Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikinci safhasında kurtarılan Gazimağusa, Serdarlı ve Lefke’nin kurtuluşu törenlerle kutlanacak. Muratağa-Sandallar ve Atlılar ile Taşkent Şehitleri anılacak.

Serdarlı’nın kurtuluşu yarın, Gazimağusa’nın kurtuluşu 15 Ağustos Pazartesi, Lefke’nin kurtuluşu ise 16 Ağustos Salı günü kutlanacak.

Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitleri yarın, Taşkent şehitleri ise pazartesi günü törenlerle anılacak.

Muratağa-Sandallar Şehitliği’nde saat 17.30’da protokol sırasına göre çelenklerin şehitliğe sunulmasıyla başlayacak anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Muratağa, Atlılar, Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır’ın konuşmasıyla devam edecek. Şiir okunmasıyla sürecek tören, şehitler için dua okunması ve şehitlik ziyareti ile tamamlanacak.

Atlılar Şehitliği’nde yer alacak tören ise saat 18.30’da başlayacak. Törende, şehitliğe çelenkler sunulacak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak.

SERDARLI’NIN KURTULUŞ TÖRENİ

Serdarlı’nın kurtuluşunun 42. Yıldönümü kutlamaları da yarın saat 19.15’te Serdarlı Atatürk Büstü önünde yer alacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin büste konulması ile başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması, Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar’ın konuşması, şiirlerin okunması ve tören geçişiyle son bulacak. Törende, Serdarlı Belediyesi Halk Dansları ekibi de gösteri yapacak.

GAZİMAĞUSA’NIN KURTULUŞU

Gazimağusa’nın kurtuluşunun 42. Yıldönümü kutlama töreni 15 Ağustos Pazartesi günü Zafer Anıtı’nda saat 18.00’de yer alacak törenle başlayacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile tamamlanacak törenin ardından Polat Paşa Bulvarı’nda yer alacak törene geçilecek. Buradaki tören, halkın bayramının kutlamasıyla saat 18.30’da başlayacak.

İstiklal Marşı’nın okunması, Gazimağusa 4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan bir subayın konuşması, şiirlerin okunması ve Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in konuşmasıyla sürecek tören, tören geçişiyle tamamlanacak.

LEFKE

Lefke’nin kurtuluş töreni ise 16 Ağustos Salı günü gerçekleştirilecek. Şehitleri Anma Töreni saat 08.30’da Kemal Özalper Şehitliği’nde yer alacak. Geçit töreni de saat 18.00’de Lefke Atatürk Parkı’nda yapılacak.

TAŞKENT ŞEHİTLERİ ANILACAK, 33 ŞEHİT ASKERİ TÖRENLE DEFNEDİLECEK

Bu arada Taşkent şehitleri 15 Ağustos Pazartesi günü Taşkent Şehitliği’nde düzenlenecek törenle anılacak.

Törenin ardından Kayıp Şahıslar Komitesi’nin yaptığı çalışmalarda ulunup, kimlik tespiti yapılan 33 şehidin naaşı da askeri törenle şehitliğe defnedilecek.

Milli Günleri Kutlama Merkez Komitesi Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, anma töreni Taşkent Şehitliği’nde saat 09.00’da başlayacak.

Tören, şehit naaşlarının kortej eşliğinde şehitlikteki yerini alması ve şehit naaşlarının indirilmesi ile başlayacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile sürecek tören, konuşmalarla tamamlanacak.

Törenin ardından cenaze namazı kılınacak, şehit yakınlarına bayrak ve resimler verilecek, defin töreni yapılacak.

Taşkent Şehitliğine defnedilecek 33 şehidin isimleri şöyle:

“Süleyman Mehmetali, Kamil Arif, Kaşif Ahmet, Turgut Yusuf, Hasan Veleddin, İbrahim Veleddin, Emir Alibey, Mutallip Besim, İrfan Mustafa, Cuma Hamit, Hamit Cuma, Ertem Bekir, Mustafa Şevket, Ali Rıza Ahmet, Aziz Ahmet, Durmuş Osman, Osman Ali, Hasan Hamit, Derviş Mehmet, Adem Emir, Ahmet Niyazi, Ömer Emirali, Mustafa Mehmet Kani, Sadi Kasım, Mehmet Ali Mustafa, Reşit Davut, Mehmet Salih Mustafa, Ahmet Hamza, Enver Ali, Mehmet Hüseyin, Taner Hüseyin, Erol Hüseyin, Güner Hasan.”