Duygu Alan

Erduran, 2014-15 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Karayolları ile KKTC Karayolları Dairesi işbirliğinde Girne Doğu Çevre Yolu, Değirmenlik-Dağyolu-Ercan Yolu Projesi, Ercan-İskele Yolu Projesi, Kavşakları Aydınlatma Projeleri ve Kavşak Projeleri’nin hazırlanıp tamamlanarak ihale aşamasına gelindiğini ancak o dönem Müteahhitler Birliği boykotu nedeni ile ihaleye çıkılmadığını kaydetti.

2017 yılı ulaştırma sektörünün altyapısının iyileştirilmesi için KKTC’ye Türkiye’nin ayırdığı 86 milyon 600 bin TL’lik kaynağın tüm bu projeleri hayata geçirmek için yeterli bir rakam olmadığını ifade eden Erduran, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti Karayolları ile KKTC Karayolları Dairesi işbirliğinde 2014-15 yılları arasında, birçok proje hazırlanıp tamamlandı.

Bu projeler; Girne Doğu Çevre Yolu, Değirmenlik-Dağyolu-Ercan Yolu Projesi, Ercan-İskele Yolu Projesi, Tüm Kavşakları Aydınlatma Projesi ve Kavşak Projeleri hazırlandı. Kavşak Projeleri kapsamında Negizli- Kurudere-Turunçlu, St. Hilarion, Dikmen Güvenlik Kavşağı ve Girne Doğu Çevre Yolu Başlangıcı’nda katlı kavşak, Tuzla, DAÜ, Çukurova-Cihangir, Aslanköy, Mutluyaka, Korkuteli’nde Modern Dönel Kavşak (MDK) yapılacak. Ancak ihale aşamasında olmasına rağmen bu projeler için ihaleye çıkılmadı. 86 milyon 600 bin TL kaynak da tüm projeleri hayata geçirmek için yeterli bir rakam değildir.”

“Değirmenlik-Dağyolu acilen frezelenmelidir”

Hasan Nihat Erduran, Değirmenlik-Dağyolu ve Girne Doğu Çevre Yolu projelerinin çalışmalarına önümüzdeki ay başlanacağını ancak bu çalışmalar başlamadan önce Değirmenlik-Dağyolu’nun muhakkak frezelenmesi gerektiğini söyledi.

Ağır vasıtaların polis ve zabıta tarafından tartılması gerektiğini söyleyen Erduran ayrıca, trafikte uyuşturucu ölçümü yapılması için gerekli yasanın daha fazla gecikmeden yapılması gerektiğini dile getirdi.

“Servis yolları çalışılmalıdır”

Hasan Nihan Erduran, hayata geçirilmesi gereken acil projelerden birinin de servis yolları projesi olduğunu söyleyerek, “Şehir plancıları ile bölge belediyelerinin servis yollarını beraber çalışıp anayolları kevgir olmaktan kurtarılması lazımdır” dedi.

Erduran, ayrıca kış mevsimine girilmeden derelerin ıslahı ile ilgili çalışmaların da tamamlanması gerektiğini söyledi.

“Personel sorunu çözümlenmelidir”

Karayolları Dairesi’nde 350’si işçi, 95’i memur olmak üzere toplam 445 personel olduğunu kaydeden Erduran, fiili çalışan memur sayısının 47, fiili çalışan işçi sayısının ise 127 olduğunu belirtti.

Hasan Nihat Erduran, Karayolları Dairesi’nin personel sorununun da muhakkak çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

“DSİ ve Su İşleri dairesi zararları telafi etmeli”

KKTC Su temin projesi kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde Karayolları Dairesi’nin istimlak sahalarının kullanıldığını söyleyen Erduran, çalışmalar sırasında yollara ve trafik uyarılarına verilen zararların da bir an önce KKTC Su İşleri Dairesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından telafi edilmesi gerektiğini kaydetti.

“Büyük projeler üst düzeyde konuşularak ihale kararı aşamasına getirilir” diyen Erduran, “Vantuslar oto korkuluklarla takviye edilmeli, sürücüler ve araçlar otokorkuluklarla korunmalıdır ancak su projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sırasında bu yapılmadı. Yollara ve trafik uyarılarına verilen zararlar acilen telafi edilmelidir” dedi.

“Reklam levhalarına düzenleme getirilmeli”

Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, reklam tabelalarının ise servis yollarının arkasında olması gerektiğini belirtti.

Erduran, “Belediyeler Birliği ve yerel Yönetimler Müdürlüğü, reklam tabelaları konusunda çözüm üretecek çalışmalar yapılacağını açıklamıştı, bu çalışmalar ne aşamada merak ediyorum” diye konuştu.

Erduran, Karayolları Dairesi istimlak sahaları içerisinde ve refüjlerde hiçbir reklam tabelasının olmaması gerekirken bugün anayolların hemen hepsinde, Karayolları Dairesi istimlak sahaları içerisinde ve refüjlerde reklam tabelası olduğunu kaydetti.

Hasan Nihat Erduran, “Reklam tabelaları servis yollarının arkasında olmalıdır” dedi.

“Yarım kalan projeler hayat bulmalıdır”

Hasan Nihat Erduran, umarım kalmış projelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade ederek, “Bunun için ara emri, ötelemeler, istimlaklar ve tazminatlar bir an önce KKTC kanadının giderleri ve görevleri olup çözümlenmelidir” dedi.

Erduran, bunlar çözümlenmeden Karayolları Dairesi’nin iş yapamayacağını kaydetti.