Kıbrıs Postası'ndan Vatan Mehmet'in haberine göre, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Bakanlar Kurulu kararıyla elektrik tarifesine yüzde 15 ile 32 oranında zam yaptı.

Kilovat başı 20 kuruşluk zam dikkat çekerken zam, en düşük yüzde 15 ve en yüksek de yüzde 32 oranında yansıdı.

Elektrikte son üç ayda böylece yüzde elliyi bulan zamma tepkiler büyürken “enerjide arz çeşitliliği” söylemi havada kalmaya devam ediyor.

Yaklaşık 415 Megavat üretimin olduğu elektrik kurumu KIB-TEK bünyesinde teknik olarak bunun 355-56’sı kadarı kullanılabilirken geçtiğimiz yaz aylarında bunun 340 megavatları bulduğu göz önüne alındığında üretim kapasitesinin arz çeşitliliği ile artırılması için yatırım ihtiyacı aciliyetini koruyor.

GÜVENLİK MARJI SINIRI ZORLANIYOR

Uzmanlar özellikle yaz aylarında 340 megavatları bulan kullanımın teknik ifade ile “güvenlik marjı” sınırının aşımı olarak niteliyor.

Kablo ile elektrik ile güneş enerjisi gibi arz çeşitliliğinin enerji üretim maliyetini düşürmesi yanında dolar ve petroldeki artışlar karsısındaki kırılganlığı azaltmak ve mevcut durumda otomatik döviz ve petrol fiyatı artışının yansımasının da önüne geçmesi dikkate alındığında bu yatırımların gecikmesi vatandaşa halen olumsuz yansımaya devam ediyor.

Durum böyle iken sendika santral alımı için bir yandan bastırırken tüm üretimi fuel oile bağımlı KIB-TEK’in “fuel oil alım için dört farklı bankadan 11 Milyon Dolar borçlanması” dikkat çekti.

YÜZDE ELLİYİ BULAN ZAM

Özellikle gündüz saatlerinde elektrik kullanımının arttığı kavurucu yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde Mayıs ayında yapılan yüzde 15’lik zammın ardından henüz yapılan yüzde 31’lik zamla toplamda yüzde 50’yi bulan zamma ise tepkiler büyüyor.

Ayrıca KIB-TEK geçtiğimiz haftalarda yüksek maliyetli depolama ve nakil sorunlarını da göze alarak “daha ucuza elektrik üretimi için” diyerek doğal gaz depolamayı düşündüğünü açıklamıştı.

Amerikan Çevre Koruma Dairesi verilerine dayandırdığı analize göre KKTC’de mevcut elektrik üretim metotlarının topluma zararı yıllık 33,6 milyon dolar, yani yaklaşık 136 Milyon TL.