Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, hükümetin göreve gelir gelmez inşaat Taşeronları Birliği, İnşaat Müteahhitleri, Mimar Mühendis Odaları Birliği ve DAÜ’den oluşan acil önlem komitesi kurduğunu anımsatarak, bu noktada bir şeyler üretilmeye başlandığını, ancak günün sonunda bunların yeterli olmadığını kaydetti. Amca, stratejik olarak ortaya çıkanların uygulamaya gelindiğinde personel eksikliğine takıldığını kaydetti. Amca, sivil toplum örgütlerinin üzerine düşeni uygulamaya koyduğunu belirterek, denetim yapma görevinin ise devlette olduğunu kaydetti. Osman Amca, “Bizim yapabileceğimiz inşaatlarda çalışanların giyim kuşamını kontrol etmek, iskele sistemleri ile ilgili önlemleri almaktır” diyerek, hükümete düşen görevin ise öncelikle yasa yapmak olduğunu belirtti. Amca, yapılması gereken birçok yasanın eksikliğine dikkat çekerek, bunlardan  en önemlisinin “Yapı denetim yasası” olduğunu söyledi. 

“Yapı Denetim Yasası her bölgede yürürlüğe girsin”

Amca, yapı denetim yasasının her bölgede yürürlüğe girmesiyle birlikte inşaat sahiplerinin kim olduğunun ortaya çıkacağını belirtti. Osman Amca, bugün itibarıyla yapılmakta olan inşaatları kimin nasıl yaptığının belli olmadığına dikkat çekerek, meydana gelen inşaat kazalarının birçoğunun bu nedenle gerçekleştiğini kaydetti. Bu yasanın ivedi bir şekilde yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizen Amca, inşaat sahiplerinin tespit edilmesi gerektiğini ve böylelikle hesap sorulabilirliğin sağlanacağını vurguladı. 

“Yapı sürdürülebilirlikten çıkıyor”

Amca, bu olmadığı sürece hem kaliteden hem de iş güvenliği konusunda yoksun olmaya devam edileceğini ifade ederek, söz konusu yapının sürdürülebilirlikten çıkacağını kaydetti.

Amca, devletin ise yapılanlardan payına düşeni alamaz duruma geldiğini belirterek, bu duyarsızlığın  kayıtlı taşeron ve müteahhiti de aynı noktaya getireceğini söyledi. 

“Giriş ve çıkışlarda ciddi bir denetim olması şarttır”

Osman Amca, açıklamalarını şöyle sürdürdü, “Hükümet olarak bunlar yapılmalıdır dersiniz, ancak bir süre sonra denetlemeye çıkmazsanız herkes kafasına geleni yapmaya yeniden başlar. Nasıl olsa denetim yoktur, kimse bana dokunamaz diye düşünülür. Farkındaysanız her birkaç yılda bir af yapmak zorunda kalınıyor. Ülkeye giriş çıkışlarla ilgili de bir düzenleme yapılması gerekir ki ülkeye neden gelindiği, kaç parayla gelindiği sorgulanabilsin. Bunların yasası varsa da denetimle uygulanmalıdır. İnsanlar çalışma izinlerini üç ay uzatarak inşaat sektörünün içine giriyorlar. Sıkıntıların başlama yeri de belki burasıdır. Giriş ve çıkışlarda ciddi bir denetim olması şarttır.” 

“İnşaatlardaki denetim sıfır”

“İnşaatlardaki denetim sıfır, hiç yok” diyen Amca, denetim mekanizmasının ciddi bir şekilde çalışması gerektiğinin altını çizdi. 

Amca, nasıl ki belediyelerde zabıtaların görevi sırf denetlemedir, buna benzer ciddi bir ekibin de inşaatları denetlemek amacıyla kurulmasının gerekliliğini ifade ederek, denetim yapılamamasının nedeninin personel yetersizliği olduğunu kaydetti.

“Her bölgede ekip oluşmalı”

Amca, bir bölgeyi denetleyecek kadar ekibin olmadığını belirterek, bu ekiplerin her bölgede oluşması gerektiğini söyledi. Osman Amca, “İçerde olacak olanlar, arazide olacak olanlar ve yazışma işlerini yapacak olanlar bellidir. Bunun için ciddi bir denetim mekanizmasının oluşması gerekir. Kayıt dışı mücadelede kurumsal seferberlik ilan etmemiz gerekir. Bu durum sadece inşaat sektöründe yaşayanları sıkıntıya sokmaz. Bu durum bütün ülkeyi sıkıntıya sokar. Devletin kasasına girecek olan paraya engel demektir. Kayıt dışı çalışanlar ilk önce devleti çalıyor, sonra da inşaat sektöründe olanları çalıyorlar” diye konuştu. 

“Yarım kalan inşaatlar komiteye devrediliyor”

Osman Amca, hükümetin yarım kalmış olan inşaatlar konusunda bir komite kurduğunu da ifade ederek, bu inşaatların bu komiteye devredilmesi çalışması içinde olduklarını belirtti. Amca, devletin bu inşaatları kendisinin pazarlayacağını kaydetti. Bu şekilde yarım kalan inşaatların bitirileceğini belirten Amca, inşaatların uzun vadede Kalkınma Bankası ile iş birliği içinde ekonomiye kazandırılacağını söyledi. Amca, bunun devlete ciddi anlamda bir gelir kaynağı sağlayacağını belirtti. 

“İç piyasa doyuma ulaştı”

Amca, iç piyasanın doyuma ulaştığını, yapılan inşaatları satın alanların genellikle Türkiyeli vatandaşlar olduğunu kaydetti.

Amca, inşaatların ihtiyacın üzerinde yapıldığını belirterek, doyuma ulaşıldığı zaman ciddi bir tehlike yaratacağını söyledi. Sektörün bir süre işsiz kalmasının belki de iyi geleceğini belirten Amca, bu sektörün içinde olanların sektörde kalmalarının belki de bu şekilde sağlanacağını kaydetti.