Başbakan Tufan Erhürman, Vakıflar ile Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından kiralanan mallarla ilgili düzenlemelere kriter getireceklerini açıklayarak, “Ya bu düzene geçeriz ya da tartışmaların içinde boğulur gideriz” dedi.

Hangi malların kimlere hangi kriterlerle kiralandığının bilinmediğini belirten Başbakan, “Bu ülkedeki sorun kriter sorundur. Hangi evkaf taşınmazı, hangi kritere göre kiraya verildi, bilen var mı?” diye sordu.

VAKIFLAR… “KİRALANMA İŞLEMLERİ MEVZUATA BAĞLANMALI”

Vakıflarla ilgili soruyu da yanıtlayan Başbakan, bugüne kadar Vakıflar Genel Müdürü İbrahim Benter ile 3 kez görüştüğünü kaydetti. 

Vakıf mallarının kiralanmasıyla ilgili sözleşmelerin envanterini görmek istediğini, Benter’in bu konuda kendisine birtakım belgeler ulaştırdığını ifade eden Başbakan, “Kiralanma işlemleri mevzuata bağlanmalı. Uygulamaların yönetim değişikçe değişmesini istemiyorum” dedi.

Vakıf mallarıyla ilgili ciddi bir envanter olduğunu da kaydeden Başbakan, “Sayın Benter’le vakıf mallarının doğru amaçlar doğrultusunda kullanılması için hemfikiriz. Benter’le de personeliyle de ortak çalışma yapabiliriz. Ancak uygulamada farklılık olursa evkaf için de yetkimi kullanacağım” dedi.

Vakıflarda bugüne kadar çalışılan yönetimin doğru olmadığını kaydeden Tufan Erhürman, hangi vakıf malının hangi amaçla kime ve ne kadara kiralandığının kriteri olması gerektiği üzerinde durdu.

Dome Otel konusunda da konuşan Başbakan, Vakıflar ile Dome Otel arasındaki tartışmanın kamuoyu önünde yapılmasına razı olmadığını, bu tartışmaya ara verilmesini istediğini, tarafları bir araya getirip bu konuyu konuşacaklarını söyledi.

“SÖZLEŞME ŞARTLARINI YERİNE GETİRMEYENLERİN SÖZLEŞMELERİ İPTAL EDİLECEK”

Başbakan, kiralanan evkaf malları ile ilgili sözleşmelerin yerine getirilmediğini de kaydederek, “Sözleşme şartlarını yerine getirmeyenlerin sözleşmeleri iptal edilecek. Evkaf mallarını kamu yararına sunmak gibi meselem var. Bunu hayata geçireceğiz. Kiralama faaliyetleri mevzuata bağlanacak” açıklamasında bulundu.

“Evkaf malları hava parası üzerine rant elde edilecek kaynaklar değil. Böyle bir lüksümüz yok” diyen Başbakan, sözleşmelerin tek tek gözden geçirileceğini belirtti.

Maronitlerle ilgili soru üzerine bu çalışmanın Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı uhdesinde yürütüldüğünü söyleyen Başbakan Erhürman, “Çağdaş, pratik ve itibarımıza uygun bir uygulama hayata geçecek” dedi.

Başbakan, detaylı açıklamanın ilgili bakanlık tarafından yapılacağını da sözlerine ekledi.

KTHY BİNASI: “MAHKEME KARARI NE DİYORSA HÜKÜMET ONU YAPACAK”

KTHY binasının satışı konusundaki soru üzerine Başbakan, bununla ilgili mahkeme kararı olduğunu anımsatarak, “Mahkeme kararı ne diyorsa hükümet onu yapacak” dedi.

Maliye Bakanlığı’nın binanın devlet olanaklarıyla satın alınıp alınamayacağı, bütçe yaratılıp yaratılmayacağı konusunda bir çalışması olduğunu da belirten Erhürman, “Tercihimiz buranın satın alınması” dedi.

Erhürman, binanın hem sembolik hem de konumsal önemine değindi.

AB’NİN TÜRKİYE RAPORU… “KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL…”

AB’nin Türkiye ilgili raporunun sorulması üzerine Başbakan, “Türkiye’yi kınıyor bizi göz ardı ediyorlar, bu kabul edilebilir değil. Bu tanınmamızla ilgili de değil. İrademizin oraya yansıması lazım” şeklinde konuştu.

Erhürman, “Türkiye’yi kınıyoruz, adadan çekilsin, hak taleplerinden vazgeçsin. Güney, faaliyetlerine yalnız devam etsin. Bunun da egemen devlete dayandırsın. Bu kabul edilebilir değil. Siyasi parti farkı olmaksın bunu dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.