Sosyal ve Ekonomik Konsey’in 19’uncu toplantısı gerçekleştirildi.

Lefkoşa’da Açık Öğretim Fakültesi Konferans Salonu’nda yer alan toplantıda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk konuşmayı DPÖ Müsteşarı, Sosyal ve Ekonomik Konsey Başkanı Ödül Muhtaroğlu yaptı.

Programın amacının KKTC’nin refahı doğrultusunda ekonomik istikrarı sağlamak olduğunu dile getiren Muhtaroğlu, bu program sayesinde ülkenin sektörel hedeflerinin belirleneceğini kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de hedeflerinin orta vadeli taslak çalışmasının ivedi olarak sonuçlanması olduğunu belirterek ekonomik büyümenin ancak kalkınma politikalarıyla sürdürülebilir olabileceğini söyledi.

Nami, sanayi sektöründe kaliteyi artıracak adımları bir an önce atacaklarının da altını çizdi.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, güvenilebilir veri elde etmenin en büyük sıkıntıları olduğunu, bunun aşılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti.

Son yıllarda bütçe dengesinin sağlandığını ve mali disipline ulaşıldığını dile getiren Denktaş ancak bunun devam ettirilebilmesinin daha da önemli olduğunu belirtti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de ülke geleceğinin doğru yönlendirilebilmesi için ciddi veri akımına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Özyiğit, okullara haziran ayında yapılan kayıtların veri noksanlığından dolayı Eylül ayında değişiklik gösterdiğini örnek olarak gösterdi.

Özyiğit, ülkede bugün kimsenin gerçek nüfusu bilmediğini, yıl içerisinde bir nüfus sayımının şart olduğunu da kaydetti.

Başbakan Tufan Erhürman ise ülkenin ekonomiye ilişkin gündeminin Orta Vadeli Program toplantısı olmadığını, bilakis döviz ve akaryakıttaki artışların tartışılması daha ivedi konular olduğunu söyledi.

Erhürman, Dövizin yükselmesine karşı Hükümetin yapabileceği çok fazla bir şey bulunmadığını, buna rağmen ivedi olarak bazı adımlar attıklarını anlattı.

Süt zammını hükümetin öngörmediğini, üreticinin çiğ süte yaptığı 5 kuruşluk zammın artışı tetiklediğini belirten Erhürman, akaryakıt fiyatlarındaki düzenlemeye de değinirken Fiyat İstikrara Fonu’ndaki limit aralığının dar olmasından dolayı müdahalenin sınırlı yapılabildiğini ifade etti.

Erhürman, Hükümetin bölgesel kalkınmanın yanı sıra ülke genelinde sosyal ve ekonomik kalkınma için bir seferberliğin gerekli olduğunun altını çizdi.

Son konuşmayı Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay yaptı.Uluçay, Sosyal ve Ekonomik Konsey toplantısının ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Uluçay, KKTC’nin önümüzdeki 10 yılını planlarken geçmiş 10 yılın çalışmalarını da göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi.

Verilen aranın ardından DPÖ Müsteşarı ve Konsey Başkanı Muhtaroğlu, 2018-2020 Orta Vadeli Program’la ilgili sunum yaptı. Ardından konseydeki kuruluş temsilcileri bildirilerini sundu.