Hükümetin elektriğe önceki KIB-TEK yönetimini ‘nizamnameye uymadı, 50 milyon TL gelir kaybına uğrattılar’ şeklinde işaret ederek yaptığı zam izahı ardından Kıbrıs Postası'ndan Vatan Mehmet'e konuşan; KIB-TEK eski yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çetin Erçen, tüm yatırımlarını peşin ödemiş, tahsilat oranını yüzde 98’e yükseltmiş ve hatta 2018 bütçesi ve yatırım planını dahi yapmış bir dönemde değil 50 milyon TL’likkaybın aksine 120 milyon TL kar elde edildiğini hatırlattı ve eğer bir yönetici vatandaşın üstüne yük getirmeksizin kar elde ediyorsa değil zam, aksine indirim beklenmesi gerektiğini ifade etti.

"BU VATANDAŞA GÜNAH DEĞİL Mİ?"

Yönetimin önergesinde 2017 yılı içinde Mart ayından başlayarak yıl sonuna kadar 3 ayda bir artış yapılsaydı 50 milyon TL kadar gelir elde edileceğinin ifade edildiğine işaret eden Erçen, “zam yapmadığımız halde 50 milyon kayıp bir yana 120 milyon kadar kar elde edildi. 50 kusur milyon daha kar elde edip ne yapacaktık. Bu vatandaşa günah değil mi? 2016 sonunda gördük ki nizamnameyi uygulamamakla çok üstünde bir kar elde ettik ve bu karın zamdan kaynaklanmadığına kanaat getirerek sonraki yıl bu zammı yapmadık ve öngörümüz de tuttu” ifadelerini kullandı.

"DEĞİL ZAM İNDİRİME GİTMEYİ DÜŞÜNDÜK"

Bununda ötesinde elektrik fiyatlarında değil zam aksine indirime gitmeyi düşündüklerini, bunu o dönemde basına da ifade ettiklerini hatırlatan Erçen, nizamname ile ilgili de “Nizamname formülünü yapan kurumdur. Ve biz bu formülün yanlış olduğunu düşündük. Son nizammanede 3 ayda bir değerlendirilsin deniyor. Biz hep bunu istişare ederek yaptık ve bu formülün yanlış olduğunu da ifade ettik. Öte yandan Sayın Bakan Özdil Nami de ilk atandığında verdiği beyanatta bu nizamnamenin gözden geçirileceğini ifade etmiştir. Eğer gözden geçirebilse idi yanlış olduğunu o da görecekti. Eminim Başbakan ve Bakanlar Kurulu bu konuda KIB-TEK tarafından yanlış yönlendirildi.”

8 milyon Euro’ya yakın eski yönetimden kalan jeneratör taksitlerini de ödediklerinibuna rağmen kar elde ettiklerini ve söz konusu nizamnamenin yanlış olduğunu da bu noktada anladıklarını aktaran Erçen, “biz 2017’de bu karı zam yapmayıp, kurumu doğru yönetmekle elde ettik. 120 Milyon TL yatırım yapıldı ve peşin ödendi. Ve tüm bunlar zamsız yapılabildiği için de 2017’de zam yapmadık ve 2017 karımız ortada…” dedi.

"BU ZAM ANLAMSIZ VE VATANDAŞA YÜK"

“Bu zam anlamsız ve vatandaşa yük. Çünkü yüzde 98’lik bir tahsilatla bıraktık kurumu… Vatandaş tüketim borçlarını gününde ödüyor. Öte yandan 2018 yatırımlarımız da bütçeye konmuştur” diye konuşan Erçen, eğer bir yönetici vatandaşın üstüne yük getirmeksizin kar elde ediyorsa burada kötü yönetimden söz edilemeyeceğini ifade etti.

Son önergede ise zam değerlendirmesinin 3 ayda bir değil her ay yapılmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Erçen “ne demek her ay! Yetmedi mi vatandaşa yüklenen yük?” diye sordu.