Akaryakıta yapılan zam ile ilgili bir açıklama da Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan geldi.

Açıklamada akaryakıt ürünlerinin fiyatının uluslararası borsalarda oluşan fiyatlara bağımlı olduğu hatırlatıldı, hükümetin akaryakıt fiyatlarındaki zorunlu düzenlemeleri mümkün olan en düşük seviyede yaptığı anlatıldı…

Açıklamada, ithal edilen akaryakıt ürünlerinin fiyatının, uluslararası borsalarda oluşan fiyatlara bağımlı olduğu hatırlatıldı…

2016 ile 2017 yılının ilk döneminde 40-50 dolar seviyesinde seyreden petrol fiyatlarının 2017 yılı ortaları itibariyle 72-75 dolar bandına çıktığı kaydedilen açıklamada, ham petrol fiyatlarında çok kısa sürede oluşan yüzde 50 oranında artışın yanında Türk lirasının değer kaybının da maliyetleri artırdığı anımsatıldı.

Açıklamada, hükümetin akaryakıt fiyatlarındaki artışlar karşısında bütçe imkânları çerçevesinde tedbir alarak bunların tüketiciye asgari oranda yansımasını sağlamaya çalışıldığı, bu çerçevede Fiyat İstikrar Fonu rakamlarının indirildiği kaydedildi.

Açıklamada, bir önceki hükümet tarafından 2017 yılında uygulanan Fiyat İstikrar Fonu rakamları ile şimdi ki hükümet tarafından uygulanan Fiyat İstikrar Fonu rakamları hakkında detaylı bilgi verildi.

Açıklamada, “2017 yılı sonunda ortalama 117,47 kuruş olan Fiyat İstikrar Fonu rakamında Hükümetimiz bugün itibariyle yürürlüğe giren akaryakıt fiyatlarında yüzde 34,02 indirim yaparak Fiyat İstikrar Fonu uygulamasını ortalama 77,50 kuruş seviyesine çekmiştir. Bu indirimlerin yapıldığı dönemde ithal edilen akaryakıt ürünlerinin alımında kullanılan dolar kurunun Türk Lirasına karşı yüzde 9,45 değerlendiği de unutulmamalıdır. Henüz 100’üncü gününü tamamlamamış olan hükümetimiz akaryakıt fiyatlarında yapılacak olan fiyat artışlarının doğuracağı olumsuz etkilerin bilinciyle önceki hükümet döneminde son 1 yılda Fiyat İstikrar Fonu’nda yapılan indirimin 2,50 katı daha fazla indirim yapmıştır” ifadeleri kullanıldı.

KKTC’deki akaryakıt fiyatlarının gerek Türkiye gerekse Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde uygulanan fiyatların çok altında olduğu hatırlatılan açıklamada, hükümetin akaryakıt fiyatlarındaki zorunlu düzenlemeleri mümkün olan en düşük seviyede yaptığı anlatıldı.