İş dünyası 7 Ocak erken Genel Seçimlerinden güçlü ve iş yapabilecek bir yapının çıkmasını arzu ediyor. Yeni Bakış gazetsinden Deniz Abidin ekonomik örgütlerin seçimlere yönelik beklentilerini aldı.

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, ülkede siyasi istikrara özlem duyulduğuna dikkat çekerek, istikrar ve ekonomi odaklı bir iktidarın oluşmasının önemli olduğunu kaydetti. Toros, iktidarın ekonomi odaklı vizyonu için ilk önce ekonomik büyümenin şart olduğunu ifade etti 

İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat ise, yıllardır iş dünyası için yapılması beklenen icraatların bir an önce gerçekleşmesi beklentisinde olduklarını belirterek, 20 yıl önceki sorunların ise hala güncelliğini koruduğunu söyledi 

GİAD Başkanı Cemal Gülercan da, dünya ile uyum içinde en az bir Avrupa ülkesi kadar çağdaş, demokratik ve yaşam kalitesiyle ülkenin layık olduğu şekilde yönetilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ve üç yıllık Yapısal Dönüşüm Programı’nda yer alan neredeyse hiçbir uygulamanın hükümet tarafından hayata geçirilmediğini söyledi

Ticaret Odası Başkanı Toros:

“Taşınmaz Mal Komisyonu etkinleştirilmeli”

K.T. Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, 7 Ocak erken genel seçimlerden sonra en büyük beklentisinin istikrarlı ve odanın ekonomik vizyonuyla uyumlu bir iktidarın oluşması olduğunu belirtti. Toros, ülkede siyasi istikrarın özlem duyulan bir şey olduğuna dikkat çekerek, istikrar ve ekonomi odaklı bir iktidarın oluşmasının önemli olduğunu kaydetti. Toros, iktidarın ekonomi odaklı vizyonu için ilk önce ekonomik büyümenin şart olduğunu ifade ederek, ekonomik büyümenin yatırımla mümkün olduğunu söyledi. Toros, ekonomik büyümenin gerek kamu gerekse özel yatırımlar ile mümkün olduğunu belirtti. 

Toros, bu tarz yatırımları teşvik etmek için yatırım ikliminin iyileştirilmesinin gerektiğini söyledi. Toros, bu çerçevede teşvikler, taşınmaz mal komisyonunun etkinleştirilmesi, rekabet edebilir enerji güvenliğinin sağlanması ve yatırımların teşvik edilmesi için köklü bir vergi reformunun gerekli olduğunu belirtti. Toros, AB standartları, iklim ve sosyal yaşamı etkileyen tüm mal üretiminde standartlara erişmek gerektiğine vurgu yaptı. Toros, Türkiye ile arada olan ekonomik ilişkilerin ve özelde ticari ilişkilerin karşılıklı olarak potansiyeline erişmesini istediğini kaydetti. 

“Reformlar yeni iktidarın hükümet programında olmalı”

Toros, şunları söyledi, “Karşılıklı ticaretin geliştirilmesi için bir takım düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Kıbrıs sorunu hala devam ediyor diye bakıldığında refah için Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerin bir bütün olarak iyileştirmeye yönelik uygulamalar ve modeller geliştirilmelidir. Türkiye ile KKTC arasında olan protokoller uygulama aşamasında geridedir. Bu protokollerde yer alan yatırım projeleri ve bunları destekleyecek olan reformlar yeni iktidarın hükümet programında olması gerekmektedir”

“Hükümet halkın beklentilerine yanıt vermiyor”

Toros, halkın güçlü bir hükümet veya koalisyon için sandıkta güçlü bir irade kullanacağını düşündüğünü ifade ederek, UBP-DP hükümetinin halkın beklentilerine yanıt vermediğini kaydetti. Toros, geçmişe bakmak yerine artık geleceğe bakılması gerektiğinin altını çizerek, Kıbrıs Türk toplumunun sağduyuyla hareket edeceğine inandığını belirtti. 

İŞAD Başkanı Kürşat:

“20 yıl önceki sorunlar güncelliğini koruyor”

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Dengiz Kürşat ise, yeni oluşacak iktidarla yıllardır iş dünyası için yapılması beklenen icraatların gerçekleşmesi beklentisi içinde olduğunu belirtti. Kürşat, İŞAD’ın 20 yıl önce açıklamalarının yer aldığı arşivi bulduğuna dikkat çekerek, o dönemde yapılan açıklamaların bugün itibariyle güncelliğini koruduğunu söyledi. 

Kürşat, iş dünyasının önünü açabilecek projelerin hayat bulması gerektiğine dikkat çekerek, bunu gerçekleştirebilecek kişilerin iktidar olmasının gerekliliğine vurgu yaptı. 

“Bir takım işadamlarının aday olduğunu görüyoruz. İş dünyası açısından bu konu memnuniyet vericidir” diyen Kürşat, “bekleyip göreceğiz” diye konuştu. 

“Sorunları düzeltecek yönetim erkine ihtiyaç var”

ürşat, bürokrasisinin yapısı, kamunun hantallığı ve yargının yavaşlığının iş dünyasına problem olarak geri döndüğüne dikkat çekerek, bunları düzeltecek bir yönetim erkine ihtiyaç olduğunu söyledi. Kürşat, şunları söyledi, “Bu icraatları yapacağını düşündüğümüz kişilere gerekli desteği vereceğiz. Sorunlarımız bellidir. Bir araya gelecek olan yapı koalisyon bile olsa sorunlar bilindiğine göre çözülebilir”

GİAD Başkanı Gülercan:

“Siyaset bir hizmet yarışı olmalı”

Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği (GİAD) Başkanı Cemal Gülercan da, siyasilerin halka ve ülkeye hizmet vermeleri için halk tarafından seçilen kişiler olduğunu belirterek, siyasetin bir hizmet yarışı olduğunu söyledi. Gülercan, dünya ile uyum içinde en az bir Avrupa ülkesi kadar çağdaş, demokratik ve yaşam kalitesiyle ülkemizde layık olduğu şekilde yönetilmemizin gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ve üç yıllık Yapısal Dönüşüm Programı’nda yer alan neredeyse hiçbir uygulamanın hükümet tarafından hayata geçirilmediğini söyledi.  Gülercan, yeni gelecek olan hükümetin çöken sağlık sistemini düzeltmesi gerektiğine dikkat çekerek, hastanelerin halinin adeta içler acısı olduğunu kaydetti.  

Gülercan, kanser vakalarının arttığına vurgu yaparak, “Laboratuvar akredite olamadığı gibi sonuçları da sonuçları güvenilir değil.  Ülkede şu an “Allah’a emanet şekilde” gıda ve tüketim maddeleri kullanılıyor” diye konuştu. 

“Üniversite öğrencileri kayıtsız işçi olarak çalıştırılıyor”

Gülercan, şöyle devam etti, “Ülkedeki et eksikliği nedeniyle kaçak ete de bir çözüm bulunamadı. Üniversite öğrencileri kayıtsız işçi olarak çalıştırılıyor.  Denizlerimiz, toprağımız, havamız kirlilik içinde. Bunun yanı sıra çarpık ve çirkin kontrolsüz bir yapılaşma devam ederken, alt yapı eksikliği ülkede had safhaya vardı. Halkımız özel okullara mahkum edildi. Sistemsizlik nedeniyle devlet okulları da kaderine terkedildi. Küçücük bir ülkemiz var. Ancak bu küçük ülkede üniversite patlaması yaşanıyor.  Ülkemizin alt yapısının kaldıramayacağı kadar yabancı nüfus taşınıyor. Meclis komisyonlarında da halen yeni üniversitelere izin verilmesi için görüşmeler yapılıyor” 

“İhtiraslardan, particilikten ve yandaşçılıktan arınılmalı”

Gülercan, uyuşturucunun ise ilkokullara kadar girdiğini belirterek, bu konuda yeni gelecek hükümetin tedbir alması gerektiğini söyledi. “Mali yapımız ise tamamen dış kaynaklara bağımlı. Türk lirası da sürekli değer kaybediyor. Bu nedenle de ekonomimiz gittikçe kötüleşiyor. Bunun önünün alınması gerekiyor” diyen Gülercan, Yeni gelecek hükümetin çevreye de önem vermesini istiyoruz. İhtiraslardan, particilikten ve yandaşçılıktan arınılmalı. İdealleri olan dürüst ve çalışkan insanlar görev yapmalı” dedi.

“Temennimiz tek başına bir hükümet”

Gülercan, “Tek başına hükümet gelirse ihtiyacımız olan yasalar daha çabuk geçer” diyerek, “koalisyonlarda farklı görüşler olduğu için birçok yasa meclisten geçmeyebilir. Ama şu anda görünen şu ki, ufukta bir koalisyon görülüyor. Ancak önümüzdeki günlerde partiler nasıl bir yol haritası çizecekler, seçmeni nasıl etkileyecekler bunlar çok önemlidir. Tek başına bir hükümet de iktidara gelebilir” şeklinde konuştu.