CTP Milletvekili Hüseyin Erçal da “Hükümetin AB ve Yapısal Dönüşüm Programına Uyum Yasalarının Yapılmasındaki İsteksizliği” başlıklı konuşmasında, hükümetin göreve başlamasından bu yana geçen sürede önemli yasaların hemen hemen hiç birine dokunmadığını ileri sürdü. 

Bu yasaların, AB uyum yasaları ve Türkiye ile yapılan ekonomik anlaşmalarda yer alan yapısal dönüşün programlarla ilgili olduğuna işaret eden Erçal, 78 konudan 10 taneyi yerine getirmenin bir başarı olmadığını savundu. 

Erçal, kamu reformu konusunda gerekenlerin yapılmamasını eleştirerek, kamu reformunun geçmesi halinde neler olacağını anlattı. Hal Yasası’nın da Meclis’ten geçirilmediğini ifade eden Erçal, bu yasanın halk sağlığı ve gıda güveliği açısından önemine işaret etti. 

Hüseyin Erçal, Yurttaşlık Yasası konusunda da gerekenin yapılmadığını belirterek, yasaların bir an önce geçirilmesi için hükümete çağrı yaptı. 

Sağlıkla ilgili yasal düzenlemelerin de hala geçirilemediğini vurgulayan Erçal, “Bunların anası olan Döner Sermaye Yasası da hala meclise getirilmedi” dedi. Yerel Yönetimler Yasası’nın da ayni şekilde Meclis’e getirilmediğini ifade eden Erçal, su ile ilgili yasaların akıbetini sordu.
 
ÇAVUŞOĞLU: “AB UYUM YASALARINI KONUSUNDA HİÇBİR PARTİNİN PRENSİP SORUNU OLMADI”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, bazı konuları konuşurken süreci de takip etmek gerektiğini belirterek, Kamu Reformu Yasası’nın 2009 seçimlerine giderken gündeme getirildiğin ancak birçok kez söylenenle yapılanların örtüşmeyebileceğini söyledi. 

Yerel Yönetimler Yasası konusunda, geçmişte çok kapsamlı bir çalışma yapıldığını, 26 belediye başkanının oy birliğiyle bir yasa yapılarak, konunun meclise taşındığını anlatan Çavuşoğlu, hükümetin düşmesiyle yasanın kadük olduğunu anımsattı. 

Çavuşoğlu, eleştirilen yasa tasarıları konusunda bilgiler vererek, yaşanan süreçleri aktardı ve kendilerinin yapamadığını, bundan sonra hükümete geleceklerin yapabileceği anlamına gelmediğini kaydetti.

AB uyum yasalarını geçirme konusunda hiçbir partinin bir prensip sorunu olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye ile yapısal dönüşüm programlarının uygulanması konusuna değinerek, bu konuda çok hummalı çalışmalar yapıldığını anlattı. 

Çavuşoğlu, bu konuların seçim zamanı değil, her zaman konuşulması ve milletvekillerinin motive edilmesi gerektiğini vurguladı.