Deniz Abidin
 
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Türkiye’de Kıbrıs gazisine Ermeni kilisesinde tören düzenlenmesini değerlendirdi. Elcil, kilisede konuşma yaptığı için kendisini eleştirenin Kartal Harman olduğunu belirterek, geçtiğimiz gün bir gazetede yayınlanan karikatür ile ilgili yine başrolde Kartal Harman’ın olduğunu söyledi. Elcil, bunun sorumlusunun İçişleri Bakanı Kutlu Evren olduğunu ifade ederek, Kartal Harman’ın siyasi danışman olduğunu ve devletten maaş çeken birisinin provokatörlük yapmasının Bakanı da bağladığını kaydetti.
 
“Herkesin inancına saygı duyulması gerekir”

Elcil, kendisinin o gün kilisede bulunma olayını Kartal Harman’ın çok iyi bildiğini belirterek, şunları söyledi, “hayatını kaybeden iki toplumlu öğretmen platformunun lideri olan bir öğretmen arkadaşımız için kilisede tören düzenlendi. 300 civarında Kıbrıslı Türk vardı. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın temsilcisi de oradaydı, Cumhurbaşkanı çelenk de göndermişti. Ben çıktım konuşma yaptım. Kilisede resmi tören yapılmadı, sadece toplanma yeri olarak kullanılmasına rağmen birilerinin inancı veya inançsızlığı üzerinden tepki gösterilmesi doğru değildir. Herkesin inancına saygı duyulması gerekir. İnançlarına bakmaksızın bu arkadaşlarımızın cenazelerine katılmamız gerekir diye düşünüyorum”
 
“Türkiye’de çok değişik inanç grupları var”

Şener Elcil, Türkiye’de Kıbrıs gazisine Ermeni kilisesinde tören düzenlenmesinin de benzer bir olay olduğunu dile getirerek, Türkiye’de çok değişik inanç grupların olduğunu anımsattı.

Elcil, köken olarak bakıldığında bugün Türkiye’de Türk, Kürt, Çerkez, Ermeni, Rum gibi etnik grupların olduğunu ifade ederek, bu grupların her birinin değişik inançları olabileceğini belirtti. Elcil, bu kişilerin çoğunun Türkiye’nin 1974’te Kıbrıs’a yaptığı askeri müdahalede görev almış kişiler olduklarını söyledi.
 
“Bizdeki provokatörler ders alsın”

Elcil, “Ölen bir kişi zamanında Kıbrıs’ta bulunmuş ve gazi olmuşsa bunun cenazesinin cem evinde mi, kilisede mi, cami de mi olması önemli değildir. Önemli olan kişinin inancına göre davranmaktır. Türkiye’de Kıbrıs gazisine inancına göre Ermeni kilisesinde tören düzenlenmesi doğru bir harekettir. Bizde de karikatür yüzünden insanları bölmeye çalışan provokatörlerin kendini milliyetçi olarak gören bu kişilerin ders alması gereken bir olaydır” diye konuştu.

Elcil, Kıbrıs’ta din meselesinin hiçbir zaman çatışma konusu olmadığına işaret ederek, Kıbrıs tarihine bakıldığında Kıbrıslı Rumların ve Türklerin kesinlikle din yüzünden kavga ettiklerinin görülmediğini belirtti. Elcil, bugün ise din yüzünden insanların bir birine düşmesi için teşvikin söz konusu olduğunu söyleyerek, birilerinin bunun üzerinden menfaat sağlamaya çalıştığına dikkat çekti.
 
“Türkiye’deki kavga Kıbrıs’a taşınmak isteniyor”

“Din kullanılarak siyaset yapılmasına karşıyız” diyen Elcil, “Türkiye’deki çatışma ortamı buraya da taşınmak isteniyor. Suudi kültürünün İslamiyet diye Türk toplumuna indirilmesi projesi söz konusudur” diye konuştu.

Elcil, Türkiye’de tarikatların ülkeye ele geçirdiğini ve yönetmekte olduğunu ifade ederek, bir yandan Fethullah Gülen tarikatından şikayet edilirken diğer taraftan karşısında olan tarikatların iktidar olmuş duruma geldiğini söyledi. Aynı kavganın Kıbrıs’a taşınmasına yönelik bir sürecin yaşandığını belirten Elcil, “bu işleri yapanlara din bezirganı denir” dedi.