Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Kıbrıs Postası’ndan Rahmican Çalışkan'a konuşarak, sağlık alanındaki eksiklikleri değerlendirdi. Ülkenin her bölgesinde, özellikle ücra yerlerde nöbetçi eczane olmamasını dile getiren Gardiyanoğlu, bunun nedenini; eczacıların gece can güvenliğinin olmamasının öne sürüldüğünü ifade etti. Nöbetçi eczanelerde güvenlik görevlisi olması gerektiğini savunan Başkan Gardiyanoğlu, güvenlik tedbirlerini almanın devletin görevi olduğunun altını çizdi. Nöbetçi eczanede eksiklerin olduğunu belirten Gardiyanoğlu, ülkede, şuanda 300 özel hekim olduğunu, özellikle gece saat 12.00’dan sonra bakılan hastaların, ilaçlarını ertesi gün alabildiğine işaret etti ve “Hasta ertesi gün ilacını alabiliyorsa, gece tedavi edilmesinin anlamı yok” dedi.

“ÜLKEDE ULUSAL SAĞLIK POLİTİKASI YOK. YASA TANIMAZLIK VAR”

Sağlık alanındaki en önemli eksiklerden birinin; ‘genel sağlık sigortası’ olduğunu aktaran Remzi Gardiyanoğlu, “Sayın Besim, genel sağlık sigortasına geçmemizin imkânsız olduğunu söyledi. Bu kadar ahbap-dost ilişkisi olan ve yasaların uygulanmadığı bir ülkede tabi ki imkânsız” diyerek, ülkede torpil sistemi işlediğini iddia etti. Genel sağlık sigortası sistemine geçilse bile 1 yılda sistemin çökeceğini savunan Gardiyanoğlu, “Ülkede ulusal sağlık politikası yok. Yasa tanımazlık var” ifadelerini kullandı.

“ACİL SERVİSLERDE GÜVENLİK PERSONELİNİN ARTIRILMASI GEREK”

Sağlık personellerinin şiddet görmesi konusuna da değinen KTSÇHB Başkanı Gardiyanoğlu, hastaların sağlık alanındaki eksikliklerden dolayı sıkıntılar çekmesinden dolayı bu tür olayların yaşandığını, fakat sağlık personeline şiddetin her ne sebeple olursa olsun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Gardiyanoğlu, Türkiye’deki acil servislerde güvenlik personelinin sayısının ve yetkisinin artırıldığına dikkat çekerek, KKTC hükümetinin de bu tür tedbirler alması gerektiğini anlattı.

“İLAÇ FİYATLARININ YÜKSEK OLMASININ NEDENİ; İSRAF”

İlaç fiyatlarının yüksek olmasını değerlendiren Remzi Gardiyanoğlu, “Ülkeye ilaçlar hesapsız-kitapsız giriyor ve süresi dolan ilaçlar ise yıl sonunda imha ediliyor” ifadelerini kullanarak, denetimin yapılmadığını, ilaç israfının hat safhada olduğunu ve bazı hastaların, evine ilaç depoladığından dolayı da ilaç sıkıntısı yaşandığını vurguladı. Gardiyanoğlu, ülkede otomasyon sistemine geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, böylelikle hem denetimin yapılabileceğini hem de devletin ilaca harcadığı parada düşüş olacağını söyledi.

“SAYIN BAKANIN AÇIKLAMASINDA ÇELİŞKİ VAR”

Sağlık Bakanı Filiz Besim’in sağlık alanında çabası olduğunu, fakat yeterli düzeyde olmadığını aktaran Başkan Gardiyanoğlu, Besim’in kamu hekimlerinin 1 Eylül’den itibaren özel hasta bakamayacağını söylediğine, fakat aynı açıklamasında bazı branşlarda şartlara göre hasta bakabilir dediğini işaret ederek, “Sayın Bakanın açıklamasında çelişki var, yasa herkes içindir” dedi.