LTB’de çalışanların aldığı aile ödeneği ve bu konuda geriye dönük alacaklarla ilgili yeni bir düzenlemenin pazartesi referanduma götürüleceği belirtiliyor. 

Kıbrıs Postası’ndan Cansu Yarışan'ın  elde ettiği bilgilere göre, LTB çalışanlarının TİS ile elde ettiği aile yardım parasının 14 aydır ödenmediği ve söz konusu paranın ödenmesi ve ödenecek olan paraya artış yapılması konusunun tartışıldığı ve yarın BES çatısı altında yapılacak bir iç referandumda ‘Aile Yardımı ve Denge Ödeneği’nin 18 ay boyunca hayat pahalılığına durdurulması oylanacak…

İddialara göre, yapılan Toplu İş Sözleşmesi ile 500 TL olarak belirlenen aile yardım parasının 14 aydır ödenmemesi konusunda  çalışanların rahatsızlık duyduğu ve 500 TL olarak belirlenen aile yardım parasının düzenli olarak verilmesinin yanı sıra artırılması gerektiği yönünde karar alınmasını istedikleri kaydedilirken, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yarın aile yardım parasını da içeren bazı konularda referandum yapacağı belirtiliyor.

14 aydır ödenmeyen aile yardım parası ile ilgili bazı çalışanların ve Belediye Emekçileri Sendikası üyesi bazı kişilerin paranın düzenli olarak ödenmemesi ve yapılan artışın adil olmaması yönünde ara emri için mahkemeye başvurulacağı edinilen bilgiler arasında.

Belediye Başkanı Harmancı ile Sendika Başkanı Yalınkaya iddialarla ilgili çok ayrıntılı açıklama yapmazken sorun olmadığını ve bunun bir iç mesele olduğunu kaydettiler.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı aile yardım paralarının ödenmesi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını kaydederken Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yalınkaya ise söz konusu durumun LTB ve BES arasında yapılacak olan uzlaşı ile çözüleceğini ve sendikanın çalışanların haklarını sonuna kadar koruduğunu belirtti.

Kıbrıs Postası’nın elde ettiği bilgilere göre, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde çalışan memur ve işçilere 2015’te yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nde alınan kararla ödenmesi gereken aile yardım parasının 14 aydır ödenmediği ve aile yardımı ve denge ödeneğinin yarın günü yapılacak referandumda oylanacağı ifade edildi.

Pazartesi ‘referandum’ yapılacak

İddialara göre, yapılan Toplu İş Sözleşmesi ile 500 TL olarak belirlenen aile yardım parasının 14 aydır ödenmemesi konusunda çalışanların rahatsızlık duyduğu ve 500 TL olarak belirlenen aile yardım parasının düzenli olarak verilmesinin yanı sıra artırılması gerektiği yönünde karar alınmasını istedikleri kaydedilirken, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yarın aile yardım parasını da içeren bazı konularda referandum yapacağı belirtiliyor.

14 aylık ödeme ‘yok sayılacak’ iddiası

Yapılacak olan referandumda 14 aydır ödenmeyen aile yardım parasının ‘yok sayılarak’ ödenmemesi ve Mart ayı itibariyle 12 yıldan fazla çalışanlara 370 TL, 12 yıldan az çalışanlara ise 115 TL artış yapılarak düzenli olarak yatırılması yönünde alınan kararın oylanması bekleniyor.

Eski çalışana farklı, yeni çalışana farklı artış…

Toplamda 860 çalışanı bulunan Lefkoşa Türk Belediyesi’nde ise 12 yıldan fazla çalışan 280 kişi bulunurken, 12 yıldan az çalışan ise 580 kişi bulunduğu kaydedilirken, çalışanların hem geriye dönük haklarını alamadıkları hem de eski-yeni çalışanlara farklı oranda artış yapılmasının adil bulunmadığı iddia edildi.

Konu mahkemede

14 aydır ödenmeyen aile yardım parası ile ilgili bazı çalışanların ve Belediye Emekçileri Sendikası üyesi bazı kişilerin paranın düzenli olarak ödenmemesi ve yapılan artışın adil olmaması yönünde ara emri için mahkemeye başvurulacağı da edinilen bilgiler arasında.

Harmancı: “Sıkıntı yok”

Aile yardım parasının düzenli olarak ödenmemesi ve yapılacak olan artışlar konusunda Kıbrıs Postası’nın ulaştığı Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, söz konusu konunun ‘uzun bir konu’ olduğunu ifade ederek, “Aile yardım paralarının ödenmesi konusunda herhangi bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.

Yalınkaya: “BES ile LTB arasında bir konu”

Kıbrıs Postası’na konu ile ilgili konuşan Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yalınkaya ise yaşanan sorunun BES ile LTB arasında yapılacak olan uzlaşı ile çözüleceğini kaydederken, çalışanların haklarının sendika tarafından korunduğunu belirtti.