Arzu Köprülü

TKP Yeni Güçler ve BKP temsilcilerinden oluşan heyet KTÖS’ü ziyaret etti.

TKP Yeni Güçler Başkan Yardımcısı Mehmet Davulcu ziyarette yaptığı konuşmada, ülkenin yangın yeri gibi olduğunu savunarak “Her taraftan her sektörden sorun fışkırıyor sorunsuz yer yok” dedi.

Eğitim alanının tamamında sorun olduğunu ileri süren Davulcu, “Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) konusu bile ısıtılıp ısıtılıp yeniden gündeme getiriliyor” dedi.

AÖA’ya uzun yıllardır çeşitli saldırılar yapıldığını ancak Kıbrıs Türk halkının her saldırıda AÖA’yı sahiplendiğini anlatan Davulcu, AÖA’nın birkaç kalem darbesiyle ortadan kaldırılamayacak kadar önemli bir değer olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk toplumu için öğretmenin çok önemli bir yeri olduğunu bu nedenle bile AÖA’nın çok değerli olduğunu ifade eden Davulcu, öğretmenlerin bu ülkede toplumsal mücadelenin her adımında topluma öncülük yapmış bir meslek grubu olduğunu vurguladı.

Davulcu, toplumun ne öğretmenini ne de öğretmen yetiştiren kurumunu kimseye kaptırmak niyetinde olmadığını söyleyerek, kendilerinin de TKP Yeni Güçler ve BKP olarak bu konuda taraf olduklarını ve her şekilde AÖA’nın ve öğretmenlerin yanında yer alacaklarını ifade etti.

Davulcu, TKP Yeni Güçler ve BKP’nin uzun zamandır güç birliği yolunda çalışma yaptıklarını ve oldukça mesafe kat ettiklerini söyleyerek, solda en geniş siyasi birlikteliği sağlamak için yola çıktıklarını hatırlattı.

AKAMA

BKP temsilcisi Yusuf Akama ise, öğretmenlere destek ve güç birliği için sendikada olduklarını belirterek, TKP Yeni Güçlerle de uzun zamandır görüştüklerini ve belli bir olgunluğa ulaştıklarını söyledi.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, TKP Yeni Güçler ve BKP ile zaman zaman ortak mücadelelere girdiklerini kaydederek, KTÖS olarak kendileri gibi düşünen ve emeğe saygı duyan tüm kesimlerle birarada olma kararlılığıyla davrandıklarını belirtti. Elcil bu birlikteliğin bir seçim birlikteliği değil eylem birlikteliği olduğunu vurguladı

AÖA konusunda verdikleri destekten dolayı 2 partiye de teşekkür eden Elcil, AÖA’nın Kıbrıs Türk halkının öz varlığı olduğunu bu konuda dayanışmaya ihtiyaç olduğunu, diğer siyasi partilerin de bu konudaki net duruşlarını görmek istediklerini ifade etti.

Elcil, UBP-DP hükümetinin kukla bir hükümet olduğunu talimatlarla görev yaptığını ileri sürerek,  “AÖA’nın kapatılması girişiminin de arkasında yatan temel sebep aldıkları talimatlardır” dedi.

Alınan kararlara bakıldığı zaman, bu kararların Kıbrıs Türk toplumunun inanışının, yaşayışının değiştirilmesine yönelik olduğunun görüldüğünü savunan Elcil, “AÖA’nın kapatılması girişimiyle ilgili taraf olanların da TC Elçiliği ve kaynaklarından beslenen kesimler olduğunun görülebileceğini” iddia etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir grup derneğin de mali kaynaklarına bakıldığı zaman gerçeklerin görülebileceğini savunan Elcil, “Örnek de vereyim adı hiç duyulmamış TC elçiliğinin kaynak sağladığı Öğretmenler Birliği var mesela, sonra akademik ünvanını nerden aldığı belli olmayan bir grup insanın açıklamaları var, basından da var siyasi partiler de var biz bu insanlara Arif Hocanın verdiği cevabı uygun görüyoruz” dedi.

Elcil, AÖA’yı kapatmak isteyenlere hodri meydan diyerek, bilsinler ki bunun karşısında kaya olup dikileceğiz, AÖA bu toplumun malıdır dokundurmayız” dedi.

LAÜ ile ilgili de eleştirilerde bulunan Elcil, “yıllar önce çalışanı sokağa atan, Gemikonağı İlkokul’u binasını ve arazisini işgal eden LAÜ’nün AÖA’yı da işgal etmesine izin vermeyeceklerini” savundu.

Elcil, AÖA öğrencilerinin yarın Dereboyu’nda bir yürüyüş  planladığını da belirterek tüm kesimleri bu eyleme destek vermeye çağırdı.

GULLE

TKP Yeni Güçler temsilcisi Ali Gulle de, AÖA’nın kapatılmak istenmesinin temelinde TC’de yaşanan laikliğin ortadan kaldırılmasına dönük girişimler sonucunda burada da şeriatın gelişine hazırlık yapılmaya çalışılması bulunduğunu savundu.

AÖA’nın kapatılmasının ideolojik bir yaklaşım olduğunu iddia eden Gulle, bir süredir şariat için hazırlık yapıldığını savunarak örnekler verdi.