Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Kompleksi’nde yer alan resepsiyona Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği üyelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dahil devlet ve hükümet yetkilileri ile Kıbrıs’ta bulunan yabancı ülke büyükelçileri ve Güney Kıbrıs’tan gazeteciler katıldı.

Kıbrıs Tük Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu, respsiyonda yaptığı konuşmada, Birlik olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Basın Özgürlüğü Ofisi himayelerinde her iki kesimden gazeteci örgütleriyle işbirliği içerisinde 56 kelimelik bir sözlük hazırladıklarını belirterek bu çalışmanın uzlaşmazlıkların hüküm sürdüğü bütün bölgelerde yankı bulacağına inaç belirtti.

Hükümetin basın çalışanları ile ilgili önemli bir adım attığını da belirten Özuslu hükümetin önemli bir tüzük değişikliği kararı aldığını bu tüzükle birlikte özel sektörde sendikalaşmanın ve toplu sözleşmenin önünün açıldığını söyledi.

Özuslu, Gazeteciler Birliği olarak çok büyük bir proje üstlendiklerini de kaydederek ‘Eğer biz örgütlü mücadeleye devam edersek ve işbirliğine inanırsak çok daha iyi işler başaracağımıza inanıyorum’ diye konuştu.

AGİTT Basın Özgürlüğü Ofisi Temsilcisi Thijs Berman da Basın Günü’nün özgür ve çoğulcu medyanın vurgulandığı bir gün olduğunu belirterek Ofis olarak temel önceliklerinden bir tanesinin gazetecilerin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

Basın Ofisi’nin aynı zamanda medya örgütlerinin kalitesinin artırılmasına destek olduğunu belirten Berman Kıbrıs’taki gazeteci örgütleriyle birlikte yürütükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başbakan Tufan Erhürman’da basının önemine işaret ederek, ülkede her geçen gün gelişen bir basın olgusu olduğunu söyledi.

Hükümet olarak basın için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Erhürman ‘Basının bağımsız olması ekonomik güce özerkliğe sahip olması  ile gerçekleşebilecek bir durumdur. Basının özgür olması sadece basının özgür olması değil ülkede demokrasinin var olması meselesidir’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasına tüm gazetecilerin Basın Günü’nü kutlayarak başladı.

129 yıl önce Saadet Gazetesi’nin yayına başlamasıya hayat bulan Kıbrıs Türk gazeteciliğinin hangi durumda olduğunu öğrenmek için bir araştırma yaptırdığını belirterek ülkede 20 tane günlük gazete, 23 radyo, 12 Televizyon kanalı. 4 web tv kanalı ve sayıları 50’yi aşan internet haber sitesi bulunduğu kaydetti.

Basında niceliğin yeterli olmadığı görüşünü de ifade eden Akıncı gazetecilerin özgürlükleri ve meslek haklarının da oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk basınına 25 yıldan fazla hizmet vermiş 11 kişiye daha Gazetecilik Meslek Onur Ödülleri verildi.