Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, asgari ücret konusunda eleştirilerde bulundu. 

Elcil, konuyla ilgili yazılı açıklamasında “Asgari ücret üzerinden yapılan kısır tartışmalar, adamızın kuzeyinde Türkiye’nin oluşturduğu yapının ekonomik gerçekliğini gizlemekten öteye bir işe yaramamaktadır” dedi. 

Elcil, asgari ücret politikası ve ekonomik düzenlemelerin, Türkiye’nin Kıbrıslı Türkleri “fakirleştirme” politikalarının sonucu olduğunu savundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil'in açıklaması şöyle:

"Asgari ücret üzerinden yapılan kısır tartışmalar, adamızın kuzeyinde Türkiye’nin oluşturduğu yapının ekonomik gerçekliğini gizlemekten öteye bir işe yaramamaktadır.  

Türkiye’nin yarattığı bu koloni düzeninde kullanılan para biriminden, bankacılık ve vergi sistemlerine kadar tüm alanlar, TC’nin bürokratlarının kontrolündedir. Yıllar boyunca dayatılan ekonomik paketlerle toplumun üretimden koparılması, üretilen ürünlerin ihraç edilmesinde Türkiye’nin uyguladığı ambargo, TC’li şirketlerin ayrıcalıklı imtiyazlarla adanın kuzeyine yaptıkları yatırımlardan elde ettikleri gelirlerin TC’ye aktarılması, ucuz işgücü adı altında ülkeye nüfus aktarılmasının yanında, çalışan bu nüfusun tüm eğitim, sağlık yükünün Kıbrıs Türk toplumuna yüklenmesi ve kazanılan paranın adanın kuzeyinden TC’nin şube bankaları tarafından sürekli kaçırılışı sorunların temelini oluşturmaktadır.

Oluşturulan bu düzen içinde TC’nin enflasyonunun yarattığı pahalılık ve gelir kayıplarının giderilmesi mümkün değildir. Bu sağlıksız, uzaktan komutalı ekonomik yapı içinde çalışan kesimleri, asgari ücret düzenlemeleri ile korumaya çalışmak, çalışanları avutmaktan başka bir anlam ifade etmemektedir.  

Özel sektörün sendikalaşmasına dolayısı ile emek sömürüsü ve vergi kaçırılmasının önüne geçmek olumlu açılımlar olmakla birlikte, yapılması gereken enflasyonist bir para birimi olan Türk Lirası kullanımından derhal vazgeçerek global bir muhasebe birimine geçilmesi olmalıdır. Bunun yanında Türkiye’den satın alınan yıllık 1,5 milyar dolarlık ithal mal karşılığı mal ve hizmetin Türkiye’ye mütekabiliyet politikası gereği satılarak, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklere uyguladığı ambargonun kaldırılması, ucuz işgücü anlamında adamızın kuzeyine yapılan nüfus aktarımının durdurulması, TC şube bankalarının ve TC’li şirketlerin Türkiye’ye sınırsız bir şekilde aktardıkları sermayenin önüne geçilmesi Kıbrıs Türk toplumuna “fakirliği” ve “avuç açmayı” kader olarak gören TC yetkililerinin politikalarına dur demek, gerçek anlamda asgari ücretin ve emeğin gerçek karşılığının elde edilmesinin önünü açacaktır.

Bilinmelidir ki, bugünkü asgari ücret politikası ve adamızın kuzeyindeki ekonomik düzenlemeler TC’nin Kıbrıslı Türkleri fakirleştirme ve avuç açmalarına fırsat yaratan politikaların bir sonucudur."