geçirilebileceğini vurguladı.