Yeni Bakış gazetesinden Eniz Orakcıoğlu'na konuşan Doğancı (Elye) Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Bicen, üretim konusunda yaşanan sıkıntıları anlattı. Özellikle patates üretiminde en büyük sıkıntının pazar olduğunu ve sektörde yaşanan sıkıntılar ile sorunlar nedeniyle üreticinin üretime küstüğünü belirten Bicen, “Üretici bu nedenle üretmek istemiyor ve üretimde azalıyor” şeklinde konuştu.

Bicen, "Bugün ülkede devlet kamu çalışanlarına 145 milyon TL ek mesai ödenirken, Tarım bütçesi 100 Milyon TL civarındaysa, kısacası bir ülkenin tarım bütçesi ek mesainin altındaysa, oluşan bu yapı ile hükümet hiçbir şeyi çözemez. Ek mesai kadar bütçesi olmayan bir sektör yaşam bulamaz, ayakta da kalamaz" dedi.

Sektörde yaşanan sıkıntılar ve sorunlar dolayısıyla üreticinin üretime küstüğünü vurgulayan Bicen, “Üretici bu sebeplerle üretmek istemiyor ve üretim de azalıyor” şeklinde konuştu.

 “En büyük sıkıntı pazar”

Mehmet Bicen, “Patateste de, diğer ürünlerde de üretim sektörünün en başta gelen sıkıntısı yurt dışı pazarına açılamamamızdan ve pazarımızın küçük oluşundan kaynaklanmaktadır. Zaman zaman Türkiye’ye zaman zaman da Yeşil Hat üzerinden Güney’e ürünlerimizi satıyoruz ama, bu da istikrarsız bir şekilde gerçekleşmektedir. İstikrarlı bir pazarın olmaması en büyük sıkıntılarımızdan biridir” dedi.

“Limit sıkıntımız var”

Türkiye ile KKTC arasında haşerede limitasyon sıkıntısına dikkat çeken Mehmet Bicen, “Avrupa Birliği ile böyle bir sıkıntı yaşamıyoruz çünkü AB bize yüzde 3 limit toleransı sağlarken, Türkiye sıfır tolerans gösteriyor. Türkiye ile KKTC arasında kıyı ticareti mevzuatımız da var ve orda limitasyon yoktur ama, Türkiye bize dış ticaret mevzuatını uyguluyor ve bu nedenle de büyük sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.

“Üreticiler sahipsizdir”

Ülkede üretim ve tarımda plansızlık yaşandığını çizen Mehmet Bicen, “Bu ülkede üreticiler sahipsiz bir kesim olarak da adlandırılabilir. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ise, ithalatçı tüccarın borazanlığını yapmakta, keyfi ithal izinleri vermektedir. Bakanlığın bu tavrı da ülkenin üretimini bitirmiştir. Üretime sahip çıkan maalesef yoktur” şeklinde konuştu.

“Bakanlık üreticiyi değil tüccarı temsil ediyor”

Hükümetle görüştüklerini belirten Mehmet Bicen, “Gerek Sayın Başbakanla gerekse müsteşar nezdinde Tarım Bakanlığı ile sorunlarımızı görüştük. Görüşmelerden çıkardığım sonuç, tarım bakanlığının tarımı ve üreticiyi değil ithalatçı tüccarı temsil ediyor ve ithalata yönelik bir politika gütmüyor. Bakanlık suya sabuna dokunmadan bazı şeylerin kendiliğinden çözülmesini beklemektedir. Öte yandan, Tarım Bakanlığı’nın sorunlarla uğraşmak istemediğini düşünüyorum. Örnek olarak yükselen et fiyatlarına karşılık bakanlığın eti ithalata açması bana göre kolaycılıktır. Kısacası üretim girdi maliyetlerini teşviklerle destekleme yerine, hayvan sayısını ve sağlığını organize bir şekilde iyileştirme yerine et ithalatının serbest bırakılması bana göre düşündürücüdür” dedi.

“Ek mesai kadar bütçesi olmayan sektör ayakta kalamaz”

Bicen, sözlerine şöyle sürdürdü; “Bugün bu ülkede devlet kamu çalışanlarına 145 milyon TL ek mesai öderken, Tarım bütçesi 100 Milyon TL civarındaysa, kısacası bir ülkenin tarım bütçesi ek mesainin altındaysa, oluşan bu yapı ile hükümet hiçbir şeyi çözemez. Ek mesai kadar bütçesi olmayan bir sektör yaşam bulamaz, ayakta da kalamaz.”

“Üretici üretmek istemiyor”

1990’lı yıllarda, yani ABAD kararlarından önce rekoltenin 30 bin tonlarda olduğunu da hatırlatan Bicen, “O dönem 30 bin ton olan rekolte maalesef bugün 10 bin tonlara düşmüştür. Bunun sebebi de dış pazar olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu kadar düşüşe rağmen halen ürettiğimiz patatesleri satmakta zorluklar yaşamaktayız. Bu noktada da yerli üretimi koruma adına bir şeyler yapılması gerekirken, elimizdeki patatesi satmakta zorlanıyoruz. Buna karşın 3 bin ton parmak patates ithalatı yapılmaktadır. Biz bunları Tarım Bakanlığı ile müsteşar düzeyinde görüştük ve önümüzdeki sene planlama yapılacağı yanıtını aldık. Ama yine de büyük sıkıntılar yaşanmakta, üretici de üretime küsmüş durumdadır. Üretici bu sebeplerle üretmek istemiyor ve üretimde azalıyor” diye konuştu.