Ercan Devlet Havaalanı’na son dönemlerde gelen yüzlerce Suriyeli, hem KKTC hem de Güney Kıbrıs’ın başına dert oldu.

Suriye’de, “ceplerinden para alınarak” Beyrut- Adana- Ertan güzergahı ile adaya gelen Suriyeliler, iner inmez “Güney Kıbrıs’a sığınma” talebinde bulunuyor.

BM destekli bir projede görevli avukatlar tarafından “mülteci olup olmadıkları” karara bağlanan Suriyeliler için Güney Kıbrıs’a sığınma talebi dikkate alınıyor.

Geçtiğimiz akşam, Ercan Devlet Havaalanı’ndaki mülteciler için bulunan 15 kişilik alanda 60 Suriyeli sayısına ulaşılması, alarm verilmesine neden oldu.

Suriye’deki savaş bölgesinden gelen ailelerin, “salgın hastalık taşıma” riski de bulunuyor. Havaalanı’nın “mülteci barındırma yeri” olmaması gerçeği üzerine, KKTC makamları devreye girdi ve çareyi Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’ndan yardım istenmesinde buldu. Bunun için Esentepe’de yer alan Sivil Savunma Tesisleri mülteciler için hazırlandı.

Onlarca mültecinin Esentepe’ye taşınması ise bölgede, “Bölge Suriyelilerin yerleşimine açılıyor” endişesi yarattı.

Ciddi güvenlik sorunu

Suriye’deki insan kaçakçılarının, “Beyrut- Adana- Ercan” güzergahını “Güneye sığınma talebi” ile yasal hale getirmesi, beraberinde yeni güvenlik sorunları da yarattı.

Güney Kıbrıs, bu yolla gelen ve “sığınma” isteyen Suriye vatandaşlarını “mülteci Kabul etmeme” kararı aldı. KKTC makamları da mülteci Kabul edemiyor.

Türkiye makamları da bu yolla gelenleri “mülteci” Kabul etmiyor.  Tek seçenek, gelenlerin Adana- Beyrut üzerinden geri gönderilmesi.

Güneyin tavrı net

Haber Kıbrıs’ın edindiği bilgiye göre Beyrut’tan Adana üzerinden Ercan Havalimanı’na gelerek Güney’e iltica başvurusu yapan grup için ilgili avukatlar mülteci hakkı elde edenleri, PGM aracılığı ile Muhaceret ve son olarak Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Güney’e geçiriyor. Güney Kıbrıs ise bu mültecileri almama kararı aldı.

Haber Kıbrıs’ın kaynakları Ercan üzerinden yasal zeminde insan kaçakçılığı endişesi olduğuna dikkat çekiyor.

Devlet yetkilileri ise bu nedenle bu yola başvuran herkesi mecburen geçici olarak Esentepe’deki Sivil Savunma tesislerine götürüyor.

Uzun süredir bu şekilde yolcu olarak gelip Güney Kıbrıs’a mülteci olarak geçmek isteyen bu gruplara artık Güney Kıbrıs da onay vermiyor. Bu gruplar, kuzeye sokulmadan direk Güney’e geçiriliyorlardı.

Kaynak:HABERKIBRIS