Yeni Bakış gazetesinden Melin Dobran'ın haberine göre; aşırı sıcaklara rağmen son günlerde dövizin TL karşısında sürekli değer kazanması, klima satışlarına da yansıdı. Esnaf ise, fiyatları dengede tutmak için kar marjını sürekli düşürmek zorunda kalıyor. Kimi esnaf dövizin yükselmesine bağlı olarak fiyatı yükselttiğini belirtirken, kimisi de yükselen dövize rağmen fiyatı uygun tutmaya çalıştığını ifade etti. Son zamanlarda en çok tercih edilen İnverter klimanın fiyatı ise 2.600 lira ile 5.500 lira arası değişiyor.

Esnaf ne dedi?..

Hüseyin Sancar (Sancar LTD):

“Döviz yükselince fiyat da yükseldi”

“Klima satışları az da olsa başladı. Bu sene iklimdeki kayma olayından dolayı hava o kadar sıcak olmadı. İlerleyen aylarda satışların artmasını bekliyorum. Geçen sene bu dönem yaklaşık 40 klima sattım. Dolar yükseldi diye fiyatlar da yükseldi. Müşteri bazen taksitli fiyatını soruyor. Bazen de kredi kartı ile taksitli ödeme yapıyor kalanını da elden nakit veriyor. Son dönemlerde en çok tercih edilen klima tipi inverterdir. İnverter klima A++’dır. Bunun A+++ ile arasında yaklaşık bin lira gibi bir fark var. Klima alanlar genelde yerli vatandaştır. Öğrenciye işimiz yüzde 5 gibi bir şeydir. İnverter olan 12’lik klima fiyatı, 2.600 – 3.200 lira arasıdır. 24’lük 4.200’den başlar 5.500 liraya kadar gider. 18’lik klima fiyatı ise 3.400 – 4.200 lira arası değişmektedir.”

Sacide Bayuk (Samsung Suitex LTD)

“İnverter tercih ediliyor”

“Klima satışları yaklaşık 1 ay önce başladı. Son dönemlerde inverter klima tercih ediliyor. Yaz biraz geç geldi ve sıcaklar aniden bastırdı. Klima satışlarında bayağı patlama var. Hemen hemen her kesim klimayı tercih ediyor. Klima fiyatlarını yükselen döviz karşısında uygun tutmaya çalıştık. Müşterilerimize taksit imkânı da sağlıyoruz. Satışını yaptığımız klimaların en çok tercih edilme sebebi, ekonomik olması ve sessiz çalışmasıdır. 12’lik inverter klima fiyatı, 3 bin liradan, 9’luk 2.500’den, 24’lük 5.500’den ve 18’lik 4 bin liradan başlıyor.”