Başbakan Tufan Erhürman’dan sonra Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın önceki gün yeniden dile getirdiği kamu maliyesindeki ek mesai yükü hükümetin gündemindeki ilk önemli yapısal sorun gibi görünüyor. Geçtiğimiz yılın rakamları ile 80 milyon lirayı aşan Maliye Bakanı Denktaş’ın bu yılın öngörüsünde 120 milyon lirayı bulacağını ifade ettiği ek mesai olgusu hükümetin çözüm önceliğinde ön sırayı almış gibi duruyor.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan ile Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası(KAMU-SEN) Başkanı Metin Atan, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nden Candan Mert'e yaptığı açıklamada hükümetin ek mesailere üretmesi gereken çözümler bağlamında açıklamalarda bulunurken, ek mesai ödemeleri yerine ek mesai yapılan dairelere fazladan memur alınarak soruna tasarruflu çözüm bulmanın mümkün olacağını dile getirdi.

Kaptan: Sendikalar, ‘ek mesailer sıfırlansın’ diyor

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, sendikaların ‘Ek mesailer sıfırlansın’ dediğini kaydederken, bütçe içerisindeki yüzde 32 payın personel giderlerine ait olduğunu belirtti. Başkan Kaptan, işsizliğin bu kadar yüksek oranda olduğu bir ülkede kamu maliyeti içerisinde personel giderlerinin yüzde 7’sinin ek mesai olarak kullanılmasının ciddi bir anomali olduğunu dile getirirken, bunun için acilen önlem alınması gerektiğini aktardı. Hükümetin ek mesailere üretmesi gereken çözümler bağlamında açıklamalarda bulunan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, ek mesai ödemeleri yerine ek mesai yapılan dairelere fazladan memur alınarak soruna tasarruflu çözüm bulmanın mümkün olacağını dile getirdi.

“Ek mesailerde en büyük pay sağlıkta”

Başkan Ahmet Kaptan, 2017’de ödenen ek mesai miktarının 120 milyon TL olduğuna dikkat çekerken, bunun için insan kaynaklarının doğru analiz edilerek öncelik olarak sağlık, gümrük, hava ve deniz limanlarının masaya yatırılması gerektiğinin altını çizdi. Ek mesailerde en büyük payın sağlıkta olduğunu belirten KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, sağlıkta gerek doktor, gerek hemşire eksikliğinin giderilmemesinden dolayı ek mesai çerçevesinde 24 saat hizmet verildiği için mevcut personel sayısı ile ek mesailerin düşürülmesinin mümkün olmadığını ifade etti. İnsan kaynaklarının doğru şekilde hesaplanması, doğru yere doğru insanların alınması halinde ek mesailerin azaltılacağını dile getiren Başkan Kaptan, 24 saat çalışılan yerlerde resmi tatillerde ek mesai ödeme zorunluluğunun bulunmasından dolayı 1 yılda ödenen ek mesai rakamının sıfırlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Bundan dolayı her yıl ek mesainin döneceğini ancak bu miktarın iyi bir çalışma ile ek mesai tutarının 15 milyon TL’yi geçmemesi gerektiğini aktaran Başkan Ahmet Kaptan, “Ancak personel istihdam edilmeden bu rakamı 10-15 milyona düşürebilecek kimse yoktur” ifadelerini kullandı.

“İstihdam ile rakam 27 milyon TL olur”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, sadece 600 istihdam yapılması ve bu rakamın içerisindeki 400 kişinin üniversite mezunu, 200’ünün lise mezunu hizmet sınıflarından alınması ve bunun yanında 50 doktorun istihdam edilmesi halinde 1 yılda ödenecek rakamın 27 milyon TL olacağının altını çizdi. Rakamın biraz artması halinde 30 milyon olabileceğini kaydeden Başkan Ahmet Kaptan, “Düşünün, geriye kalan miktar ile birlikte 50-60 milyon liralık tasarruf ile kaç hastane, kaç okul, kaç kilometre yol tamiri yaparsınız. Biz sendikaların dilinde tüy bitti, bu soruna yıllardır öneriler yapıyor, dile getiriyoruz ancak hükümetler ne yazık ki bunu dikkate almayarak çaba sarf etmediler. Umarım bu hükümet söylemde değil, icraatta bu sorunu çözer” ifadelerini kullandı.

Atan: Ek mesai bağlamında büyük külfet

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası(KAMU-SEN) Başkanı Metin Atan, hükümetin ek mesailere üretmesi gereken çözümler bağlamında açıklamalarda bulunurken, geçen yıl yetkili sendika olarak bu çerçevede Maliye Bakanlığı ile görüşme yaptıklarını ve bu konular ile ilgili bazı öngörülerinin olduğunu dile getirdi. Ek mesailer yerine istihdam yapılarak insanların işsizlik oranı bağlamında katkı konulacağı ve ek mesai külfetinden de bir nebze kurtulma hususunda Bakanlık ile hemfikir olduklarını ifade eden Başkan Metin Atan, geçici olan şahısların dairelerde vardiyalı olan rotasyonlarda kullanma adına çözüm önerisi olarak düşündüklerini kaydetti. Bunun yanında ek mesainin 80-90 milyon civarlarında iken 120 milyona çıktığına dikkat çeken KAMU-SEN Başkanı Metin Atan, bunun ek mesai bağlamında çok büyük bir külfet olduğunun altını çizdi.

“Denktaş’ın Maliyede olması avantajdır”

Başka bir yönden bakıldığında kamu görevinde çalıştırılan şahsın ödenme zorunluluğu bulunduğunu belirten Başkan Metin Atan, Kamu Görevlileri Yasası’na göre çalışanların angarya biçimde çalıştırılamayacağını ifade etti. Ek mesainin büyük orandaki yükünün gardiyanlar, hemşireler ve gümrükte çalışanların çektiğini söyleyen Metin Atan, bunun sebebini ‘24 saat vardiyalı olarak çalışılması’ olarak açıkladı. Bahse konu para ile ciddi istihdamın yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Atan, bu bağlamda ek mesaileri düşürme adına Maliye Bakanı Denktaş ile hemfikir olduklarını ancak mevcut hükümetin yeni kurulan bir hükümet olduğunu ve yeni bir adım atma çabası içerisinde bulunduklarını aktardı. Bu çerçevede Maliye Bakanı Denktaş’ın kararlılığına inandığını dile getiren KAMU-SEN Başkanı Metin Atan, Denktaş’ın maliyede olmasının mali düzenlemeyi disipline edebildiği için bir avantaj olduğunu vurguladı.

“Sorun bir an önce çözülmeli”

Ek mesailerin, geriye dönük her maaşın ‘tıkır tıkır’ ödendiğini belirten Başkan Metin Atan, ek mesai konusunda istihdam yapılarak bu rakamın asgari düzeye indirilmesinin sağlanabileceğini aktarırken, “Hem iş imkanı oluşturulsun, hem de mesaiden bir nebze kurtulalım” dedi. Bunu yapmak için de artı bir iradenin gerektiğini söyleyen Metin Atan, Türkiye’nin KKTC’ye her yıl istihdam yapabileceği hususunda 365 yasal alanlı kotasının bulunduğunu belirtirken, bunun dışına çıkılma bağlamında farklı yollara gidilip gidilemeyeceğini bilmediğini ancak rakamın büyük külfet olduğunu ve sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini aktardı. Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a bu bağlamda önerilerinin bulunduğunu kaydeden Başkan Metin Atan, vardiyada çalışan hemşirelerin sosyal yaşamlarının bitmiş olduğuna dikkat çekerek, istihdam olanağının arttırılması gerektiğini ve sendika olarak her konuda Denktaş’ın yanında olduklarını belirtirken, “Bize yeter ki düzgün, olabilirliği olan bir öneri ile önümüze gelsinler; biz de ona göre katkımızı koyarız” ifadelerini kullandı.