Kıbrıs Postası'ndan Ertuğrul Senova'nın haberine göre; ülkenin köklü sendikalarından Kamu-İş’te (Kamu İşçileri Sendikası) 2012 yılında yaşanan ‘usulsüz delege yazımı’ olayı sonrası mahkeme tarafınca alınan ara emir kararı nedeniyle yaklaşık 6 yıldır Genel Kurul bir türlü yapılamıyor.  

Yaklaşık 6 yıldır aynı yönetimle yoluna devam eden sendikanın tüzüğünde, görev süresi dolan yönetim kurulu üyelerinin, yeni yönetim kurulu üyeleri seçilene kadar görevlerine devam edebilecekleri yönünde bir madde bulunmuyor. 

Konuyla ilgili görüş beyan eden KKTC Başsavcılığı, yönetim kurulu üyelerinin, üyeliklerinin devam ediyor oluşunun kabul edilemez kanaatinde olduğunu bildirdi. 

Beyan edilen görüş sonrası açıklamada bulunan Maliye Bakanı Denktaş ise, sendika yönetiminde bulunan isimlerle ilgili, “En geç 21 Mayıs 218 Pazartesi günü mesai başlangıç saatinde bağlı oldukları dairelerdeki görevlerine başlamaları gerekmektedir” ifadesinde bulundu. 

Denktaş’ın, mevcut sendika yönetimine yönelik açıkladığı karara ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, ara emir konusunda uzlaşmaya varmak üzere olduklarını, davanın Cuma günü görüleceğini ve görevden alınmaları gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. 

Davanın devam etmesi nedeniyle 2012 yılından bu yana Genel Kurul’u gerçekleştiremediklerinden yakınan Dilek, mahkeme süreci devam ettiği sürece Genel Kurul yapılamayacağını yineledi. 

Dava süreci içerisinde, Maliye Bakanlığı da dâhil olmak üzere herhangi bir mevkiinin, bu konuda karar üretemeyeceğini belirten Dilek, “Kimse bizim iç işimize karışamaz. Burası işçinin malı, işçi ne derse o olur” ifadelerinde bulundu.

KKTC Başsavcılığı, 9 Mayıs tarihli açıklamasında, konuyla ilgili şöyle bir görüş beyan ediyor:

"Kamu İşçileri Sendikası'nın en son 2012 yılında yapılan genel kurulunda yönetim kurulu üyelerini seçtiği, 2012 yılında seçilmiş olan yönetim kurulu üyelerinin görev sürelerinin dolmuş olmasına rağmen yeni genel kurul toplantısı yapılmayarak yeni yönetim kurulu üyelerinin seçilmediği anlaşılmaktadır.

İlgili sendikaya ait tüzüğün 42(f) maddesine göre genel başkan, genel sekreter, genel mali sekreter, genel teşkilatlandırma sekreteri, genel kurul eğitim sekreteri , yönetim kurulu üyeleri, denetleme kurulu üyeleri ve disiplin kurulu üyeleri seçimleri dört yılda bir yapılır.

İlgili sendikaya ait tüzük incelendiğinde görev süresi dolan yönetim kurulu üyelerinin yeni yönetim kurulu üyeleri seçilene kadar devam edebileceklerini düzenleyen bir madde bulunmadığı görülmektedir.

Bu çerçevede görev süreleri 2016 yılında dolduğu anlaşılan yönetim kurulu üyelerinin üyeliklerinin devam ediyor olduğunun kabul edilmesinin mümkün olmadığı kanaatinde olduğumu bildirir saygılar sunarım..." 

Başsavcılık tarafınca verilen görüş sonrası, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, sendika yönetiminde bulunan isimlerle ilgili, “En geç 21 Mayıs 218 Pazartesi günü mesai başlangıç saatinde bağlı oldukları dairelerdeki görevlerine başlamaları gerekmektedir” şeklinde açıklamada bulunuyor. 

Maliye Bakanı’nın, sendika yönetim kuruluna yönelik verdiği karar, Kamu -İş Başkanı Sami Dilek, Genel Sekreter Erdoğan Özkan ile diğer yöneticiler Mustafa Aytanç ve Pembe Yıldızev’in, sendikal anlamdaki görevlerinden alınmaları anlamına gelmiş gibi gözükse de, Başkan Dilek, Denktaş’la aynı görüşü paylaşmıyor. 

Kıbrıs Postası’na konuşan Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, ara emir konusunda uzlaşmaya varmak üzere olduklarını, davanın Cuma güna görüleceğini ve görevden alınmaları gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. 

Davanın devam etmesi nedeniyle 2012 yılından bu yana Genel Kurul’u gerçekleştiremediklerinden yakınan Dilek, mahkeme süreci devam ettiği sürece Genel Kurul yapılamayacağını yineledi. 

Dava süreci içerisinde, Maliye Bakanlığı da dahil olmak üzere herhangi bir mevkiinin karar üretemeyeceğini belirten Dilek, “Kimse bizim iç işimize karışamaz. Burası işçinin malı, işçi ne derse bu olur” ifadelerinde bulundu. 

Dilek, Genel Kurul’un yapılmasıyla ilgili kararın, bugün oybirliğine sunulacağını da sözlerine ekledi.