Havadis'ten Duygu Alan'ın haberine göre, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, bakanlıktaki görev süresinin ilk 4 ayının atamalarla geçtiğini belirterek “ne yaptıysak 1 yıl içerisinde yaptık” dedi.

Evren, geriye dönüp baktığında oldukça başarılı bir İçişleri Bakanlığı dönemi geçirdiklerini bu başarıda bakanlıktaki çalışma arkadaşlarının da büyük katkısı bulunduğunu söyledi.

Kutlu Evren, süreçte Merkezi Cezaevi’nde bir takım iyileştirmeler yaptıklarını ve yeni cezaevinin inşaatına başlandığını kaydetti.

Birçok yasa ve tüzüğün bir buçuk yıllık süreçte yürürlüğe girdiğini birçoğunun da meclise sevk edildiğini kaydeden Evren, Merkezi Mevzuat Dairesi’nden görüş beklenen yasa ve tüzükler de olduğunu kaydetti.

Bakanlık olarak oldukça yoğun bir tempoda çalıştıklarını söyleyen Kutlu Evren, bir yandan sorunların çözümü için çalışırken bir taraftan da projeler ürettiklerini ve çalışmalarını yaptıklarını anlattı.

Meclis’e sevkedilen yasalar

Kutlu Evren, Kimlik Kartı yasa Tasarısı, 2/1975 Sayılı Doğum Ve Ölümlerin Kaydı Yasa Tasarısı, Soyadı Yasa Tasarısı, Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Büroları ve Şirketleri (Değişiklik) Yasası, Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasa Tasarısı’nın Meclise sunulduğunu belirtti.

Evren, ruhsat harçlarına af getirilmesi uygulamasına yasal dayanak sağlamak (2009 öncesi) amacıyla Ateşli Silahlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın hazırlandığını, hukuki görüşlerin alınıp, önergesinin hazırlandığını kaydetti.

Kutlu Evren, ayrıca 22 yıldır yürürlükte bulunan 51/1995 sayılı belediyeler Yasası’nın günün koşullarına göre yeniden düzenlenerek Bakanlar Kurulunca onaylandığını ve Meclis’e sevk edildiğini belirtti.

Yürürlüğe giren yasa ve tüzükler

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, bakanlıktaki görev sürecinde ayrıca, Mülki Yönetim ve Bölümleri (Değişiklik) Yasası, Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası ve Dernekler (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası, Harita Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma ) Esasları (Değişiklik) Yasası’nın ve Cezaevleri (Değişiklik) Tüzüğü’nün yürürlüğe konulduğunu anlattı.

Merkezi Mevzuat Dairesi’nden görüş beklenen yasa ve tüzükler

Kutlu Evren, Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın da günün koşullarına göre yeniden düzenlenerek hukuki görüş alınmak üzere Savcılık ve Merkezi Mevzuat Dairesine gönderildiğini anlattı.

Evren ayrıca Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi Yasa Tasarısı, Yabancıdan Satın Alınan Taşınmaz Malların Kaydı (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Orantılı Güç Kullanım Tüzüğü’nün hazır olduğunu, görüş alınmak üzere Savcılık ve Merkezi Mevzuat Dairesi’ne gönderildiğini kaydetti.

Projeler…

Kutlu Evren, “Kent Güvenlik Yönetim Sistemi” ve “Sınır Kapılarında Yapılacak Güvenlik Arttırıcı Çalışmalara İlişkin İşbirliği Protokolü”nün imzalandığını bu çerçevede ilk etapta Girne ve Lefkoşa’da olmak üzere 169 noktaya toplam 544 kamera kurulacağını belirtti. Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ihalesinin sonuçlandığını söyleyen Evren, yapım çalışmalarının devam ettiğini ve 1 yıl içerisinde tamamlanacağını belirtti.

Dr. Fazıl Küçük Anıt Heykeli Projesi’nin hazırlandığını, keşif bedellerinin belirlendiğini ve Bütçe Dairesi’nden yetki alındığını söyleyen Evren Girne Belediyesi ile işbirliği içerisinde projenin belediyeye devredilmiş olup en kısa zamanda tamamlanacağını kaydetti.

Kutlu Evren, Dr. Fazıl Küçük Anıt Mezarı Tamir ve Tadilatı Projesi ve Devlet Büyüklerine Ait Anıt Mezarların Çevre Düzenlemesi Projesi’nin ihale aşamasının tamamlandığını ifade etti.

Taşkent Şehitliğindeki Müzeye Ek Müze Binası Projesi için keşif bedellerinin belirlendiğini ve Bütçe Dairesi’ne yetki için yazı yazıldığını kaydeden Evren, ayrıca Gönendere Köyü Kaldırım Projesi’nin blokesi alınmış olup Serdarlı Belediyesi ile işbirliği içerisinde projenin belediyeye devredildiğini kaydetti.

Aydınköye Şehitlik ve Meydan Projesi için ihalenin tamamlandığını kaydeden Evren, Gazimağusa Tapu Amirliği Yeni Hizmet Binası Projesinin de tamamlandığını projenin Merkezi İhale Komisyonu’na aktarıldığını belirtti.

Atlılar, Muratağa ve Sandallar Köyleri Katliam Çukuru ve Şehitler Anıtı Çevre Düzenleme Projesi’nin Yeniboğaziçi Belediyesine devredildiğini anlatamn Evren, Akdeniz Köyü Şehitliği Anıt Projesi’nin hayata geçirildiğini söyledi.

Gazimağusa Yeni Kaymakamlık Binası Projesi’nin hazırlandığını da söyleyen Kutlu Evren, ayrıca Aydınköy’de ağıl, Ağırdağ’da hali arazi sorununun çözüldüğünü anlattı.

Kimlik kartı başvurusunda yeni dönem

Yurtdışında yaşayan vatandaşların elektronik kimlik kartı başvurularının alınabilmesi için Ankara Büyükelçili, İstanbul Konsolosluğu ve Londra Temsilciliği’nden kimlik kartı başvuru alma cihazlarının devreye konulduğunu anlatan Evren TUBİTAK ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan sözleşme uyarınca Berlin, Brüksel, Bakü, Abu Dhabi, Mersin, Trabzon ve İzmir Dış Temsilcilik ve Konsolosluklarından da elektronik kimlik kartı başvuru alma cihazlarının da devreye konulmaya hazır olduğunu kaydetti.

Kutlu Evren, yaşlı ve engelli vatandaşlara ikamet ettiklere yerlerde kimlik kartı başvurusu alınabilmesi için seyyar kimlik kartı başvuru alma cihazlarının (MOBİDES) Merkez Daire ile Kaymakamlıklarda hizmete konulduğunu söyledi.

Evren ayrıca, E-nüfus sisteminin çekirdeğini oluşturan nüfus verilerinin elektronik ortama aktarılma işlemlerinin 10 Kasım 2017 tarihi itibarıyla tamamlandığını anlattı.

Soru: Cezaevi, bakanlığınız döneminde en fazla konuşulan ve sizi yoran bir konu oldu. Yoğun bir süreçti… Yeni cezaevinin temelleri atıldı, mevcut cezaevinde bir takım işler yapıldı. Bu süreç içerisinde neler yaşadınız?

Evren: Bir buçuk yılın 4 ayı atamamalarla geçti, yaklaşık bir yıl içerisinde görev yapabildik. Yurttaşlık konusunda yelpazeyi 12 yıldan 11 yıla çektik. Burada bir birikim vardı ve bu bizi epey uğraştırdı. Bu arada projelerimize de asıldık. En büyük projelerden biri de cezaeviydi. Ancak mevcut cezaevini ziyarete gittiğimde hiç de iç açıcı bir manzara görmedim. Bu bağlamda önce Merkezi Cezaevi’nde bir iyileştirme yapma kararı aldık. Cezaevinde tüm su tesisatı sistemi yenilendi, tüm lavabo, tuvalet ve duşlar yenilendi, sıcak su sıkıntısını gidermek için güneş enerji panelleri kurularak 300 kişinin aynı anda duş alması sağlandı. Tüm bunlar için de yaklaşık 400 bin TL para harcadık.

Ayrıca yine cezaevinde parayı kaldırdık, kart sistemine geçtik, mahkumların daha iyi müzik yapmalarına destek verdik. 15 erkek, 3 kadın gardiyan eri ve 2 Maliye memuru alınması için gerekli çalışmalar tamamlandı, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından münhal ilan edildi.

Açık görüşlerin daha rahat yapılabilmesi ve sosyal etkinliklerin gerçekleştirilebileceği yeni bir alan düzenlemesi yaptık.

Göreve çok yüksek bir tempo ile başladım. Yeni atanan arkadaşlar ve mevcut bürokrasi noktasında benim hızım biraz fazla geldi ve dolayısıyla ilk günlerde biraz gerginlik ve çelişkiler yaşandı ama yavaş yavaş her şey rayına girdi.

Bakanlık dönemimde bana ‘Cezaevini çözersen bu iş tamamdır’ dediler. Konuyu önce Müteahhitler Birliği ile görüştüm yeni bir cezaevi inşaatının neden yapılamadığını konuştuk, felsefeyi söylediler. Ondan sonra Ankara’ya gittik, birkaç ay içerisinde de bu işi noktaladık. Çok da zor olmadı ve bu gün geldiğimiz noktada yüzde 55 civarında katkı KKTC tarafından yüzde 45 civarında katkı da Türkiye tarafından sağlanacak. Büyük ve çağdaş bir projedir. Türkiye’nin mevcut cezaevlerinden daha da çağdaş bir cezaevidir. Yeni cezaevinin inşaatı süratle devam etmektedir.

Kırsal Kesim Arsası konusunda yaklaşımınız nedir? Bu noktada farklı bir alternatif projeniz var mı?

Evren: Kırsal kesim arsası dağıtımı standart her politikacının veya partinin yaptığı bir şey, biz de bir miktar bu kervana katılmak zorunda kaldık ancak benim esas kafamdaki proje sosyal konut projesidir.

Sosyal konut projelerinin hayata geçirilmelidir. Köylerimizde özellikle gelir seviyesi düşük olan bölgelerde bu kırsal kesim arazilerinin sosyal konut projesi olarak verilmesidir. TOKİ ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile görüştüm. Maliye ile çalışmalarımız oldu, süre çok dardı. Projeyi tamamlayamadım.

Hedefimiz talepleri toplamak, talebe göre çevre ile barışık, altyapıları yapılmış, yeşil alanı ayrılmış proje üretmek, gençlerin uzun vadede ödeyebileceği, bir sistemi hayata geçirmektir.  Bu konuda ön çalışmaları bitirdik, finansman bacağında takıldık. Süre de çok kısa olduğu için neticelendiremedik.

Gelecek dönemde bunun öncelikli projelerden biri olması gerektiğini düşünüyorum.

Tabi başka projeler de yaptık. Bunlardan biri de Muhtarlar Projesi. Muhtarlık binası bulunmayan yerleşim yerlerine yeni muhtarlık binası yapılması (154 adet), tamirat gerektiren 55 muhtarlık binasının tamir edilmesi, ayrıca tüm muhtarlık binalarına mefruşat, bilgisayar ve printer alınması amacıyla proje hazırlandı. İlk etapta 48 yeni muhtarlık binası yapılması için ihale aşamasına gelinildi.

Yine iskan konularına çok uzun yıllardır hiçbir hükümet değinmemiştir. Ekonominin önünü açmak, halka daha iyi hizmet vermek için İskan Yasası’nın İskan Değişiklik Yasası olarak maddelerine ilave yapıp, güncel şartlarını değiştirip, iskan politikasını uygulamak düşüncesindeyim.

Soru: Vatandaşlıklar görev yaptığınız dönem içerisinde çok fazla eleştirildi… Siz hangi noktadasınız?

 Evren: Vatandaşlık konusunda eleştirilerin haksız olduğunu düşünüyorum. Bir kere kesinlikle torpil olmadı. Sayın Teberrüken Uluçay ve Asım Akansoy ile de ben çok yakın temaslar içerisindeyim, kendileri arkadaşlarımdır. CTP döneminde vatandaşlık başvurularına verilen cevap 12 yıla kadar indirilmişti. Biz bunu 11 yıla çektik. Ama 11 yıl 2005 yılından beri onların da takdir ettiği listenin en kalabalık olduğu yıldır. Personelimizi tam organize ettik ve büyük bir özveri ile çalışarak yoğun talebe yanıt vermeye çalıştık. Tabi vicdan meselesidir. Adamın evi var, işi var, 18 yaşın üzerinde çocuğu var, yurtdışına okumaya gidecek, vatandaş olamamanın getirdiği bir hayli sıkıntılar var, diğer taraftan evini alamadı, işyeri açamadı, kurduğu işi başkasının üzerine kurdu. Çocuklarının bir kısmı 18’i geçti okula gidecek, vatandaş değil sorun, işe girecek vatandaş değil sorun… Bu yaşam tarzını düzeltmek için 11 yılı dolduran, normal tüzüğü de yaptık. 18 yaş aile bütünlüğünü sağlamak veya 40 günü bir süre aşmış bir kısım insanlar için de bakanlar kurulu yöntemini deneyerek yaklaşık bin 500 vatandaş yaptık. Bunların 1000’i sadece mevcut yasadaki eksikliğin ve çözülememesinden kaynaklanan sorunu aşmak için uyguladığımız bir yöntemdir. Onun dışında iş dünyasına biraz kapılarımızı açtık. O kadar.

Soru: İçişleri Bakanlığı dönemindeki performansınızdan, ekibinizin çalışmasından memnun musunuz? Bu süreç içerisinde yapmak isteyip yapamadığınız neler var?

Evren: Bir yıl içerisindeki icraatlarımıza baktığımızda çok çok memnunum. Bir yıla bu kadar işi nasıl sığdırdığımızı hala daha düşünüyorum. Bürokratların çoğu da yeni atanmış bürokratlardı ve yeni öğrenme dönemi oldu. Buna rağmen çok kısa süre içerisinde çok iş hallettik diye düşünüyorum. Herkes özveri ile çalıştı. Ben hiçbir zaman hiçbir bürokratıma mesai sonrası bakanlıkta kalıp benimle çalışması için ricada bulunmadım ama hepsi de benimle beraber geç saatlere kadar bakanlıkta kaldı ve vatandaşa hizmet verebilmek için çalıştık, elimizden gelen gayreti gösterdik. Yorulduk, biraz gerildik ama vicdanımız rahat, huzurluyuz.