Havadis'te yer alan habere göre, Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün ve ekibi Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk’u ziyaret etti. Birçok konu başlığının konuşulduğu ziyarette,  sanayicinin nasıl destekleneceği, üretilen ürünlerin otel gibi büyük kuruluşlarca nasıl destekleneceği, ekonomik kriz ve devletin alabileceği önlemler konuşuldu.

“İstatistik kurumuna ihtiyacımız var”

Ekonomik kriz tartışılırken, Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, en çok ihtiyacımız olan şeyin Ferdi Sabit Soyer’in zamanında söylediği gibi bir istatistik kurumuna olduğunun altını çizerek, Örnek olarak otel ve üniversiteleri gösterdi. Avunduk, İstatistik kurumunun olması, otel veya üniversite sayılarının ne kadar olduğu ve olması gerektiği hakkında bir çalışma yaparak, ne kadar daha ihtiyacımız olduğunu hesaplanması gerektiğini söyledi. “Çok veya az üniversitemiz var” söylemlerinin de sadece tahmine dayandığını bu konuda hiçbir çalışmanın olmadığını belirten Avunduk, istatistik üzerine bir çalışma olsaydı “Örneğin Girne bölgesinde hiç, Lapta’da 4 otele ihtiyacımız var” şeklinde konuşulabileceğini dile getirdi.

“Atılabilecek adımlar var”

Öte yandan vergiler ana başlığı altında da vergilerin tam anlamı ile alınmadığı yönünde eleştiride bulunulurken, Avunduk, vergi konusunda da kaçaklar olduğunu söyledi. Bunların yanında ülkemizde memura dayalı bir yapı olduğunu, memura ne kadar çok para giderse, çarşıya da o kadar para düştüğünü söyleyen Avunduk, memur maaşını keserek, çarşıya düşen parayı azaltarak ve reel sektörü geliştirmeyerek yapılan icraatın adının kalkınma olmadığını, bu işin planlanması gerektiğini aktardı. Reel sektörün gelişmesi gerektiğini ve kamuya yığılmadan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Avunduk, Devletin bir yandan tam maaş öderken, öte yandan gelirleri artırıcı tedbirler almadığını ve bütçedeki deliğin gittikçe büyüdüğünü vurguladı. Avunduk, en büyük sıkıntımızın bu olduğunu aktardı. Devlet bütçesini artırabilmek için atılabilecek adımlardan da bahseden Avunduk, üretkenlik açısından yapılabilecek çok şey olduğunu kaydetti.

“Sık hükümet değişmesi sorun”

Avunduk, Hükümet edenlerin ülkeyi kalkındırmak için hangi modeli örnek alabileceğini, bu ülkenin nasıl avantajları ve nasıl dezavantajları olduğunu, bizim gibi ülkelerin nasıl ayağa kalkabildiğini ve biz ne yapabilirizi masa üzerine koymak gerektiğine dikkat çekti.  Bürokratlara hiç güvenlerinin olmadığını vurgulayan Avunduk, 6 ay önce kızakta duran adamın herhangi bir parti başa geldiğinde ya müdür, ya müsteşar olduğunu ve eline verildiğini söyledi ve durumdan rahatsızlığını dile getirdi. Sanayicinin ve aslında toplumun her kesimin sorununun sürekli başbakan ve hükümet değişmesinden dolayı oluştuğuna dikkat çeken Avunduk, herhangi bir projenin veya yapısal değişikliğin ilgili daire veya bakanlıkla başlatıldığını, ama tam o esnada hükümet veya müdürlerin değiştiğini, aradıklarında da ben müşavir oldum cevabı aldıklarını söyledi.

“Yerli ürünler desteklenmeli”

Yerli ürünlerin oteller tarafından desteklenmediğinin konuşulduğu ziyarette, Avunduk, sanayi odasının bu konuda çalışması olduğunu, “örneğin otellerden alımlarını istediklerini, basının önünde, otel sayısı, gelen turist sayısı, konaklayan, çalışan ve tüketim sayısının hesaplanarak, kişi başına düşen hellimin, suyun, zeytinin ortaya çıkacağını. Eğer tüketilen dünya standartlarındaysa tebrik edeceğiz, değilse de ortaya çıkacaktır” dedi.