Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Yönetim Kurulu’nu kabul ederek, eğitimde ve günlük yaşamda karşılaşılan sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Hükümetteki dört partinin de göç yasası olarak bilinen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın büyük bir hata olduğu görüşünde birleştiğini söyleyen Başbakan, “Mali olarak gücümüz yetseydi yasayı hemen bugün kaldırırdık” dedi.

Eylem ziyarette yaptığı konuşmada, eğitimdeki sorunlar, Sosyal Güvenlik ve Göç Yasası olarak bilinen yasayla ilgili sıkıntılarını dile getirmek istediklerini belirtti.

Eylem, hükümetin ideolojik vakıf ve derneklerle ilgili planlarını kontrolsüz nüfus artışı, okullardaki altyapı yetersizliği, Özel Eğitim Yasası, yabancı uyruklu öğrenci sayısında artış, Türkiye’den görevlendirilen öğretmenler, öğretmen hakları ve maaşlarındaki gerileme ile dövizdeki dalgalanmadan kaynaklanan ekonomik sorunlarla ilgili hükümetin görüşünü öğrenmek istediklerini ifade etti.

Başbakan Tufan Erhürman da, 47/2010 sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’yla ilgili sıkıntıları dile getirerek başladığı konuşmasında, koalisyondaki dört partinin de bu yasanın bir hata olduğu görüşünde birleştiğini söyledi.

Erhürman, kısa sürede bitirilebilecek şeylere öncelik verdikleri için bu yasanın hükümet programında yer almadığını ifade ederek, “Mali olarak gücümüz yetseydi hemen bugün kaldırırdık” dedi.

Döviz kurlarındaki son oynamalara bakıldığında ilk başladıkları noktanın gerisine gittiklerini kaydeden Başbakan, öncelikli olarak mali katkı gerektirmeyen konular için Maliye Bakanlığı’nın bir dizi çalışma başlattığını dile getirdi.

Erhürman, terfilerle ilgili sorunların da bu kapsamda olduğuna vurgu yaparak, farkın giderilmesi için ortaya konulan iradenin netolduğunu, ancak bunun mali olanaklar çerçevesinde aşılabileceğini söyledi.

Erhürman, kamuda çalışmanın sadece maaşla değil, sendika güvencesi gibi unsurlarıyla da cazip kılınması gerektiğini belirtti.

Erhürman, sendikanın, eğitimdeki sorunlarla ilgili olarak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile diyalog içinde olduğunu bilgisi aldığını ifade ederek, “Ben bunları kabul edip, 10 sorun daha ekleyebilirim. Çökmüş bir eğitim sistemi ile karşı karşıyayız. Bakanlık çalışıyor” dedi.

Ülkede kökene bağlı okul yoğunluğu yaşandığını da söyleyen Başbakan, “Kıbrıs kökenliler özele, Türkiye kökenliler belli kamu okullarına gidiyor. Ayrışmaları ve sosyal ortamlarda beraber bulunmamaları ilerisi açısından alarmdır” dedi.

Başbakanlık olarak bu konuda ciddi bir çalışma içinde olduklarını da vurgulayan Erhürman, kaynaşma olabilmesi açısından 0-3 yaş arası çocukların birarada eğitim alabilmesi, kamu okullarının fiziki olarak iyileştirilmesi için uğraş verdiklerini söyledi.

Erhürman, okul sergilerini gezerken gözlem yaptığını da anlatarak, genç öğretmenlerin büyük emek ve şevkle çalışmasına rağmen hak ettiklerini alamadıklarını da kaydetti.

Başbakan, mevcut eğitim sisteminin ihtiyaç duyulan işgücünü üretmediği gibi ihtiyaç duyulmayan işgücü üretmeye devam ettiğini söyledi.

Erhürman, meslek okullarının masaya yatırılacağını, Özel Eğitim Yasası’nın da sonbaharda geçeceğini dile getirerek, din ve vicdan özgürlüğü gibi unsurlara da değindi.

Başbakan, “Din ve vicdan özgürlüğü nerede başlar, nerede biter. Bu sağlıklı tartışılan birşey değil ve masaya yatırılmalıdır” dedi.
Erhürman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile iki büyük eğitim sendikası arasında sağlıklı bir iletişim ortamı kurulmaya başlandığını da söyledi.

Başbakan Erhürman, toplum olarak genel bir atalet içinde olunduğunu da ifade ederek, bunun tüm mesleklere sirayet ettiğini, ‘Biz bunu yapabiliriz’ duygusunda genel bir eksiklik olduğunu belirtti.

Bunun çocuklara da yansıdığını dile getiren Başbakan, “Sistem bu sonucu üretiyorsa ve öğretmenler de bunun bir parçasıysa herşe bununla bağlıtılı olarak etkilenir” dedi.