Tören, bu sabah saat 10.15’te çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi; ardından yarıya indirildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katıldı.

Anma töreninde Türkiye Cumhuriyeti’nin (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Geçici Maslahatgüzar Seyit Mehmet Apak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nı (KTBK) Temsilen 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Erhan Uzun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul da hazır bulundu.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri yetkililer, siyasi parti başkanları, temsilcileri, muharip dernekler, kurum kuruluş ve okullar, üniversiteler ile ailesi ve sevenleri de törende bulundu.

Törende Anıt Özel Defteri de imzalandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Geçici Maslahatgüzar Apak, KTBK temsilcisi Tümgeneral Piyade, GKK Komutanı Tümgeneral Uzun Anıt Özel Defteri’ni imzaladı.

ANIT ÖZEL DEFTERİNE YAZILANLAR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Doktor Küçük; aramızdan ayrılışının 32’nci yılında seni bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Kıbrıs Türkü’nün en karanlık dönemlerinde yılmadan, bıkmadan, köy köy gezerek toplumumuzu örgütlemeye çalışarak yürüttüğünüz özverili çalışmalar ve sergilediğiniz liderlik her zaman takdirle hatırlanacaktır.

Kıbrıs Türkü’nün bu adada varlığını sürdürebilmesi ve siyaseten eşit bir biçimde federal bir çözümde onurlu yerini alabilmesi mümkün olacaksa, bu yıllarca gösterdiğiniz büyük çaba ve rehberlik sayesindendir. Bu duygularla sizi saygı ile yad ediyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

APAK

TC Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Geçici Maslahatgüzar Apak ise Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:

“Varoluş ve Özgürlük Mücadelesinin Aziz Lideri Dr. Fazıl Küçük; bugün ebediyete intikalinizin 32’nci yıldönümünde bir kez daha manevi huzurunuzdayız.

Fikirlerinizin ışığında barış ve özgürlük yolunda ilerleyen Kıbrıs Türk Halkı’nın toplumlaşma ve demokratikleşme sürecine yatığınız katkılar her zaman şükranla hatırlanacaktır.

Sizin gibi değerli bir lidere sahip olan Kıbrıs Türkü kendisine bıraktığınız kutsal emaneti özgürlük mücadelenizin kalplerinde yaktığı meşalenin ışığında aydınlık yarınlara doğru taşımaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin çıkarlarını her fırsatta koruyarak barış, huzur ve istikrar ortamını sürdürme azim ve kararlılığında olduğunu yineliyor, sizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.”

PİYADE

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade ise Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Varoluş Mücadelesinin Müstesna Lideri Sayın Dr. Fazıl Küçük; kahraman Kıbrıs Türkü’nün onurlu mücadelesinin esas ve asil ruhunu teşkil eden eşsiz önderliğinizin kıymetli hatırası ile huzurunuzdayız.

Vatan sevginiz ve sarsılmaz inancınızla yön verdiğiniz mücadele, Kıbrıs Türkü’nün hakkı olan özgürlük ve huzura kavuşturarak hedefine ulaşmış ve Kıbrıs Türk halkının yüreğinde yakmış olduğunuz meşale, evrensel niteliklere sahip modern bir devlete dönüştürmüştür. Bu meşalenin, Mücahit Kıbrıs Türk halkı tarafından, daha iyi bir geleceğe taşınacağından emin olunuz.

Kahraman Türk Ulusu, varoluş mücadelesine yaptığınız değerli katkıları, bu uğurda göstermiş olduğunuz emsalsiz fedakarlıkları asla unutmayacak ve bir gurur timsali, Milli bir tecrübe kaynağı olarak sonsuza dek yaşatacaktır.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve onun mensupları olarak bizlerde, vermiş olduğunuz mücadelenin kıymetinin idraki içerisinde, adada barış ve huzur ortamının teminatı olmaya devam edeceğiz.

Sizi ve ebediyete intikal etmiş tüm dava arkadaşlarınızı minnet, şükran ve özlem duygularıyla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

UZUN

GKK Komutanı Tümgeneral Uzun ise Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz lider Doktor Fazıl Küçük,

Edebiyata intikalinin 32’nci yıldönümünde Kıbrıs Türkü’nün insanca yaşaması için vermiş olduğunuz mücadelenin hatırası ile bir kez daha manevi huzurunuzdayız.

Milli davaya adanmış ömrünüz, en kötü şartlarda bile asla vazgeçmeyen kararlı tutumunuz, zulüm ve zorbalığa karşı eğilmez dik duruşunuz ve kıyas kabul etmez özveriniz, Kıbrıs Türkü’nün üzerinde huzur ve güven içerisinde yaşadığı bir vatana sahip kılmıştır.

Kıbrıs Türkü, vefakarlığın en güçlüsüne ve en anlamlısına sahip olan Yüce Türk Milletinin emsalsiz onur mücadelesinin müstesna lideri olan sizi ve büyük önderliğinizi asla unutmayacak, sonsuza kadar kalbinde yaşatacaktır.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensupları olarak bizler sizin ömrünüzü adadığınız haklı mücadele ışığında verilen görevleri bugün olduğu gibi, bundan sonrada aynı kararlılıkla yerine getireceğimize söz veriyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun…”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, törende Dr. Fazıl Küçük’ü anlatan bir de konuşma yaptı.