Özlem Çimendal

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Kıbrıs sorunun geldiği noktada artık içe dönmenin ve şimdiye kadar zamana oynanarak alınmayan ekonomik ve yapısal önlemlerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Sorunlar içinden çıkılmaz bir hale getirildi”

Ülkedeki sorunların her yıl biraz daha içinden çıkılamaz bir hale geldiğini dile getiren Tulga, “Bunun böyle olduğunu herkes görüyor ve maalesef olan sorunları attığımız her adımda daha da büyüttük” dedi.

“KKTC hep dünyadan soyutlanarak, üretimi baltalandı”

KKTC’nin bugüne kadar hep dünyadan soyutlanarak, üretiminin baltalandığı bir yapı içerisinde olduğunu vurgulayan Tulga, “Demokrasiyi daha sorunlu hale getirme, devlet örgütlenmemiz ve demokratik yapımızı da daha da bozduk, bugüne kadarki süreçte. Doğru dürüst bir yapı yaratamadık bugüne kadar ve geldiğimiz nokta ortada. 50 yıl öncesindeki sorumluluklarımız bugün hala yerinde duruyor” şeklinde konuştu.

“Sorumluklarımız artık düne göre daha fazla önümüzde duruyor”

Ülkede yeniden turizmi ayağa kaldırma, sanayi ve üretim politikası, kurumları derli toplu hale getirmenin artık kaçınılmaz olduğuna değinen Tulga, “Yargıda, Sayıştay’a kadar tüm kurumlarımızı etkin işler hale getirerek, sosyal devlet anlayışını tüm alana yaymamız gerekmektedir. Ekonomide verimlilik sağlayarak gelir düzeyini yükseltmeliyiz. Sorumluklarımız artık düne göre daha fazla önümüzde duruyor. Bunların Kıbrıs sorunu ile çelişen hiçbir tarafı yoktur. Aksine bunlar yapıldığı oranda daha da güçleniyoruz. Ev ödevlerimizi yapalım söylemleri daha çok ortaya çıktı, son zamanlarda. Bu görev her zaman orada duruyordu, bugün ortaya çıkmadı” ifadelerini kullandı.

“Yapısal önlemler bir an evvel hayata geçirilerek, piyasa canlandırılmalı”

Her şeyin sil baştan ele alınarak ülkenin ayağa kaldırılmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Tulga, her alanda yeniden yapılandırılmaya gidilmesini kaydetti. Tulga, bir an evvel ülke içindeki belirsiz ve çarpık yapının ele alınarak, çözüm metotlarının hayata geçirilerek, ülkesel bazda ekonomik kalkınmanın önünün açılması gerektiğini ifade etti.

“Önlemleri samimi bir şekilde hayata geçirecek irade ortaya konulmalı”

Tüm bunların yanında samimi  risk analizleri ve kalkınma programlarının iradeli bir şekilde ortaya konulacağı bir gücün de hayat bulması gerektiğini savunan Tulga, “Kıbrıs sorununa takılmayalım artık. Kıbrıs sorunu aslında hala devam ediyor, bizim dışımızda birçok kişi hala görüşmelere devam ediyor. Koptu diye artık bunları yapacağız diye bir durum da yok. Bunların zaten daha önce yapılması gerekiyordu. Artık iç piyasanın da ekonominin de canlanması gerekmektedir” diye konuştu.