“KKTC’de İdeal Yönetim Sistemi” çalıştayı başladı. 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi ile Dr. Fazıl Küçük Vakfı işbirliğindeki “KKTC’de İdeal Yönetim Sistemi Tartışması: Uluslararası Katılımlı Başkanlık Sistemi ve Parlamenter Sistem Çalıştayı” Girne Oscar Hotel’de yer alıyor.

Başbakan Tufan Erhürman,  “KKTC’de İdeal Yönetim Sistemi” çalıştayında önemli mesajlar verdi.

Başbakan, ülkede ideal yönetim sisteminin gerektiği gibi tartışılmadığını belirtti.

Parlamenter sistemin kendi yapısal bozukluklarının KKTC’de de yaşandığını kaydeden Başbakan Erhürman, ancak KKTC’deki sıkıntıların genel politikadan kaynaklandığını aktardı.

Erhürman,  “parlamenter sistemlerin tamamında yasamanın yürütme üzerindeki denetimi ve yasamanın yürütmeden bağımsız yasama faaliyeti yapabilme kabiliyeti zayıflamıştır. Bunun nedeni disiplinli siyasi partilerin ortaya çıkmasıdır” dedi.

Başkanlık sisteminde de doğasından kaynaklanana bir takım sıkıntılar olduğunu belirten Erhürman, başkan ve parlamento çoğunluğunun farklı partilerden olması durumunda yasaların geçmesinin mümkün olmayabileceği, sistemin tıkanabileceğini söyledi.

Başkanlık sistemi tartışılırken bazı yanlışlar yapıldığını da kaydeden Erhürman, başkanlık sisteminde koalisyon yapılamaz, başkanlık sisteminin doğasında istikrar vardır gibi söylemleri örnek gösterdi.

Öncelikle sorunları doğru tespit etmek gerektiğini kaydeden Başbakan Tufan Erhürman, “Hangi hükümet sisteminin sorunları çözmeye müsait olduğu noktasından hareket etmeliyiz” dedi.