Geçtğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı  tarafından “Ambalajlanmış Kaynak ve İçme Suyu Yasası” uyarınca damacana hatlarında yapılan denetim ve dolayısı ile analizler neticesinde, damacana su üretimi veya dolumu yapan Asya Su, Hediyem Su, Kösedağ Su, Aysu firmalarının damacana üretim hatlarında tespit edilen limit üstü Bromat miktarı nedeniyle damacana üretim faaliyetleri yedi gün süre ile test amaçlı üretim yapılması dışında durdurulmuştu.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada damacana su üretimi veya dolumu yapandört firmaya ait sularda yeniden yapılan analiz sonucunun temiz çıktığı duyuruldu.

Açıklama şöyle;

Ambalajlanmış Kaynak Suyu ve İçme Suyu Yasası uyarınca Nisan ayında su işletmelerinden alınan numunelerin analizi sonucunda Aysu, Hediyem Su, Kösedağ Su ve Asya Su tarafından işlenen 19L damacana sularında bromat limit üstü çıkmıştır.

24.04.2019 tarihinde yeniden kontrol için alınan ambalajlanmış sularda yapılan analiz sonuçları aşağıda verilmiştir. Mikrobiyolojik ve kimyasal olarak ilgili firmaların sonuçları temiz çıkmıştır.

24.04.2019 tarihinde alınan numunelerin analiz sonucu aşağıdaki gibidir:

.

FİRMA ADI

BROMAT MİKTARI

LİMİT

Asya  Su

5,5 μg/L

10 μg/L

Hediyem Su

˂3,0 μg/L

10 μg/L

Kösedağ Su

6,9 μg/L

10 μg/L

Aysu

˂3,0 μg /L

10 μg/L


Yukarıda sözü edilen dört firmadan alınan numuneler üzerinden yapılan analizlerin sonuçları uygun çıkmış olduğuna göre sözü edilen dört firmanın ürünlerinin halkımız tarafından güvenle kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu süreçte uyum içerisinde Bakanlığımız ile işbirliği yapan söz konusu firmalara Sağlık Bakanlığı olarak teşekkür ederiz. Bakanlık olarak ada genelinde aylık kontrollerimi devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.