Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, ülkeye ithal edilen meyve ve sebzelerde sertifika üretim zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ercilasun yazılı açıklamasın, gıda güvenliğinin önemine işaret ederek, bu konuda tüketici güveninin sağlanması için hem iç üretimde, hem de ithalatta sertifikalı (globalgap, organik, itü v.b)  üretimin kaçınılmaz hale geldiğine işaret etti.

İKİNCİ LABORATUVAR GEREKLİ

Son zamanlarda devlet laboratuvarında yaşanan yangın ve analiz cihazlarının bozulması gibi olayların özellikle pestisit analizi için ikinci bir laboratuvarın gerekliliğini ortaya koyduğunu da vurgulayan Ercilasun, “Bizim gibi küçük nüfuslu bir ülke için ikinci laboratuvar fazla gibi gözükse de son yaşanan olaylardan sonra zaruri olduğu sonucu ortaya çıkmıştır” dedi. 
 
Birçok gelişmiş ülkede gıda güvenliğinin sertifikalı üretimlerle kontrol altına alındığına dikkat çeken Ercilasun, birçok ülkenin GLOBALG.A.P. belgesi olmayan üretici veya ülkelerden yaş meyve sebze almadığını vurguladı.

Ercilasun şöyle devam etti:

“GLOBALG.A.P. Sertifikası, tüm üretim aşamalarını kayıt altına alınarak GLOBALGAP standardına uygun üretim yaptığına karar verilen üreticinin veya üretici gruplarının sertifikalandırmak üzere başvurduğu ürüne veya ürünlere verilir.

Sertifikalı üretim tarladan sofraya kadar üretim süreci kontrol altındadır. GLOBALG.A.P. tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan kârlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren, uygulanması gereken işlemler olarak tanımlanmaktadır.”

GLOBALG.A.P. belgesi alan üretici, kuruluş ya da firmaların ürettikleri tarım ürünlerinin ihracat yaptıkları ülke pazarlarında öncelikli olmalarını sağladığına işaret eden Ercilasun,  “Ülkemizde üretilen yaş sebze ve meyve ürünleri ihracatında çeşitli zamanlarda tarımsal ilaç kalıntılarından dolayı önemli sorunlar yaşanmış ve ürünlerimiz geri dönmüştür. GLOBALG.A.P. belgesi, bu tip olumsuzluklarla karşılaşma riskini ortadan kaldırdığı için ülkemizde Nar ve kısmen Narenciye üretiminde tercih edilmeye başlanmıştır” dedi.

HAL YASASI ŞART

Bu şekilde güvenli üretilen ürünlerin yeni pazarlara girme imkanı bulduğunu ve talep miktarının arttığını ifade eden Ercilasun, ülkede “Hal Yasası’nın” olmamasının da tarımsal ürünlerin pazarlara arz takibini daha da zorlaştırdığına işaret etti.

Ercilasun, şöyle devam etti:

“Hal yasası ile birlikte yaş meyve sebzede etiket sisteminin oluşturulması gereklidir. Ülkemizde üretim ölçeğinin küçük olması nedeni ile üreticilerin etiket ve barkod sistemini oluşturmada sıkıntılar yaşana bileceğinden bölgesel Üretim ve Pazarlama Kooperatiflerin kurulması önem arz etmektedir.’