Girne Lords Palace Otel’de yer alan Genel Kurul, açılış töreniyle başladı.Açılışta konuşan Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanı Doçent Doktor Şule Aker, 25 ülkeden üyeleri bulunan uluslararası bir kuruluş olan birliğin, basın özgürlüğünü yaymak, uygulamak ve güçlendirmek amacıyla çalıştığını belirterek, Genel Kurul toplantısında, internet yayıncılığının da basın etik ilkelerine uyulması konularının ele alınacağını söyledi.

Dünyanın dört bir yanında basın mensuplarının çok zor şartlarda çalıştığını anımsatan Aker, basın konseyleri arasında işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Birliğin misyonunun, demokrasilerin esas unsurlarından birisi olan ‘özgür basın’ uygulamalarını yaymak ve güçlendirmek olduğunu dile getiren Aker, medya ve basın mensuplarının görevlerini sorumlu bir şekilde, basın etik ilkelerine uyarak yerine getirmelerini ayrıca habercilikte, internet kullanımında, kontrolün sağlanması ve doğru şekilde kullanılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Dünya Basın Konseyleri Birliği Birinci Başkan Yardımcısı Kishor Shresta da,dünyanın dört bir yanında basın örgütlerini iş ve güç birliği içinde çalışmalarının önemine dikkat çekerek,konseyin çalışmalarının bu amaç önemli katkı sağladığını kaydetti..

Basın özgürlüğünün önemine vurgu yaparak, her zaman doğrunun yanında olan doğruyu savunan asiler olan basın mensuplarının bazen hükümetler , devletler tarafından hapislere atılabildiğini söyleyen Shresta,medya örgütlerinin bu sorunlara karşı omuz omuza mücadele vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Dışişleri Eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da konuşmasında, KKTC’nin 35’inci kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını belirterek, KKTC devletinin önemli makamlarında, kurumlarında ve siyasetinde yer alan bazı kişilerin hala daha Kıbrıs Türk halkının, bu günlere hangi şartlarda geldiğini unutarak, KKTC’yi yok sayarak ,Kıbrıs Türk halkını çözüm doğrultusunda beklenti içine sokmaya çalıştığını ifade etti.

KKTC devletini yok sayan kişilerin inanmadığı bir devletin makamlarında yer almasının anlaşılmaz olduğunu savunan Ertuğruloğlu, Dünya Basın Konseyler Birliği’ne çalışmalarında başarılar diledi.

Konuşmasına İngilizce olarak devam eden Ertuğruloğlu, yabancı katılımcılara Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Ertuğruloğlu, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gasp eden Kıbrıs Rum Yönetimi’nin , Kıbrıslı Türklere eşitlik temelinde bir anlaşmaya hazır olmadığını savundu.

İki tarafın daha Kıbrıs Sorununun ne olduğu ve tanımı konusunda bile ortak bir vizyona sahip olmadığını dile getiren Ertuğruloğlu, bu konuda ortak biz vizyon oluşturamayan tarafların adil ve kalıcı bir çözüme nasıl ulaşabileceğinin sorgulanması gerektiğini ifade etti.
Federasyonun toplumların , konfederasyonun ise devletlerin oluşturduğu bir yapı olduğunu söyleyerek, Kıbrıslı Türklerin , 35 yıllık bir devlete sahip olduğunu anımsatan Ertuğruloğlu,Kıbrıs Konusunda, geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından, toplantının gerçekleşmesine kaktı koyan , başta , meclis Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı , Turizm ve çevre bakanlığı yetkilileri kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür plaketleri sunuldu.
Dünya Basın Konseyleri Birliği toplantısı çalışma ve mali raporlar görüşülüp onaylanması, Kosova , Makedonyave Irak’ın üyelik başvurularının görüşülüp onaylanmasıyla devam etti.

Toplantı kapsamında öğleden sonra, ülke sunumları, yer alacak ve bir sonraki toplantının yer ve tarihi belirlenecek.Toplantı, 17.00’da yapılacak açıklamayla sona erecek.