Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, risk grubundaki kişilerin zatürre aşılarını uygun dozda ve türde yaptırmalarını önerdiğini açıkladı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Sorumlusu Dr. Emre Y. Vudalı, Pnömokok (Zatürre) Aşısı konusunda bilgi verdi.

“KKTC'DE AŞILANMA ORANLARI AVRUPA ÜLKELERININ GERISINDE”

Avrupa kıtasında, pnömokok bakterisinin sebep olduğu zatürrenin, enfeksiyona bağlı erişkin ölümlerinde birinci sırada yer almakta olduğuna dikkat çeken Vudalı, “KKTC'de aşılanma oranları maalesef Avrupa ülkelerinin gerisindedir. Bu sebeple halk bu konuda bilgilendirilmeli ve riskli kişiler bir an önce aşılanmalıdır.” dedi. 

“Pnömokok hastalığı sıklıkla görülen pnömokok adı verilen bakterilerin neden olduğu çok sayıda hastalığı kapsar” diyen Vudalı, “Bu bakteriler kulak, beyin, omurilik, akciğer gibi organları ve dolaşımını etkileyerek çeşitli hastalıklara neden olabilir. En çok görülen hastalık tablosu orta kulak iltihabı, en tehlikeli hastalık tablosu menenjit (beyin zarı enfeksiyonu) ve en çok öldüren hastalık tablosu ise zatürredir” ifadelerini kullandı.

Pnömokokun neden olduğu bu  hastalıklardan korunmada en etkili yolunun, pnömokok aşısı olduğunu vurgulayan Vudalı, hastalığı geçirme riski altındaki kişilerin aşı yaptırarak korunmasının önerildiğini kaydetti.

AŞI ÖNERİLEN VE ÖNERİLMEYENLER…

Vudalı aşı önerilen kişileri şöyle sıraladı:

“65 yaş ve üzeri herkese; Kronik pulmoner hastalık (astım dışında); Kronik kardiyovasküler hastalık; Diabetes mellitus; Kronik karaciğer hastalığı; Dalağın fonksiyon görmemesi veya kayıbı; İmmünsupresif hastalıklar; Koklear implantlar; Beyin-omurilik sıvısı (BOS) kaçakları; HIV tanısı alan hasta; Bakım evinde kalan kişiler; Lösemi, Hodgkin hastalığı, multiple myelom gibi hematolojik hastalıklar ; Yaygın kanserler; Uzun süreli bağışıklık baskılayan tedaviler; Solid organ nakli (KC veya böbrek nakli)”

Dr. Emre Y. Vudalı, daha önceki dozlarda aşıya veya içeriğindekilere karşı alerjik reaksiyon gelişenlere ise aşı uygulanmaması gerektiğini vurguladı.

“TEK DOZ AŞI YAPTIRMAK SIZI KORUR MU?”

Vudalı şöyle devam etti:

“Zatürre aşısı genelde 3 doz şeklinde uygulanır. Erişkinlerde kullanılan aşılar Polisakkarid Pnömokok Aşısı (PPSV23) ve Konjuge Pnömokok Aşısıdır (PCV 13). Bunlar dışındaki aşılar erişkinler için önerilmemektedir. Çocuklar için farklı aşılar da mevcuttur.

Bu yıl Sağlık Bakanlığı tarafından risk gruplarına yönelik PCV 13 türü aşı yapılmıştır. Bu kampanyada veya daha önce aşılanmış olan kişilerin Pnömokok hastalığına karşı korunabilmesi için mutlaka ikinci ve/veya üçüncü doz aşılarının uygun zamanda yapılması gerekmektedir. Doğru aşılanmayan kişilerde koruyuculuk istendiği gibi olmayacağı için hastalıklara karşı korumayacaktır. Doğru aşılanma takvimi için doktorunuza başvurunuz.”