İtalatın 1 Milyar 700 Milyon Dolar olduğu KKTC’de ihracatın yalnızca 100 milyon dolar olduğuna işaret eden Başbakan Erhürman, “Öyle bir ekonomi yarattık ki en büyük sektörümüz olan turizmde çalışan KKTC vatandaşı sadece yüzde 22 ama ülkede yüzde 20 genç işsiz var” dedi.

Erhürman, KKTC’nin ekonomik açıdan silkinip kendine gelmesi gerektiğini vurguladı.

Mehmetçik Üzüm festivalinin açılış törenine katılan Başbakan Tufan Erhürman, KKTC ekonomisine ilişkin dikkat çekici rakamları kamuoyuyla paylaştı.

İtalat ve ihracat arasındaki fark ve özel sektördeki yuttaş istihtamına ilişkin tespitleri kamuoyuyla paylaşan Başbakan Erhürman, ülkede yüzde 20 genç işsiz olduğunun altını çizdi.

Başbakan Erhürman “Artık bunları konuşmamızın vaktidir çünkü, öyle bir ekonomi yarattık ki bu ülkede 100 milyon dolar ihracatımız varken 1 milyar 700 milyon dolar da ithalatımız var, öyle bir ekonomi yarattık ki turizm sektörü en büyük sektörümüz ama turizm sektöründe çalışanların sadece % 22’si KKTC vatandaşı geriye kalanların hepsi yabancı uyruklu, öyle bir ekonomi yarattık ki özel sektörde çalışanların sadece % 41’i KKTC vatandaşı ve öyle bir ülke yarattık ki % 20 genç işsizliği var” dedi.

% 20 genç işsizliği olan bir ülkede, Turizm sektöründe % 22, özel sektörde ise % 41 KKTC vatandaşın istihdama edildiğinin altını çizen Başbakan Erhürman, otellerde tüketilen yerli ürünlerin oranının da mutlu olunmayacak onur duyulmayacak düzeyde olduğunu söyledi.

Başbakan Erhürman, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ekonomik açıda silkinip kendimize gelmenin, bir seferberlik ilan etmenin zamanıdır, daha çok üretmek ve daha çok çalışmak zorundayız, daha fazla insanımız iş gücü piyasasına katılmak zorunda” dedi.

Nüfusun % 51’inin iş gücü piyasasının dışında olduğunu belirten Başbakan Erhürman, bu rakamın kadınlarda % 61 olduğunu kaydetti.

Bu nedenden dolayı daha çok çalışmak ve üretmek zorunda olunduğunu söyleyen Başbakan Erhürman , var olmanın koşulunun daha fazla üretmekten ve çalışmaktan geçtiğini ifade etti.