Havadis gazetesinden Gürsel Karagözlü'nün haberine göre; Lefke ilçesinde dün sabah saatlerinde etkili olan şiddetli yağmur ve dolu yağışı saat 13.00 sıralarında Yedidalga’yı vurdu. Sağanak ve dolu köyde büyük zarar yol açtı, bazı ev ve işyerini su bastı, araçların camları kırıldı, sebze ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü. Dolu bazı evlerin güneşlik camlarının kırılmasına da neden oldu. Yol kenarları ve evlerin önlerinde dolu birikintileri oluştu.

İtfaiye müdahale etti

Bölgenin en büyük restoranlarından biri olan Aspava Restaurant’ın içerisi doluyla doldu. Bölgede Cafer Polili’ye ait prefabrik evin tavanı şiddetli dolu yağışından delinerek, evi su bastı ve ev kullanılmaz hale geldi.

Olaydan anında haberdar olan Gemikonağı İtfaiye ekipleri harekete geçerek su baskınına uğrayan evi ve işyerindeki suları boşalttı. Lefke Kaymakamlığı, Karayolları Dairesi, Sivil Savunma, Polis, İtfaiye, Lefke Belediyesi ve bölgedeki askeri yetkililer çalışmaları yerinden incelediler.

Kaymakam bölgeyi gezdi

Lefke Kaymakamı Halil Çorba, olumsuz hava şartlarından etkilenen bölgede incelemelerde bulundu.  Çorba, Lefke Kaymakamlığı ve İçişleri Bakanlığı işbirliğiyle bugünden itibaren zarar tespit çalışmalarının başlatılacağını açıkladı.

Lefke Kaymakamı Halil Çorba,  dolu yağışı ile şiddetli yağışın bölgedeki tarımsal alanlara büyük zarar yol açtığını belirterek, Aspava Restaurant’ın da iki koldan gelen yağmur sularının etkisiyle su baskını yaşadığını, birçok aracın camlarının kırıldığını, seraların parçalandığını anlattı.

İnsan müdahalesinin sonucu

Vatandaşların suların doğal akış yollarına müdahalesinin sonuçlarının yaşandığını kaydeden Çorba, derelerin doğal akış yolunun doldurulmamasının önemine vurgu yaptı. Çorba, bölgede zararın büyük olduğunu belirterek, en kısa zamanda yaraların sarılması için çalışmaların başlatılacağını söyledi.

yedidalga

Çavuş: Rögarların küçük olması bu sonucu yarattı

Aspava Restaurant sorumlusu Nusret Çavuş  ise, öğle saatlerinde başlayan etkili yağmur ve dolu yağışının restoran karşısında karayolları dairesinin özel bir şirkete yaptırdığı kaldırım çalışmalarında ve yol yapım çalışmalarında mevcut rögar eskisinden daha küçük yapıldığını ve ağan yağmuru tahliye edemediğinden kaynaklandığını söyledi.

Polili: Elma büyüklüğünde dolu yağdı

Cafer Polili ise yağan doluların elma büyüklüğünde olduğunu ve prefabrik evinin tavan ve yan kısımlarının delindiğini, evi suların bastığını söyledi. Yedidalga Muhtarı Güner Sergil’e ait GF 568, Cahit Sergil’e ait CF 295 ve Hüseyin Şansalan’a ait araçların ön ve arka camları kırıldı.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali bugün bölgeyi ziyaret edecek.