Ombudsman Emine Dizdarlı, Nermin Tomgüsehan’ın Zemus Ltd’in binasının yıktırılması gerektiği iddiasının yersiz ve/veya yasal zeminden yoksun olduğu sonucuna varılması gerektiğini duyurdu. 

Ombudsman Dizdarlı, söz konusu taşınmaz malın sahiplerinin herhangi bir yasayı ihlal ettikleri ve/veya herhangi bir yasanın hükümlerine aykırı davrandıklarının söylenemeyeceğini kaydetti. 

Dizdarlı, Nermin Tomgüsehan'ın başvurusunda; “Girne Kazasına bağlı Karaoğlanoğlu mevkiinde, Karaoğlanoğlu Caddesi’nde kain ve Zemus Ltd’in kullanımında bulunan taşınmaz malın büyük bir bölümünün kamulaştırılmış olduğunu, söz konusu taşınmaz malın içerisinde yer alan binanın trafiği olumsuz yönde etkilediğini, bu durumun bölgeye rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Belediyeler Yasası ve Fasıl 83 Kamu Yolları (Koruma) Yasası’nın ilgili hükümleri uyarınca yıktırılması gerektiğini belirterek, söz konusu binanın yıktırılmadığını, bu nedenle Girne Belediyesi ve Karayolları Dairesi’ne şikayette bulunduğunu ancak söz konusu Belediye ve Karayolları Dairesi’nin bu konu ile ilgili şikayetlerine yanıt vermediğini” belirterek konunun daireleri tarafından soruşturulmasını talep ettiğini söyledi.  

Dizdarlı’nın konu hakkındaki raporu şöyle:  

“Zemus Ltd.’in konumu incelendiğinde, mezkur binanın önünde kaldırım bulunmaktadır ve bina aynı sokak içerisindeki komşu binalarla aynı hizadadır. Binadan kaldırıma ve/veya kamu yoluna doğru, araçların sürüşünü engelleyecek veya trafiği olumsuz yönde etkileyecek biçimde herhangi bir taşma ve/veya inşaat olmadığı gözle görülmektedir. 

Karaoğlanoğlu Caddesi’nde kain 163/1 numaralı parsel, kamu yoluna hemhuduttur. Buna bağlı olarak söz konusu parselden kamu yoluna taşan herhangi bir yapı mevcut değildir. 

Bu durumda söz konusu taşınmaz malın sahiplerinin herhangi bir Yasayı ihlal ettikleri ve/veya herhangi bir yasanın hükümlerine aykırı davrandıkları söylenemez. 

Her halükarda Fasıl 83 Kamu Yolları (Koruma) Yasası’nın ilgili hükümlerine aykırı davranan bir kişi suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde para cezasına veya hapis cezasına veya mahkeme yukarıda belirtilen cezalara ek olarak suça konu teşkil eden yapının ortadan kaldırılmasına emir verebilir. 

Yerinde yapılan incelemede, söz konusu yolda seyreden araçların sürüşünü engelleyecek veya trafiği olumsuz yönde etkileyecek veya Fasıl 83 Kamu Yolları (Koruma) Yasası’nın ilgili hükümlerine aykırı herhangi bir olumsuz eylem bulunmamaktadır.”