Eniz Orakçıoğlu

Deniz Turizm İşletmeciler Birliği Başkanı Faik Gencer,  Girne Antik Limanı ile ilgili çarpıcı bilgiler aktardı

 “Yasalara aykırı bağlama sözleşmeleri yapılıyor”

 Faik Gencer, Limanda yasalara uyulmadan sözleşmelerin yapıldığını vurgulayarak, “Her yeni Turizm ve Çevre Bakanı Müdürüne bu konuları gündeme getirmekte ve hoş geldin ziyaretlerimizle birlikte sorunları aktarmaktayız. Şu anda görevde olan müdür Öztürk Keskinel’e de aynı sıkıntıları anlattık ve daha önceki müdürlerin yasalara aykırı şekilde tekne bağlama sözleşmeleri yaptıklarını ilettik. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra aynı yasa dışı sözleşmeleri bu müdüründe yaptığını gözlemledik” dedi.

“En çok 30 gün sözleşme yapılabilir”

Gencer, olayı şu şekilde anlattı; “Limanda bir tekne bağlama yeri ile ilgili olarak Zarif Ertosun adında bir kişiye o yer 4-5 yıldır yasal olmayan bir şekilde verilmekte ve sözleşme imzalanmaktadır. Bu konuda müdürü uyarmamıza rağmen bu müdür de aynı yasa dışılığı uygulamıştır. Hatta söz konusu tekne yabancı bayraklı bir tekne olup, yasada yabancı bayraklı tekneler için 1 gün ile 30 gün arasında sözleşme yapılabileceği yer aldığı halde bu kişiye yıllardır 1 yıllık sözleşme yapılmaktadır. Bu tekne 30 günden fazla kalacaksa da 90 ile 180 güne kadar sözleşme uzatılabilir. Bunun yanında KKTC bayraklı teknelere ise 1 aylık veya 1 yıllık sözleşme yapılabilmektedir.”

“Bu tekne adada bile değil”

Yasaya göre teknelerin bağlı kalmadığı günleri ödemediğini ve sadece bağlı oldukları günler için peşin toplu bir ödeme yapıldığını vurgulayan Gencer, “Söz konusu sözleşme Zarif Ertosun’a ait görünen yat, Zarif 2’dir”. Bu yat bu kişinin adında olmamasına, yabancı bayraklı olmasına ve yaptığın sözleşmenin dolmasına rağmen tekrar bu kişiye yasalara aykırı bir şekilde sözleşme yapılmaktadır. Kaldı ki ücret bağlı bulunduğu günler için alırken ve bu tekne hiç limanda yokken, müdür bu kişiden para almaktadır” şeklinde konuştu.

“Savcılık yönlendirilmiştir”

Bakanlık Müdürüne bu konu ile ilgili bir hayli baskı yaptıklarını anlatan Gencer, “Müdürün konuyu Savcılığa danıştıktan sonra bizlere savcılıktan bir görüş gelmekte ve görüşte; ‘Ruşen Osman Ertosun ile Bakanlığınız arasında 2007-2016 tarihleri arasında Ruşen Osman Ertosun ait teknenin Girne Antik Liman içerisinde bağlanması için 1 yıllık sözleşme yapılabilir.’ Yazmaktadır fakat Savcının eksik bilgilendirildiği ve sözlşeşmenin  yasal gösterildiği ortadadır. Çünkü bu tekne 2013’den sonra bu limandan ayrılmış ve bir daha geri gelmemiştir, buda olmayan tekne için sözleşme yapılamayacağı anlamına gelir” diye konuştu.

“Savcı yasaları incelemeden karar verdi”

Gencer; sözlerine şu şekilde devam etti; “Bunun yanında savcı verdiği yazı ile yasaya bakmadığı da ortadadır. Yazıda Ruşen Osman Ertosun’un eski teknesi yerine satın aldığı belirttiği yeni teknesini yerine koyacağını belirtmektedir . Bahsedilen yeni tekne 40 metre boyundadır ve limana girmemektedir. Buna rağmen Ertosun başka teknesi olduğunu iddia etmektedir, ama böyle bir tekne de ortada yoktur.”

“Kardeşimden de aynı yer için para alındı”

Beş senedir Ertosun’un teknesinin orda olmadığı halde bağlama sözleşme imzalandığını vurgulayan Gencer, “5 senedir aynı yer için kardeşim olan Fikret Gencer’den de kira parası alınmaktadır”. Bakanlık 2013’de Ertosun ayrıldığı zaman yerin boş kalmasından dolayı Kardeşim Fikret Gencer, Ertosun gelene kadar orda durabilmek için izin aldı. Çünkü limanda tersanenin olduğu yerde rıhtımın ve elektriğin olmadığı bir yerde yer açılmasını beklemekteydi ve teknesi de ticari tekneydi. 2013 yılı bittiğinde ise adamın limana sığacak teknesi olmadığı halde yine tekne bağlama sözleşmesi yeniledi ve yasal olmamasına rağmen müdür buna izin verdi. 2014, 2015 ve 2016’da böyle geçti”  dedi.

“Hukuka aykırı tekneye 2’inci ad verildi”

Geçtiğimiz günlerde Kardeşi Fikret Gencer’in tekne turuna çıktığı bir anda Ruhşen Ertosun’un küçük bir sürat teknesi ile söz konusu bağlama yerine girdiğini belirterek, “Küçük teknenin üzerine de yasal olmayan bir şekilde Zarif II yardımcı yazısı yapıştırdı. Deniz hukukunda tekne üzerinde 2 bayrak ve 2 isim olmaz, bunu yapan da suç işlemiş olur. Söz konusu teknenin adı Orbay 1 iken tekne üzerine Zarif 2 yardımcı yazılmıştır. Liman sorumlusu konuyu müdüre ihbarda bulunmasına rağmen sahibi tekneyi oradan çekmemiştir. Müdür de polise şikâyetçi olunca polis olaya müdahil olarak küçük tekneyi oradan çekmiştir” şeklinde konuştu.

“Yasadışılığın önünü kesemiyoruz”

Bu yasadışılığın sadece bahsettiği bu konudan ibaret olmadığını anlatan Gencer, “Yasa sözleşmeyi sadece bağlı bulunduğun zaman dilimi için yapar, eğer tekne yoksa sözleşmede yoktur” şeklinde konuştu.

“Zarif 11 teknesi 5 seneden beri adada değil”

Gencer, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu yıl sözleşmelerin yenileneceği zaman yine Müdür Öztürk Keskinel, Ruşen Osman Ertosun’dan sözleşme yenilemek için fatura karşılığı para almış, biz hesabını sorduğumuz zaman ise “sözleşmeyi yenilemedim, sadece parayı aldım” diye cevap vermiştir. Kaldı ki verilen makbuzda o ödemenin Zarif II teknesi için verildiği yazmaktadır. Yani ödeme 5 yıldır ülkede olmayan tekne için yapılmıştır.”

“Konu Ombudsmanda”

Ombudsmana gidip bu konuyu şikayet ettiklerini, şikayet dilekçesi de verdiklerini anlatan Gencer, “Ombudsman bu konuyu araştıracağını söylemiştir ve biz bu konuda haklı çıkacağımızı ve adaletin yerine geleceğini biliyoruz, çünkü haklıyız ve yasadışı davrananlar haksız.”

“Partizanlık yapılıyor”

Limanda haksızlık ve yasadışılıkların olduğunu vurgulayan Gencer, “Restoran ve kafelerin bazılarına ayırımcılık yapılmaktadır. Bazı işletmelere sınırlarının dışına masa sandalye koymalarına izin verilirken, bazılarına tek bir masayı kaldırılmaktadır. Bu durumda da partizanlık yapılmakta, yani kendi yandaşlarına ayrıcalıklar sağlanmakta. Limanda, Bakanlığa borcu olan kişiler bugün halen borçlarını ödememektedir. Müdür ise bazı kişileri şikayet ederken bazı kişilere hem zengin hem de partili oldukları için dokunmamaktadır. Bildiğimiz dokunmadığı bu kişilerin çok yüksek meblağlarda borçları olduğudur” dedi.