Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, parti olarak ilkelerinin belli olduğunu, bu ilkeler ve siyasi nezaketten kimsenin uzaklaşmaması gerektiğini vurguladı. Erhürman, karşılarında, daha 4 ay önce ‘CTP ile hükümeti kurmam. Bu durumu ben kendime bile anlatamam’ diyen bir parti başkanı olduğunu vurguladı. CTP’ye yönelik çok ilginç bir algı operasyonu olduğunun altını çizen Erhürman, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun CTP’ye yönelik söylediği sözleri eleştirdi. “Herkes sözlerini ölçsün, tartsın. Bir partinin içine yönelik söz söylemek kimsenin hakkı değildir” diye konuşan Tufan Erhürman, aniden, CTP ile koalisyon kurmakta istekliymiş gibi görünen bir UBP’nin ortaya çıktığının altını çizdi. Zirve Kıbrıs Web TV’de Bala Kayadelen’e konuk olan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “CTP pazartesinden sonra ziyaret edilirse, edilecek. İlkelerimizi masaya koyacağız. Buna göre konuşacağız” diye konuştu.

Erhürman: CTP’ye yönelik çok ilginç bir algı operasyonu var

Seçimde oy kullanan her 3 kişiden birinin CTP’ye oy verdiğinin altını çizen Erhürman, söz konusu durumun kendileri açısından çok büyük bir sorumluluk olduğunu kaydetti. Bir önceki seçime oranla yüzde 50’nin üstünde oy oranına ulaştıklarını belirten Erhürman, “Halktan güçlü bir destek aldığımızı biliyoruz. Bir önceki seçime oranla oyunu ve milletvekili sayısını artıran parti de CTP’dir. Biz sorumluluğumuzun bilincinde hareket ediyoruz” dedi. CTP’ye yönelik çok ilginç bir algı operasyonu yürütüldüğünü ifaden eden Erhürman, siyasi nezaketi kaybetmeden bu süreci yürütmeye çalıştıklarını vurguladı. UBP’nin 24 milletvekiline sahip olduğunu kaydeden Erhürman, “Meclisin bir aritmetiği vardır. İlk olarak bu partilerin içerisinde güçlü sayılabilecek bir hükümet çıkarması beklenir. Rakamlar gösteriyor ki rahatlıkla 30’u da görebilirler” diye konuştu.

“Sayın Sucuoğlu daha 4 ay önce ‘CTP ile hükümet kuramamız mümkün değil’ dedi”

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun, 4 ay önce, “CTP ile hükümet kurmamız mümkün değildir. Çünkü dünya görüşümüz, Kıbrıs sorunundaki ayrılık nedeniyle farklıdır. Kendime dahi hesap veremem” dediğini hatırlatan Tufan Erhürman, 4 ay sonra neyin değiştiğini sordu. Söz konusu söylemlerden sonra, seçim sonuçlarına bakılacak olursa ‘bu şartlarda büyük ihtimalle bize ana muhalefet görevi düşer’ diye yorum yaptıklarını kaydeden Erhürman, halkın lehine olan yasa tasarıları gündeme gelirse bunlara da destek vereceklerinin altını çizdi. Sn. Sucuoğlu’nun seçimden sonra Anadolu Ajansı’na verdiği röportajı da hatırlatan Erhürman, “Sn. Sucuoğlu, ‘bizim görüşümüzü destekleyen bir koalisyon ortağıyla önümüzdeki sürecin haritasını çizeceğiz’ demişti. UBP’nin görüşüne en yakın partinin CTP olduğunu mu düşünüyordu?” diye sordu.

“CTP ile koalisyon kurmakta istekliymiş gibi görünen bir UBP ortaya çıktı”

Tüm bu söylemlerden sonra, aniden, CTP ile koalisyon kurmakta ‘istekliymiş’ gibi görünen bir UBP’nin ortaya çıktığına dikkat çeken Erhürman, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun, katıldığı bir televizyon programında CTP’ye yönelik sözlerini de eleştirdi. Erhürman, “Bunu yapmak hiç kimsenin hakkı değildir. UBP iki kurultay geçirdi, aylarca kurultayları konuşuldu. Biz hiçbir zaman başka bir partinin içine yönelik söz söylemedik” diye konuştu. “Herkes sözlerini ölçsün, tartsın” diyen Erhürman, CTP’nin yönetsel organlarının belli olduğunu kaydetti. Hükümet görüşmelerine kapıyı kapatmadıklarını vurgulayan Erhürman, CTP’nin, ilkeleri üzerinden görüşme yaptığını söyledi. “O ilkeler üzerinden güven yaratacak bir koalisyon çıkma ihtimali varsa değerlendiririz” diye konuşan Erhürman, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümündeki pozisyonlarının da net olduğunu belirtti.

“Çok beceriksiz olduğunuz takdirde, 24 vekiliniz varken erken seçimden bahsedersiniz”

Halkı dünyayla buluşturma konusunda da hangi zemine basacaklarını bildiklerini ifade eden Erhürman, 2015 yılında kurulan CTP-UBP hükümetinin programında 3 paragraf Kıbrıs sorunu olduğunun altını çizdi. Kimsenin, bir parti içerisine konuşma hakkına sahip olmadığını yineleyen Erhürman, “Siz 24 vekile sahip bir siyasi partisiniz. Kurabileceğiniz inanılmaz sayıda koalisyon ihtimali var. Çok beceriksiz olduğunuz takdirde, 24 vekiliniz varken hükümeti kuramazsanız söyleyeceğiniz bir şey olur erken seçim. Sayın Sucuoğlu aslında 24 vekile sahipken, daha hükümeti kurmadan tüfeği duvara astı. O tüfek patlayacaktır. Bu, sürekli istikrar diyen bir partinin, aritmetik ortadayken bu istikrarı berhava etmesinin tercümesidir. Son derece yanlıştır. Dünyanın hiçbir yerinde vekil sayısı istikrarın göstergesi değildir. Sayı kendi başına her şey değildir. İlkeler vardır, karşılıklı güven vardır. Bunlar yerleşirse 27 ile de bu ülkeyi yönetebilirsiniz” dedi.

“Emekçiyi koruyacak olan her türlü düzenlemeye bizim desteğimiz vardır”

Kendilerinin kategorik olarak herhangi bir şeyi reddetmediklerini yineleyen Erhürman, karşısında daha 4 ay önce ‘CTP ile hükümeti kurmam. Bu durumu ben kendime bile anlatamam’ diyen bir parti başkanı olduğunu vurguladı. Hükümette olmamaları durumunda, güçlü bir muhalefet olacaklarını dile getiren Erhürman, “Bu halk, bu kadar sıkışık bir durumdayken halkın alım gücünü yükseltecek, emekçiyi koruyacak olan her türlü düzenlemeye bizim desteğimiz vardır. Güçlü muhalefet, halkın aleyhine olan konularda ise sert muhalefettir” dedi. Seçim dönemindeki UBP sloganına atıfta bulunan Erhürman, “Erken seçim çağrısı yapmak mıdır iktidar sizin işiniz?” diye sordu. Pazartesi günü milletvekillerinin yemin edeceğini söyleyen Erhürman, CTP ziyaret edilirse, edilecek. İlkelerimizi masaya koyacağız. Buna göre konuşacağız” dedi.

“Anlattıklarımız dışında bir şey yapmamızı kimse beklemesin”

Belediye seçimlerinin kaç yılda bir yapıldığının Anayasa’da yazdığının altını çizen Erhürman, seçimlerin ertelenmesinin söz konusu bile olamayacağını belirtti. CTP’nin, belediyeler reformuna karşı olmadığını ifade eden Erhürman, “Belediye sayısını indirecektiniz de neden 2022’yi beklediniz? Anayasayı ihlal ederek bir seçim ertelemenize evet mi diyelim?” diye sordu. Belediye seçimlerinden sonra, belediyelerin sayısının azaltılmasına her türlü desteği verebileceklerini vurgulayan Erhürman, her yaptıklarının ilkesel bir açıklamasının olduğunu belirtti. CTP’nin vizyonunun ortada olduğunu kaydeden Erhürman, “Masaya bundan fazla bir şey getirecek değiliz. O getirdiğimiz üzerinde uzlaşma olursa, elimizi taşın altına koyarız. Anlattıklarımızın dışında bir şey yapmamızı kimse beklemesin” dedi. 32 koalisyon ihtimalinin olduğunu, UBP’nin de 24 vekile sahip olduğunu hatırlatan Erhürman, buna rağmen Sn. Faiz Sucuoğlu’nun ‘erken seçim’ dediğine dikkat çekti.