SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Kıbrıs Sorunu ve İngiliz Üstleri” konusunda yaptığı güncel konuşmasında, toplumsal  ve sosyal sorunların ortak bir akılla çözülebileceğine işaret ederek, Kıbrıs sorununda ortak akıldan yoksun olunduğunu, her kesimin kendi açısından bir karar almaya çalıştığını kaydetti. 

Rum Temsilciler Meclisi’nde alınan kararın Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına aykırı olduğunu, ancak ülkenin Dışişleri Bakanlığı’nın konuya bu şekilde yaklaşmadığını ifade eden Soyer, konunun bu şekilde ele alınmadığını söyledi. 

Soyer, adadaki iki halkın da hidrokarbon konusunda söz sahibi olduğuna işaret ederek, konu hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’ndan örnekler verdi ve kararın hem anayasaya, hem hukuka, hem de evrensel hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

İngiliz Üstleri konusuna da değinen Soyer, üstlerle ilgili yapılacak görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafının talepkar olması gerektiğini kaydetti. 

ERTUĞRULOĞLU

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Soyer’e cevaben yaptığı konuşmada, garanti edilen 1960’taki düzenin ne olduğunu yıllarıdır söylemeye çalıştıklarını ifade ederek, bunu ihlal edenleri de yıllardır eleştirdiklerini kaydetti. 

1964’te yasal olarak devam etmeyen bir ortaklık hükümetine rağmen, BM Güvenlik Konseyi’ne sanki devam eden bir ortaklık hükümeti varmış gibi gösterildiğini ifade eden Ertuğruloğlu, Rum tarafının kendini “Kıbrıs Cumhuriyeti biziz” gibi gösterdiğini kaydetti. 

Rum tarafına tanınmışlık verilmeye devam edildikçe, Türk tarafının şikayetleriyle bir yere varılamayacağını ifade eden Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türklerinin ambargolar altında ezilmeye devam ettiği söyledi. 

Kendisinin ortaya koyduğu seçeneklere değinen Ertuğruloğlu, 50 yıldır başarısızlığı ortada olan müzakere sürecine geri dönülmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Ertuğruloğlu, “Rum devlettir, biz toplumuz dünyanın gözünde, Kimi kime şikayet ediyoruz. Bu şekilde bir çözüm bulamayız Kıbrıs konusuna” dedi. 

SOYER

Yeniden söz alan  Soyer, iki   bölgeli federal bir çözüm için uğraş verilmesi gerektiğini vurguladı.