Melin Dobran

Kurbanlık hayvan siparişlerinin yok denecek kadar az olduğunu belirten kasaplar, yaşanan bu durumun daha ziyade fiyatların yüksek olmasından kaynaklandığını söylüyor.

Geçmiş yıllara oranla satışların yüzde 70 oranında azaldığını belirten kasaplar, satışların yeniden canlanması için et fiyatlarının düşmesi gerektiğini dile getirdi. 

Kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatı bin TL’den başlarken, büyükbaş hayvan fiyatının 8 ile 10 bin TL arası değiştiği belirtildi. 

Diyalog’a konuşan kasaplar son zamanlarda küçükbaş hayvan sıkıntısı çekildiğine dikkat çekti.


KASAPLAR NE DEDİ?


Alpay Şeytan (Alpay Şeytan Et Pazarı):

“Bu yıl kurban satışları çok düşük. Kurban satışı yaklaşık yüzde 70 oranında düştü. Bu da fiyatın yüksek oluşundan kaynaklanıyor. Her kurban bayramında benden alışveriş yapan belli bir kesimim var ama önemli olan onun dışında müşteri gelmesidir. Ülke ekonomisinin bozulmasının yanı sıra, vatandaşın alım gücü de düştü. Kurban için küçükbaş hayvanı 1 kişi, büyük baş hayvanı ise 7 kişi alıyor. Küçükbaş hayvan 1.000 TL’den başlıyor ayrıca kesim ücreti de almıyorum. Büyükbaşın fiyatı ise 8 ile 10 bin TL arası değişiyor” ifadelerini kullandı.

“Fiyatların düşmesi lazım”

Satışların yeniden canlanması için fiyatların düşmesi gerektiğine işaret eden Şeytan, şunları söyledi: 
“Önceki yıllarda satışlar çok iyiydi. Bu düşüş geçen sene başladı. Yaklaşık 4 yıl boyunca fiyatlar ayniydi. Hayvanın fiyatı geçen sene artmaya başladı. Yılbaşından bugüne kadar canlı hayvanda kilo bazında 7 liralık bir artış oldu. Bu artışlar ise tarım bakanlarının iş bilmezliği ve köylerin belediyelere bağlanmasından dolayı oldu. Satışların yeniden canlanması için et fiyatlarının düşmesi lazım. Şu an küçükbaş hayvanda üretim düştü. Köyler belediyeye bağlandı ve hayvanı evinin yanında besleyen mandıra, çiftlik vs. yapmak durumunda kaldı.  Mandıra yapmak da oldukça masraflı bir iştir. Küçükbaş hayvancılık tamamen durdu.”


Ahmet Kamkam (Kamkam Et Pazarı):

“Kurbanlık hayvanlar genelde son hafta alınır. Belli müşterilerimiz var ve her sene gelip kurbanlık alıyor. Canlı küçükbaş hayvanın fiyatı, büyüklüğüne göre değişiyor. 700 liraya olan da var 1.500 TL’ye olan da var. 6 aylık kuzu 1.000 TL civarındadır. Büyükbaş hayvanın ise kesilmesi için 2 yaşından büyük olması gerekiyor. Büyükbaşın kilosu 12 liradır bu bizim alış fiyatımızdır. Küçükbaş hayvanı 1 kişi, büyükbaşı ise 7 kişi alıyor. Geçen bayram da kurbanlık satışlarımız iyiydi. Bu sene fiyatlar yükseldi. Geçen sene danayı 8’e alıp 9’a satardık. Bu sene fiyatlar yüzde 50 civarında arttı. Şimdilik 20 civarında kurbanlık siparişi aldık. Genelde bu rakam son gün artıp 30’a 40’a kadar çıkabiliyor. Vatandaşın kurban kesmeye ilgisi var.”

Cengiz Topal (Taşkınköy Kasap):

“Kurbanlık siparişlerini almaya başladık. Şimdilik yaklaşık 6-7 tane aldık ama genelde son gün bu sayı artıyor. Fiyatlar arttığı için herkes fiyat araştırması da yapıyor. Geçen bayram 35 tane kesmiştik. Küçükbaşın kilosu 19-20 lira arası değişiyor. Hayvanın 6 aydan büyük olması lazım. O da yaklaşık 45 kilo geliyor. Bir küçükbaşı bu durumda 900 TL civarında satıyoruz. Ayrıca 50 lira da kesim ücreti alıyoruz. Belli bir müşteri kesimim var her yıl kurban siparişini veriyor. Canlı kuzu fiyatlarında artış var. Hayvancının girdileri yükseldiği için doğal olarak artış oluyor.  Piyasada kuzu sıkıntısı var. Canlı hayvan bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Küçükbaş hayvan üreticisi azaldı.”