Star Kıbrıs’ın haberine göre: Hükümet girdi maliyetleri konusunda herhangi bir tedbir almazsa önümüzdeki hafta içinde ekmeğe çok büyük oranda zam gelecek diyen Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, bu tedbirlerin alınmaması halinde önümüzdeki hafta ekmek fiyatlarının 2,5 TL’yi zorlayacağını ifade etti.

DEĞİRMENLER UN SATIŞI YAPMIYOR

Ömer Çıralı, un değirmenlerinin, dövizin sürekli dalgalanması sebebiyle unları dolara bağladıkları için maliyet çıkaramadıklarını dolayısıyla un satışı yapmadıklarını söyledi ve bunun böyle devam etmesi halinde un sıkıntısı yaratacağını belirtti.

EKMEK SIKINTISI BAŞ GÖSTEREBİLİR

TÜK’ün denge sağlamak amacıyla 5/1 oranında ithal izni verdiği Türkiye’den gelen unun yetersiz kaldığını söyleyen Ömer Çıralı, TÜK depolarında sadece 200 torba unun kaldığını, bunun da bir iki günlük ekmek ihtiyacını karşılayabileceğini iddia etti. Çıralı, eğer önümüzdeki hafta Türkiye’den ithal un gelmezse bu şartlarda ekmek dahi çıkaramayacaklarını ifade etti.

UN İTHALİNİN SERBEST KALMASI GEREKLİ

Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, hükümetin ekmek konusunda halkın daha ucuz ve kaliteli ekmek yiyebilmesi için, un ithalinin artık serbest kalması yönünde karar üretmesi gerektiğinin altını çizdi. Yoksa unu değirmencilerin tekeline bırakmakla bu sorunları eskiden de olduğu gibi sıklıkla yaşayabileceklerini belirtti.

UN PAZARTESİ GÜNÜ DEPOLARA BOŞALACAK

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı mali işler müdürü ve aynı zamanda Toprak Ürünleri Kurumu’na vekaleten bakan Mehmet Arkut ile yaptığımız telefon görüşmesinde, TÜK’ün depolarında fazla un kalmadığını doğruladı ancak Türkiye’den gelen 50 ton unun pazartesi günü ambarlara boşaltılacağını, Perşembe günü de 100

ton unun geleceğini ifade etti.

AYDA 500 TON UN GELİYOR

Bayram öncesi kimsenin unsuz kalmayacağını ifade eden Mehmet Arkut, TÜK’ün denge unsuru olma açısından ve ayda 500 tonu geçmemek kaydıyla Türkiye’den un ithalini gerçekleştirdiğini savundu.

İÇ PİYASAYI DA KORUMAK LAZIM

Dövizin ani yükselişi sonrasında iç piyasadaki un tedarikçileri olan un değirmenlerinin dövize bağlı fiyat belirlemede sıkıntı yaşadığını söyleyen Mehmet Arkut, iç piyasadaki sanayi kesimini de korumanın gerekliliğine işaret etti.

DEĞİRMENCİLER TOPLANTI İSTİYOR

Mehmet Arkut, döviz artışı ile sıkıntıya giren değirmencilerin bakanlıktan toplantı istediklerini ifade etti ve biz tüketicinin sıkıntıya girmemesi için de çalışma yaptıklarını belirtti. Mehmet Arkut, pazartesi gününün beklenmesi gerektiğini zira dövizin seyrinin daha net görüleceği için un fiyatlarının belirleneceğini söyledi.

GİRDİLER EN FAZLA KURUŞ OLARAK YANSIR

Ekmek fiyatlarının önümüzdeki hafta artabileceğini, fırıncılardan bu yönde sinyal aldığımız söylememiz sonrasında Mehmet Arkut, ekmek fiyatlarının serbest piyasa ekonomisine göre belirlendiğini ifade etti. Ve bir torba undan (50 Kg) 280 civarında ekmek elde edildiğini söyleyen Arkut, torba da 10 lira artış olsa bunun ekmeğe kuruş olarak yansıyacağını, çok fazla bir girdi maliyeti yaratmayacağını iddia etti.

UN İTHALİ SERBEST OLUR MU?

Mehmet Arkut, un ithalinin serbest kalması durumunda, un değirmenlerinin sıkıntı yaşayacağını, değirmenlerde çalışan işçilerin işsiz kalabileceğini ifade etti ve bu sebepten un ithaline kota koyulduğunu, un ihtiyacının 5/1 kadar Türkiye’den un getirildiğini belirtti. TÜK’ün sanayiciyi ve tüketiciyi belirli dengelerle koruduğunu söyleyen Arkut, her iki kesimde bizim için önemli dedi.