Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, BM Barış Gücü ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin çağrı yaparak gerginlik yaratabilecek bu tür eylemlere izin vermemesini istedi.

Açıklamada, geçiş kapılarının kapatılmasını talep eden bir grup Kıbrıslı Rumun, geçtiğimiz haftalarda Derinya ve Lefke Aplıç sınır kapılarında geçişleri kısa bir süreliğine engellediği, aynı grubun basına dağıttığı takvimle iki taraf arasındaki ilişkileri provoke eden ve iki toplum arasındaki güveni sarsıcı bu faaliyetlerine devam etme niyetinde olduğunu deklare ettiği anımsatıldı.

Söz konusu grubun geçişleri engelleme eylemlerine, 9 Aralık tarihinde, bu sefer de Pile köyünden geçip Pile-Beyarmudu geçiş noktasında devam edeceğinin öğrenildiği kaydedilen açıklamada, “Pile ve Beyarmudu’nda ikamet eden köylülerimiz Bakanlığımıza ulaşarak bu türden bir eylemden ciddi şekilde rahatsızlık duyduklarını ve zaten geçişlerin yoğunluktan dolayı zorlukla yapıldığı bu kapıda böylesi bir faaliyete müsaade edilmemesi yönündeki taleplerini ortaya koymuşlardır” denildi.

Açıklamada, Pile köyündeki huzuru, iki toplum arasındaki güveni sarsma ve gerginlik tırmandırma amacındaki bu faaliyetle ilgili BM Barış Gücü ve İngiliz Yüksek Komiserliği nezdinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın gerekli girişimleri yaptığı kaydedildi.

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Beklentimiz BM Barış Gücü ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeleri ve iki taraf ve özellikle de Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında gerginlik yaratabilecek bu tür eylemlere izin vermemesidir.”denildi. Açıklamada, bir süreden beridir yaratılmak istenen gerginliğin herhangi bir tarafa fayda getirmeyeceğinin altı çizildi.