CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin (AÖA) eğitim kalitesinin yükseltilmesinin yanında olduklarını ancak kurumsal yapısının Lefke Avrupa Üniversitesi’ne (LAÜ) entegre edilmesine karşı olduklarını belirtti. Sendikaların bu yönde atacağı adımları desteklediklerini belirten Erhürman, hükümetin bu adımı neden attığı konusunda bugüne kadar hiçbir mantıklı açıklama yapmadığını kaydetti. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bu sabah Genel Merkez’de, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkililerini kabul etti. UBP-DP Hükümeti’nin Atatürk Öğretmen Akademisi’ni kapatma girişimleri ile ilgili CTP’den destek istemeye geldiklerini belirten sendika yetkilileri hükümetin icraatlarına karşı toplumsal tepkinin örgütlenmesinde bu yolu CTP ile birlikte yürüyeceklerini söyledi. CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın’ın da katıldığı toplantıda, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve beraberindeki heyet Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde yaşananlara da dikkat çekti. 

ERHÜRMAN: HÜKÜMETİN MANTIKLI HİÇBİR AÇIKLAMASI YOK!

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yaptığı konuşmada hükümetin hiçbir icraatıyla ilgili mantıklı bir açıklaması olmadığını belirterek bu konuda da neyin, neden yapıldığına dair kamuoyuna doğru dürüst bilgi aktarılmadığını kaydetti. Ülkede planlı ve parasız eğitim olanaklarının artırılmasına ihtiyaç varken bunu yapan bir kurum olarak AÖA’nın kurumsal yapısını tartışmalı hale getirecek girişimlere anlam veremediğini belirten Erhürman, planlı ve parasız eğitim veren kurumların tam tersine yaygınlaştırılması gerektiği üzerinde durdu. Erhürman şöyle konuştu:

“AÖA’daki eğitimin düzeyinin yükseltilmesi hepimizin destekleyeceği bir şey. AÖA’da eğitim gören öğrencilerin çift diploma almasıyla da sorunumuz yok. Lefke Avrupa Üniversitesi de bu ülkenin bir üniversitesi. AÖA’daki eğitimin iyileştirilmesi konusunda bu ülkedeki her üniversite ile işbirliği yapılabilir ama burada durum başka. AÖA’nın LAÜ’nün Lefkoşa’daki kampüsüne çevrilmesi, programını tek başına hazırlayamaması, hocalarının LAÜ listesinde görünmesi doğru değil. Hedef eğitim kalitesini yükseltmek ise bunun karşılığı bu saydıklarım değil. Hükümet niyet okunmasını istemiyorsa kendi niyetini açıkça ortaya koysun. Bu, hükümetin sorumluluğudur. AÖA’da yasadan kaynaklanan görevlerin yerine getirilmesi yönündeki her türlü adımı destekleriz. Üniversitelerle işbirliği elbette kurulsun, sorun yok ama bu işbirliği değil AÖA’nun kurumsal kimliğinin LAÜ’ye entegre edilmesi olarak karşımızda duruyor. Bunun gerekçesini anlamamız mümkün değil.”

ELCİL: EĞİTİM BAKANI EĞİTİMDEN ANLAMIYOR, KAOS YARATIYOR

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise yaptığı konuşmada yaşananların Kıbrıslı Türklerin daha fazla Türk, daha fazla Müslüman olması için uzun süredir toplumun dönüştürülmesine yönelik yürütülen faaliyetlerin parçası olduğunu kaydetti. Sünni İslam baskısıyla okullarda birtakım yaptırımlara gidildiğini kaydeden Elcil, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde verilen eğitimin de yasalara aykırı olduğunu söyledi. Öğretmen Akademisi konusunda yapılanların ortada olduğunu belirten Elcil, “Bu okul planlı, parasız eğitim veren bir kurum. Bu anlamda işsiz öğretmen sayısı hemen hemen sıfır. Bu önemli bir olaydır ve çok güzel bir örnektir. Almanya’da, Hollanda’da Finlandiya’da öğretmen okullarından öğretmen yetiştirilmesi geleneği devam ediyor” dedi. Mezunların diplomasının geçersiz olduğu yönünde bir algı yaratılmaya çalışıldığını da belirten Elcil, bunun doğru olmadığını, diplomaların uluslararası tanınırlığı olduğunu, İngiltere’de, Avrupa’da, her yerde geçerli olduğunu ifade etti. Bu okuldan mezun olup yurtdışında profesörlük yapan insanlarımız olduğuna değinen Elcil, Akademi’nin işlevinin yasa ile belirlendiğini, bu yasanın işletilmesinin önemli olduğunu, eğitim bakanının eğitimden anlamadığını ve eğitimi daha da kaosa soktuğunu kaydederek, bu duruma toplumsal tepki konması gerektiğini belirtti.